FILIP LARSSON: "VILL VARA EN MÅLVAKT LAGET KAN LITA PÅ"
Publicerad: 2023-08-28
Intervju
Två fina säsonger i HockeyAllsvenskan gav ett SHL-kontrakt med Leksand. Nu hoppas Filip Larsson, 25, kunna utmana Mantas Armalis om speltiden. ”Det gäller att ta chansen i de matcher jag får”, säger Larsson i en intervju om tiden i USA, året han ”helst bara vill glömma” samt varför han blev målvakt.

Förra säsongen bildade Mantas Armalis och Kasimir Kaskisuo Leksands målvaktspar. Till den här säsongen har Kaskisuo lämnat, men kvar är Armalis. Vid hans sida har Leksand värvat 25-årige Filip Larsson, som närmast kommer från en stark säsong i Kristianstad.

– SHL är såklart en nivåskillnad jämfört med HockeyAllsvenskan. Alla SHL lag har väldigt duktiga målvakter. Mantas gjorde det jättebra förra säsongen och har mycket erfarenhet. Jag ser fram emot att träna ihop och hela den biten. Det kommer bli jättebra, säger Filip Larsson.

Leksand har de senaste åren haft som vana att matcha en målvakt rätt hårt. Tre säsonger i rad har en av klubbens målvakter spelat minst 40 matcher. Förra säsongen var det Armalis som imponerade mest och han stod 41 matcher. Av dessa vann Leksand 24 och Armalis hade 92,07 i räddningsprocent.

– Om jag presterar när jag får chansen leder det förhoppningsvis till fler chanser. Jag ska fokusera på det jag kan påverka. Spelar jag bra i mina matcher borde det leda till att jag får fler och fler chanser. Det är lite så man måste tänkta som ny, och kanske speciellt som målvakt, säger Larsson.

"Synd att det blev så..."

Han är från Stockholm och efter att ha spelat juniorhockey i Djurgården (två SM-guld med J20-laget) flyttade Larsson över till Nordamerika 2017, som 19-åring. Där blev han kvar i tre säsonger.

– De två första åren var väldigt bra. För mig personligen gick det väldigt bra. Det var roliga erfarenheter och kul att bo i USA. Sista året var däremot lite motigare, men fortfarande en bra erfarenhet att ta med sig hem. Att det inte alltid blir som man tänkt sig, men lite synd att det blev så. Överlag är jag väldigt glad över mina år där borta, säger Larsson.

Sista säsongen i Nordamerika gjorde Larsson sju matcher i AHL med Grand Rapids Griffins (Red Wings farmarlag) samt tio matcher i ECHL. Säsongen därpå, 2020/21, blev inte heller helt optimal för Larsson. Han var några matcher på lån i Almtuna samt att han gjorde några matcher i den danska ligan.

– Som målvakt gäller det att få kontinuitet och skapa en bra känsla. Det blev bara en konstig säsong. Jag hade två längre avbrott. Jag bröt fingret i Almtuna och sedan gick kontraktet ut vid jul. Därefter hade jag inget lag och satt hemma i tre veckor innan jag fick en möjlighet i Danmark. Jag spelade inte bra så det blev en säsong som jag bara ville glömma.

Spelade 36 matcher förra säsongen

Han lät sig dock inte nedslås av två lite struligare säsonger. I stället studsade han tillbaka säsongen 2021/22 när han var med och spelade upp HV71 i SHL. Därefter blev det Kristianstad – där Larsson i fjol hade en nyckelroll. Han stod 36 matcher, endast tre målvakter i ligan stod fler.

– Det kändes bra i HV och jag ville fortsätta på den inslagna vägen. Jag ville fortsätta i HockeyAllsvenskan och spela mer matcher där. Innan förra säsongen var det ett tag sedan jag spelade många matcher och jag ville komma till ett lag där den möjligheten fanns och så blev det också, säger han.

Hur resonerade när du fick frågan från Leksand?
– Jag hade spelat drygt två säsonger i HockeyAllsvenskan och kände att jag hade tagit kliv för varje säsong. När jag fick en sådan här chans vill jag såklart ta den. Det kändes bra när jag pratade med Leksand och hur de ser på mig.

Har du satt upp några personliga målsättningar med säsongen?
– Nej, jag gillar inte att sätta upp mål faktiskt. Det är inte min grej. Jag ser bara fram emot nästa match, sedan utvärderar man den och går vidare till nästa. Jag försöker hålla mig borta från långsiktiga målsättningar.

Inledde som utespelare

Han inledde sin hockeykarriär som utespelare, men när han var ungefär nio år blev han målvakt.

– Som många lillebrorsor fick jag vara målvakt ute på gården när vi spelade landhockey. Jag gillade det och när chansen dök upp att vara det i hockeylaget ville jag testa. Sedan dess har jag stått i mål, säger Larsson.

Blev du intvingad i målet av storebrorsan för att få vara med och spela landhockey?
– Nja. Inte riktigt så skulle jag säga. Men om det skulle vara en målvakt med så fick jag stå, för brorsan och hans kompisar stod aldrig. Antingen var det jag eller grannarnas yngsta brorsa som var målvakt.

Men nu är det inte landhockey mot kompisarna som gäller för Larsson. 16 år efter att han beslutade sig för att bli målvakt har det blivit dags för honom att göra SHL-debut.

FYRA SNABBA

Vad har du för förväntningar på dig själv?
– Att vara en stabil målvakt och att jag ska hålla en hög lägstanivå. När jag får mina matcher vill jag ta chansen och sedan bygga vidare på det och fortsätta utvecklas. Jag vill vara en målvakt som laget kan lita på.

Hur tror du att din roll blir?
– Det blir min första säsong i SHL så till en början är jag medveten om att jag börjar underifrån. Sedan så har det varit tydligt här i Leksand att om man presterar får man spela. Det är det som det handlar om för mig. Om jag presterar kommer jag att få spela matcher.

Om du skulle göra mål, vad har du för målgest?
– Oj, bra fråga. Chansen är inte jättestor så jag har inte funderat så mycket på det. Om det skulle ske kanske jag inte gör någon målgest alls. Det skulle vara lite kyligt, som att det har skett förr.

Vad blir nyckeln för att laget ska lyckas?
– Det är alltid svårt att svara på när man kommer in som ny i ett lag då jag inte vet vad som saknades i fjol. Men som alltid är det att alla lagdelar presterar bra och fungerar tillsammans. Vi har många väldigt bra individuella spelare så om vi får ihop det kommer det bli bra.

INFÖR 2023/24

Lagpresentationer 2023

Johannes Hägglund