Coaches challenge i SHL och test av regeljusteringar i juniorserierna
Publicerad: 2023-01-16
Svenska Hockeyligans utveckling mot att bli en bättre liga arbetas på ständigt, av såväl ligan som klubbarna. En del i det arbetet är potentiella regeljusteringar eller adderandet av nya regler. ”Vi vill genomföra så få regeljusteringar som möjligt men vi alla strävar efter att förbättra SHL som liga”, säger sportchef Johan Hemlin.

Frågan om coaches challenge och potentiella regeljusteringar har engagerat SHL:s följare och supportrar till klubbarna. Från och med nästa säsong kan regeln bli verklighet och tillåta tränare att utmana beslut på isen. Målsättning är att sänka antalet videobedömningar i ligan.

– SHL:s målsättning är förutom att ha korrekta beslut, även att ha så få videobedömningar som möjligt. Sannolikt så blir det färre videobedömningar om tränare kan utmana enstaka domslut, med risken för mindre straffet (2 minuter) om man har fel. Kontra dagens system där domarna själva kontrollerar sina bedömningar, säger Hemlin.

Coaches challenge kommer vid ett eventuellt implementerande att endast gälla goaltender interference, där i dagsläget 85% av domarnas initiala beslut på isen kvarstår.

Många supportrar tror att coaches challenge kan bli en motsatt effekt och istället skapa fler videobedömningar, kan du förstå oron?

– Ett vanligt missförstånd är att man adderar coaches challenge till nuvarande system. Men så är alltså inte fallet. När det kommer till störning av målvakten har vi ett antal videobedömningar som vi gör idag för att domarna ska kontrollera domarbesluten. Vi har noggrann statistik på hur många videobedömningar som görs och hur många beslut som ändras via videobedömning, säger Hemlin och fortsätter:

– Det blir upp till varje tränare att utmana med vetskapen om att 85% av alla besluten är korrekta i dagsläget. Men vi kommer vara noggranna, lyhörda och ett beslut kommer att tas först i april med målsättningen att förenkla och förbättra ligan.

Kan du bekräfta att det blir coaches challenge nästa år?

– Nej. Coaches challenge kommer mer och mer internationellt men varje land har möjlighet att göra egna bedömningar utifrån de tekniska förutsättningarna. SHL kommer att ta beslut i samråd med klubbarna och andra intressenter. Vi bestämmer själva när och om vi vill ha coaches challenge.

”Testa regeljusteringar i juniorserierna”

Ett annat förslag som på sikt ska utveckla och stärka SHL är att testa eventuella regelförändringar i de svenska juniorserierna.

– Tittar vi på SHL:s historia så har en del förändringar skett utan att reglerna har testats innan. De har i vissa fall ändrats med begränsade underlag. Till exempel tre mot tre i förlängning och borttagandet av red line offside. En del har fallit väl ut men i samband med SHL:s sportchefskonferens så har tankar framförts kring att alla eventuella regeljusteringar eller nytänkande inom sporten, om möjligt ska kunna testas på juniornivå, säger Hemlin.

En regel som väckt mycket frågor och engagemang är icing i boxplay, detta är dock inget som kommer att tillämpas i SHL.

– Nej det kommer inte att bli icing i boxplay i SHL. Men det tillsammans med andra regler kan bli föremål att testas i juniorserierna. Tanken är att ge förbundet uppdraget att utreda hur regelförändringar kan testas i serierna. Eller andra föremål som kan bli framtida regelförändringar.

Johan Hemlin förtydligar även ligans inställning till regelförändringar.

– SHL vill genomföra så få regeljusteringar som möjligt men alla strävar efter att förbättra ligan. IIHF styr antagandet av nya regler med nationsförbunden men vi vill proaktivt och i andra delar kunna testa regeljusteringar innan de implementeras.

”Grundläggande domarutbildning för alla U14 spelare”

Utöver testandet av regeljusteringar så föreslog även sportcheferna i SHL:s klubbar att deras U14-lag ska genomgå en grundläggande domarutbildning.

– Tanken är att den ska vara obligatorisk för alla SHL-klubbars U14 lag. Dels för att få förståelse och respekt för domaryrket, men också för att i det långa loppet vara underlag till nyrekrytering. Vi hoppas också att andra ligor kommer att haka på satsningen.

SHL
SHL:s huvudpartners