Tre nyförvärv presenterade – och trotjänaren förlänger
Publicerad: 2024-04-02
Veckans SHL
Det har blivit dags för ännu en tillbakablick för att se vad som har har hänt i klubbarna under den senaste veckan. Exempelvis har Timrå värvat två spelare, MoDo har plockat in en finsk back och Johan Olofsson har skrivit ett nytt kontrakt med Malmö

Bert Robertsson till Malmö

Malmö har gjort klart med en ersättare till Petri Liimatatinen och lagets nye assisterande tränare blir Bert Robertsson.

– Bert har en gedigen bakgrund och har varit mycket framgångsrik som tränare under flera år, inte minst under åren i Skellefteå. Han besitter kunskaper och erfarenheter som vi vill addera in i vår verksamhet. Berts huvudfokus kommer att ligga på spelet utan puck, penalty killing samt att äga backarnas utveckling, säger sportchef Björn Liljander.

Robertsson kommer närmast från tre säsonger i schweiziska Rapperswil-Jona. Dessförinnan var han huvudtränare i Linköping samt gjorde åtta säsonger i Skellefteå. Nu blir han alltså en av de assisterande tränarna till Tomas Kollar.

Olofsson blir kvar i Malmö

Johan Olofsson har spelat i Malmö sedan 2017 och han står noterad för 394 tävlingsmatcher i Redhawkströjan – och fler kommer det att bli. Olofsson och Malmö är nämligen överens om ett nytt kontrakt, som sträcker sig över kommande säsong.

– Han står för det hårda jobbet varje kväll och hans speed är ett ständigt hot för motståndarna, samtidigt som han är en användbar spelare i alla spelformer. Vi uppskattar Johans uppoffrande spel för laget och den senaste säsongen nosade Johan dessutom på personbästa, säger Björn Liljander.

Olofsson gjorde den gångna säsonger 23 poäng. Endast en säsong, 2017/2018, har 29-åringen gjort fler.

Dubbelvärvning av Timrå

Timrå har gjort klart med två nya spelare – Anton Lundmark samt Erik Walli Walerholm. För den sistnämnde blir det en återkomst i klubben. Walli Walterholm spelade i Timrå mellan 2020 och 2023, men den här säsongen har han tillhört MoDo. Men nu är forwarden alltså tillbaka i Timråtröjan, och avtalet gäller till våren 2025.

– Jag är väldigt glad att Erik återvänder till Timrå IK. Han är en stor och stark powerforward som vi kan använda i många olika roller samtidigt som han är målmedveten om att komma hit och göra intryck i både form energi och poäng. Han kommer att vara viktig för utvecklingen av vårt lagbygge, säger sportchefen Kimmo Kapanen till klubbens hemsida.

240222 MoDos Erik Walli Walterholm jublar efter 1-0 under ishockeymatchen i SHL mellan MoDo och Skellefteå den 22 februari 2024 i Örnsköldsvik. 
Foto: Jonas Forsberg / BILDBYRÅN / COP 71 / JR0060
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league modo skellefteå jubel JONAS FORSBERG / BILDBYRÅN

Erik Walli Walterholm byter MoDo mot Timrå.

Anton Lundmark är en 22-årig forward som närmast kommer från allsvenska Tingsryd. Så sent som för två säsonger sedan tillhörde han Skövde i HockeyEttan. I TAIF noterades han för 23 poäng på 44 matcher, men nu väntar två säsonger i Medelpad.

– Vi får in ännu en spelare med en klar roll i vårt lagbygge, hans egenskaper som hårt jobbande storväxt, snabb, högerskytt kommer att vara värdefullt. Antons profil passar väl in också i att han har stor utvecklingspotential och kan ta stora steg i rätt omgivning kommande säsonger, säger Kapanen.

Mer Timrå: Det är klart att centern Albin Lundin inte blir kvar i klubben.

Finsk back till MoDo

MoDos första nyförvärv inför kommande säsong är backen Tobias Winberg, 25. Han har spelat i Finland hela sin karriär och kommer närmast från två raka säsonger i JYP. Den gångna säsongen blev det 15 poäng på 58 matcher och han har också fått göra sina tre första landskamper med Finland.

– Tobias är en stabil tvåvägsback som har sina styrkor i defensiven. Han är ambitiös och har som mål att vara en del av det finska landslaget och spela VM. Han är fortfarande ung och vi tror att han har sina bästa år framför sig, säger MoDos sportchef Henrik Gradin.

Kontraktet gäller i två år.

Olausson slutar

Niklas Olausson återvände till Luleå under den här säsongen. Den 37-årige centern noterades för 15 matcher i grundserien och fyra i slutspelet, men det blev också hans sista hockeymatcher. Efter uttåget mot Växjö meddelade Olausson att han avslutar karriären.

TAIF-fostrade Niklas Olausson debuterade i SHL säsongen 2006/07 i Linköping, och totalt har det blivit 482 matcher i SHL. Därutöver han han bland annat representerat Västerås, EHC Biel-Bienne, Kärpät och EHC Visp – men framförallt är han förknippad med Luleå efter drygt tio säsonger i klubben.

240327 Luleås Niklas Olausson deppar efter kvartsfinal fyra i SHL mellan Luleå och Växjö den 27 mars 2024 i Luleå. 
Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN / COP 159 / SE0239
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league kvartsfinal quarterfinal quarterfinals luleå växjö depp SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

Niklas Olausson har meddelat att karriären är över.

Notiser från den gångna veckan

- HV71 blev klart för SHL förra veckan – och här kan ni se hur inramningen var inför den avgörande matchen i Husqvarna Garden.

- En märklig incident från i går var när Leksandsspelarna fick bogsera ut målvakten Filip Larsson, efter att han tappat skenan.

- I Saab Arena fick åskådarna bevittna tidernas tredje längsta SM-slutspelsmatch någonsin. Här är målet som såg till att det tog slut, i slutet av den sjätte perioden.

- Den gångna veckans tio slutspelsmatcher sågs av sammanlagt 76 294 personer!

Johannes Hägglund