SHL-domaren: Linus Öhlund
Publicerad: 2020-04-30
Intervju
SHL.se tar en pratstund med samtliga domare i den 17 man starka styrka som ska hålla ordning och reda på isen under säsongen 2020/2021. Först ut är Linus Öhlund som fick upp intresset för att döma redan i tidig ålder.

Linus Öhlund är en av SHL:s mest meriterade och erfarna domare med över 400 matcher i högsta ligan och flera internationella uppdrag.

Hur kommer det sig att du började döma?

– Det var min hockeytränare när jag var 10-11 år som gjorde att jag började. Han var själv domare och tyckte att vi gnällde så mycket på domarna och tvingade därför hela laget att gå en aspirantdomarkurs, för att vi skulle få lite förståelse. Sedan var vi tvungna att att döma några matcher den säsongen. Jag tyckte att det var lite roligt och så blev det dessutom en extra slant. Så jag forstatte för att få lite extrainkomst. Sedan tog det mer och mer tid och det blev roligare och roligare - nu är jag heltidsanställd. Vi var faktiskt fem-sex killar från det laget som tog sig ända upp till division 1 som domare. Det är bra utdelning! Jag tycker att alla ska gå en domarkurs. Föreningsdomarkursen är väl tre-fyra timmar lång och är det en av 20 i varje lag som fortsätter så har man ju säkrat tillväxten.

Tröjnummer: 3

– Jag tyckte att det passade bättre att bara ha en siffra. Det är inget skrock eller något sådant.

Främsta merit som domare: OS i PyeongChang och sjunde och avgörande SM-finalen mellan HV71 och Brynäs. Har dömt fyra VM.

Har du någon dold talang?

– Väldigt många, haha! Jag är sjukt bra på skoter.

Övriga sportintressen?

– Jag är allätare när det gäller att titta på sport. Jag spelade fotboll fram till att jag var 30 och har tävlat i skoter.

Vilket är ditt drömyrke utanför sportens värld?

– Jag skulle nog säga arkitekt. Jag gillar att bygga och konstruera saker och det hade ju kunnat gå att förena med den bakgrund jag har.

Vilket är ditt favoritresmål?

– Australien. Jag var där 2000-01 och backpackade. Vi flög till Sydney och tog oss sedan upp till Cairns innan vi flög tillbaka. Sedan bilade vi ner till Melbourne längs de små inlandsvägarna. Melbourne var en otrolig stad. Det skulle vara roligt att åka tillbaka.

Vad äter du helst?

– En blodig, grillad köttbit med något trevligt tillbehör.

Om du fick välja fritt, vem skulle du helst sitta ned med en kväll och snacka med, och varför?

– Barack Obama. Jag tror att han har mycket att dela med sig av. Många kloka åsikter.

Vilken är den senaste serie du streck-kollade på?

– Vikings.

Har du något råd till aspirerande domare?

– Att vara sig själv. Försök inte vara någon annan. Kolla mycket på hur andra domare agerar och försök snappa upp lite och testa dig fram.

Hur svårt är det att inte påverkas av publiken?

– Det är ganska svårt. Vi är ju människor, som alla andra. Men det blir bättre med rutinen. Det är lättare att bli påverkad om man vet att man har gjort fel och hela havet stormar. Om jag har tagit en bedömning och publiken rasar blir jag inte särskilt påverkad men om jag har missat något så är det klart att det känns.

Hur gör du avvägningen när du ska eller inte ska ta diskussioner med spelare under matchens gång?

– Det är svårt att säga generellt. Det beror helt på situtationer och vad som har hänt tidigare under matchen. Det kan vara spelare som har kommit och velat snacka under en match och till slut måste man sätta ner foten att det räcker. Det är väldigt olika. Alla är individer. Vissa spelare måste man peka med hela handen mot och vissa andra kan man ha en lättare jargong med. Vissa kan man inte diskutera med. Det beror mycket på personen och läget i matchen. Jag tror att spelarna inte alltid förstår att när de åker fram och ska snacka med domaren så är det första gången, medan jag kan ha haft 15 liknande diskussioner tidigare under matchen.

Smeknamn: Limpan

Född: 1979

Läng och vikt: 189 centimeter, 84 kilo

Matcher i SHL: "430 någonstans"

Debut: Brynäs - Frölunda 2011

Har jobbat med tidigare: Snickare, har haft egen firma

Antingen eller

Grinigt eller disciplinerat?

– Grinigt.

Slutspel eller kval?

– Slutspel.

Vatten eller sportdryck?

– Vatten.

Målsnålt eller målrikt?

– Definitivt målrikt.

Skott eller passning?

– Skott.

Fint eller tackling?

– Tackling.

Ståplats eller sittplats?

– Ståplats. Det är det som skapar atmosfären.

Sixten Funqvist