Beslut från Svenska Ishockeyförbundets Disciplinnämnd - Zach Giuttari
Publicerad: 2024-01-26
#DISCIPLINÄRENDE
Växjös spelare Zach Giuttari fälls för Interference i gårdagens match mellan Linköping och Växjö av svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd. Hanteringen av ärendet har skett enligt de rutiner som gäller för disciplinärenden under säsongen.

Tid 15.55 kvar av andra perioden. Pucken spelas ut ifrån Linköpings försvarszon till Linköpingsspelaren Nr 19 Patrick Russell som tar emot pucken och lägger ut den till höger. Han åker mot anfallszonen när Växjöspelaren Nr 8 Zach Giuttari kommer från sidan och tacklar Russell. Första kontakten sker mot huvudet och sedan går tacklingen genom hela kroppen. Alternativ bestraffning är Interference.

Avstängning

Avstängning fr.o.m. 26 januari 2024 t.o.m. 27 januari 2024. Avstängningen bedöms motsvara en match.

Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnds beslut

Av filmsekvensen framgår enligt nämnden inte att den huvudsakliga kontaktytan är motspelarens huvud. Det är därför inte fråga om en Illegal check to the head. Det rör sig i stället om en Interference. Även om den huvudsakliga kontaktytan är motspelarens kropp träffar tacklingen också i huvudet. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara en match.

Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:  

•  Sen tackling på icke puckförande spelare, som delvis träffar huvudet.

•  Skaderisk.

Hela beslutet

Läs mer

Så här hanteras disciplinärenden.

Så jobbar SHL:s situationsrum.

SHL
SHL:s huvudpartners