20 frågor med Tommy Samuelsson
Publicerad: 2022-07-08
20 frågor – sommarspecial
I 20 frågor blandar vi högt och lågt, hockeyrelaterat och mer privat. Nu har det blivit dags att lära känna HV71:s huvudtränare Tommy Samuelsson lite bättre. Här berättar han om hur det var att möta Mario Lemieux, sin bästa hockeyupplevelse samt varför det aldrig blev något provspel med IFK Göteborg.

1. Vad ser du mest framemot i sommar?

– Det är att få ordning med flytten, att vara ledig och umgås med barn, barnbarn och andra som man inte hinner träffa så mycket under vinterhalvåret.

2. Flyttar du till Jönköping eller inom Karlstad?

– Jag har alltid haft min bas i Karlstad. Vi som familj har alltid sagt att vi vill ha en basstation dit man kan komma tillbaka till, för man vet aldrig vad som händer i den här världen. I oktober, november kan man stå där utan jobb och då är det skönt att ha någon form av trygghet. Vi flyttar inom Karlstad. Vi bodde 20, 25 minuter utanför tidigare och nu flyttar vi in till stan. Då får vi lite närmare till våra barn och barnbarn.

3. Nu kör spelarna hård sommarträning. Hur många fyspass blir det för dig?

– Jag försöker att vara aktiv. I min ålder behöver man både lite styrka och hjärta, lungor. Jag försöker löpa lite och vara i gymmet då och då. Jag är lite periodare. Jag lovar att försöka att bli bättre.

4. Föredrar du bollspel eller blir det mer i gymmet?

– Inget sådant. Mer på med löparskorna. Om man kan njuta av träning är det löpning jag njuter mest av. Sedan har jag förstått att man måste in i gymmet ibland också.

5. Vad gör du helst för att koppla bort hockeyn?

– Bara att vara ledig. Under säsong har man det där tunnelseendet och lever med hockeyn tätt. Man lever nästan mer med kollegorna och spelarna än familjen under vintermånaderna. För mig har det alltid varit återhämtning att umgås med dem som står mig närmast.

6. Vad har du för rutiner en matchdag?

– En timmes söm på eftermiddagen. Jag brukar försöka träna, framförallt när det är hemmamatch, efter att spelarna har lämnat arenan. Då brukar det bli en löptur eller något i gymmet. På bortamatcherna brukar alla säga att vi inte ens hinner till Gränna innan jag sover, haha. Jag har ganska lätt för att sova. Det är bara på med nackkudden och blunda.

7. Vilken är din bästa hockeyupplevelse?

– Det är väl det som ligger närmast i tid, det som hände för en månad sedan (HV71:s avancemang till SHL). Att vi lyckades ro det här i land tillsammans – allt från spelare, ledare och hela organisationen till fans och partners. Det är det som ligger närmast i minnet. Jag kom in förra året när det var lite sorgearbete och att få vara med på det här fastnar ganska hårt. Sedan är varje seger unik och har sina tjusningar också såklart.

8. Vem håller du som den bäste spelaren du mötte under din aktiva karriär?

– Jag fick spela Canada Cup mot Mario Lemieux. Där hade jag inte så mycket att sätta emot.

9. Vad minns du från hur det var att möta Lemieux?

– Det jag kommer ihåg var att han var nästan omöjlig att stoppa. Det skiljde några decimeter mellan oss. Vid något tillfälle la han pucken på en sida, lyfte klubban över mig och åkte på andra sidan. Han var ruggigt bra. Sedan hade jag förmånen att spela mot Krutov, Makarov och Larionov. Eller förmån… Så här i efterhand kan man se det som en förmån, men då var det inte så kul, haha. Men det var utmaningen med att spela i landslaget, att man fick möta de bästa spelarna. Någon gång var Gretzky med och han var inte heller så dålig.

