"Finns nästan ingen bättre känsla än en OT-vinst i slutspel"
Publicerad: 2024-04-14
Intervju
Skellefteås J20-lag vann SM-guld i fredags – och Axel Sandin Pellikka, 19, har inspirerats av sina kompisarnas framgång. ”Att se dem vinna får det att pirra lite i fingrarna, att man själv vill vinna det där guldet”, säger talangen, som även ger sina tankar inför den femte semifinalen och Skellefteås otroliga övertidsfacit.

Skellefteå har vunnit sju av åtta slutspelsmatcher – och mycket tack vare lagets förmåga att avgöra i övertid. Västerbottningarna har nämligen vunnit fem av sina sju matcher i övertid, tre mot Linköping och två mot Frölunda.

– Vi går ut med ett mindset att alla vill avgöra. Vi ska inte vänta på något, utan alla vill gå ut och vara matchvinnare. Det har funkat så här långt, säger Axel Sandin Pellikka.

Vad händer i omklädningsrummet när ni går in i en övertidsperiod?
– Det är lite olika, men de ledande grabbarna säger några väl valda ord. Lite citat, alla håller med och sedan går man ut och kör och vill bli matchvinnare, säger Sandin Pellikka.

Endast HV71 säsongen 2010 (åtta stycken) har haft fler OT-segrar i ett SM-slutspel än Skellefteå i år. Jönköpingslaget hade då åtta segrar efter övertid och att Skellefteå knipit det längsta strået i flera förlängningar gör förstås att de går in i den spelformen med bra självförtroende. 

– Det klart att vi känner oss lite starkare och det ger en boost att vi vet att vi är starka. Som jag sa går alla ut med en vilja att bli matchvinnare. Det finns nästan ingen bättre känsla än att vinna efter övertid i ett slutspel, säger 19-åringen.

2024-04-12
FHC - SKE 6-7 Andreas Johnson

Skellefteås OT-avgörande i fredags.

"Fick guldmedaljen i ansiktet av min polare"

I fredags vann Skellefteå ett galet målkalas med 7-6 efter OT i Göteborg och eftersom västerbottningarna kom hem sent på natten var det ledigt under gårdagen.

– Jag har mest legat i sängen och tagit det lugnt. Jag har grattat några J20-gabbar, säger Sandin Pellikka.

Detta eftersom Skellefteå J20-lag i fredags vann SM-guld efter att ha besegrat Örebro i två raka matcher.

– Under vår match (semifinal 3) ville jag bara fokusera på vårt, men så fort vår match var över sprang jag in i omklädningsrummet och kollade resultatet för J20, säger Sandin Pellikka, som spelade i Skellefteås J20-lag förra säsongen.

– Att se dem vinna får det att pirra lite i fingrarna, att man själv vill vinna det där guldet.

Fick du känna på deras guldmedaljer?
– Jag fick den upp i ansiktet av min polare. Jag fick se den glänsa, säger Sandin Pellikka.

Vill avgöra på hemmaplan

Ikväll (nedsläpp 18:30) är det dags för den femte semifinalen och Skellefteå är alltså en seger från final.

– Det ska bli extremt kul att komma tillbaka till Skellefteåpubliken. De bjuder upp till fest varje match. Det är som en sjätte spelare varje match. Vi ska gå ut och ge allt för att knipa den där finalplatsen.

Vad tycker du talar för att ni avgör redan i kväll?
– Vi kommer ut med ett med ett bra självförtroende offensivt, men vi behöver vara mer noggranna i egen zon. Det är inte stor chans att vi vinner om vi släpper in sex mål. Defensiven måste upp. Sedan ska vi till att jobba ner Frölunda och med publikens stöd ska det nog kunna gå vägen, säger Sandin Pellikka.

Skellefteås fem OT-vinster i slutspelet

22/3 Skellefteå-LHC 4-3 OT (kvartsfinal 1)
Matchavgörande målet: Filip Sandberg, 7:33 in i period 4

24/3 Skellefteå-LHC 3-2 OT (kvartsfinal 2)
Matchavgörande målet: Dylan Sikura, 20 sekunder in i period 5

26/3 LHC-Skellefteå 3-4 OT (kvartsfinal 3)
Matchavgörande målet: Axel Sandin Pellikka, 16:23 in i period 6

8/4 Skellefteå-Frölunda 3-2 OT (semifinal 2)
Matchavgörande målet: Oscar Lindberg, 6:57 in i period 4

12/8 Frölunda-Skellefteå 6-7 OT (semifinal 4)
Matchavgörande målet: Andreas Johnson, 16:09 in i period 4.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners