Start för SHL Pride Week 2024 - #enavoss
Publicerad: 2024-02-12
#enavoss
Nu är det återigen dags för hockeyfesten som belyser viktiga HBTQI-frågor. SHL Pride Week tar plats under hela veckan och kommer äga rum såväl fysiskt som digitalt.

SHL vill att alla ska känna sig välkomna men vi är medvetna om att det inte alltid varit just så. Vi kan, genom våra normer och strukturer, ha exkluderat människor längs vägen. Idrotten har en styrka i att ena människor oavsett bakgrund och förutsättningar. Genom att våra ambassadörer och klubbar tar ställning i hbtqi-frågor vill vi visa att SHL välkomnar alla. Oavsett vem du är och vem du älskar – du är en av oss.

– För mig betyder ”En av oss” att alla, oavsett vem man är, har en självklar plats i hockeyn. Hockey är en sport för alla, menar Skellefteås ambassadör Filip Sandberg.

Samtliga lag i SHL har de senaste åren utbildats i frågor om HBTQI. Fokus är att vara mer inkluderande att ishockeyn ska vara en plats för alla. Vi ska inte tappa någon människas intresse för idrotten och gemenskapen längs vägen, och här är klubbarna och spelarna bra ambassadörer.

– Att SHL och klubbarna fortsätter att uppmärksamma Pride week är viktigt för att alla ska kunna känna sig välkomna och att vara sig själva inom hockeyfamiljen, säger Luleås ambassadör Joel Lassinantti.

– Jag tror att SHL Pride Week kommer främja upplevelsen på matcherna i våra arenor, få fler att känna sig inkluderade och välkomna, menar Christoffer Ehn, Linköpings ambassadör. 

Pridematcher under Pride Week 2024

Under veckan kommer det spelas en hel del matcher under Pridetemat där hemmalaget bär Prideinspirerade matchtröjor. 

Tisdag 13 februari
Frölunda-Timrå
Färjestad-HV71
Luleå-Malmö
Oskarshamn-Linköping
Örebro-MoDo
Skellefteå-Leksand

Torsdag 15 februari
MoDo-Oskarshamn
HV71-Luleå
Timrå-Malmö
Rögle-Örebro

Lördag 17 februari
Leksand-Växjö (båda lagen spelar i Pridetröjor)
Linköping-Luleå
Malmö-Örebro
Oskarshamn-Frölunda

Om SHL Pride Week

2019 inledde SHL arbetet med att strukturellt arbeta med hbtqi-frågor såväl i den interna verksamheten som externt genom SHL och klubbarnas kanaler.

SHL Pride Week är ett gemensamt initiativ där SHL och de 14 ägarklubbarna arbetar för en än mer inkluderande idrott med målet att alla, oavsett vem man är eller älskar, ska känna sig välkomna att ta del av hockeyns fantastiska värld. Under vecka sju (12-18 februari 2024) spelas SHL Pride Week där arenorna runt om i landet uppmärksammar hbtqi-frågor.

Mellan den 20 och 26 februari 2023 anordnades den tredje upplagan av SHL Pride Week med en massa aktiviteter för att uppmärksamma ämnet. Exempelvis spelade samtliga SHL-klubbar en match med specialdesignade Pride Week-tröjor och efteråt auktionerades en tröja per klubb ut. Totalt fick SHL in 90 378 kronor på dessa tröjor, pengar som skänktes till Regnbågsfonden.  

SHL