10. Som tränare, vem är den bäste spelaren du har coachat?

– Jörgen Jönsson är absolut en. Han var fantastisk på alla sätt och vis. Jag kommer säkert att glömma någon och då kanske det är någon som blir ledsen. Man jag hade förmånen att jobba med Oscar Möller och Joakim Lindström i Skellefteå. Oscar är mer lik Jörgen som en komplett hockeyspelare. Att ”Jocke” har hållit den nivån han har gjort under så lång tid och att under tio, 15 år vara så effektiv är något speciellt. Att vara med de här spelarna i den dagliga verksamheten ger massor av energi. Att se deras driv och vad de är beredda att offra för att hålla den individuella nivån är sjukt imponerande.

{!A}

11. Vilket är ditt bästa barndomsminne?

– Det som har etsat sig fast i minnet är den där kvartershockeyn vi spelade på eget initiativ. Det var spelare från kanske tolv år till 17, 18 år. Vi skapade serier, både i fotboll och ishockey. Vi spelade kvarter mot kvarter. Sådant ligger kvar i minnet.

12. Körde ni med hockeyklubbor och inlines eller var det med innebandyklubbar?

– Det var nog mer landhockey och fotboll. Det var häftigt. Vi hade en fotbollsplan där jag växte upp och det var en äldre herre som bodde där. Han skötte allt – klippte gräs, målade linjer och pantade flaskor för att vi skulle ha egna tröjor. Det var grannvärderingar jag fick med mig.

13. Var det givet att du skulle satsa på hockey eller hade det kunnat bli fotboll?

– På den tiden samkörde man hockey och fotboll och säsongerna gick inte ihop på samma sätt. Självklart var det inte, men hockeyn var roligare. Jag kom lite längre i tidig ålder. Jag var med i pojklandslaget när jag var 16 år i hockey. I och för sig var jag på elitpojkslägret i Halmstad i fotboll och fick någon kontakt med IFK Göteborg. Men det blev naturligt med Färjestad för Harald (Lückner) hade flyttat tre år tidigare till Karlstad. Jag är helt övertygad om att jag har haft en fördel av att ha hållit på med båda sporterna.

14. Hann du åka på någon provträning med IFK Göteborg?

– Nej, det var samma vår som jag flyttade till Karlstad. Av den anledningen blev det inte.

15. Vad hade du för position som fotbollsspelare?

– Längst bak i backlinjen, libero. Jag tjongade lite bakifrån.

16. En matchledig torsdagskväll och du sätter dig i tv-soffan. Ser du SHL eller något annat?

– I vinter har det blivit en hel del hockey, eftersom vi spelade onsdag, fredag och söndag. Då kunde jag följa SHL tisdagar, torsdagar och lördagar. Det blev ganska mycket hockey. Sitter man hemma i soffan kan man bläddra lite, men när jag väl tittar försöker jag att följa en match

17. Om du ska unna dig något, vad köper du då?

– Jag vet inte om jag går i sådana tankebanor. Jag och min fru gillar att ge till våra barn och barnbarn. Att se deras glada miner är det som gläder mig nuförtiden. Sedan om det är en lördagspeng eller något annat spelar inte så stor roll. Det värmer i hjärtat att vara en del av deras uppväxt.

18. Vilken är din favoritplats?

– Vi försöker ta en tur till kusten varje år. Ett ställe som har fastnat är Varberg. Med tanke på pandemin har det inte blivit på några år, men i år ska vi försöka ta oss dit igen. När jag var utomlands och vi åkte bil hade vi alltid ett stopp i Varberg och sedan har jag en polare som har växt upp där och lockade dit mig en gång i tiden. Har vi läge tar vi gärna en tredagars i Varberg.

19. Vilken film har du sett flest gånger?

– Rockyfilmerna såg jag mycket när jag var yngre. Framförallt när man var aktiv trodde man att man skulle bli Rocky, men ack så fel man fick.

20. Hur händig är du? Fixar du mycket hemma?

– Jag är utbildad snickare, men eftersom jag inte har jobbat som det på länge är det inte i professionellt utförande. Som hemmasnickare kan jag hålla på lite. Just nu är det lite renovering och målning. Jag har en svärson som är målare och får hjälp av honom, tack gode Gud. Men lite lister, altaner och räcken kan jag fixa med själv.

Johannes Hägglund