Skellefteå är Svenska Mästare 2023/24!
Publicerad: 2024-04-29
SM-guld
Skellefteå är Svenska Mästare 2023/24! Det står klart efter att laget vunnit finalserien mot Rögle med 4-1 i matcher.

Skellefteå är Svenska Mästare 2023/24!

Västerbottningarna vann den femte finalen mot Rögle med 2-0 på hemmaplan, och vann därmed finalserien med 4-1 i matcher.

– Man får nypa sig i armen, jag har väntat på det här hela livet, säger Pär Lindholm som tagit fyra SM-silver sedan tidigare, och fortsätter:

– Jag kan inte tänka klart just nu, finns inga ord. Gruppen förtjänar ett guld. Äntligen var det vår tur, jag är så tacksam.

Lagkaptenen Jonathan Pudas, som missade sista matcherna på grund av skada, fyllde på med att hylla publiken i Skellefteå Kraft Arena.

– De är så värda detta, publiken har gjort det så sjukt bra. Tacksam att vi kan ge det här tillbaka till dem, säger han.

Fjärde guldet genom åren

Detta var Skellefteås fjärde SM-guld genom tiderna, där man tidigare vunnit 1978, 2013 och 2014. Sedan senaste guldet, för tio år sedan, har laget förlorat fyra SM-finaler, men nu är den dystra sviten alltså bruten.

– Man mår så bra nu, har varit med om tuffa förluster i slutspelet innan, säger Pudas, som hade tre SM-silver sedan tidigare. 

Skellefteå lyftes fram som en av guldkandidaterna inför säsongen. Laget gjorde en stark grundserie, där man hade en förlustsvit på fyra matcher i skarven mellan oktober och november, men där man i övrigt inte förlorat mer än två matcher i rad på hela säsongen.

Till slut blev det en tredjeplats i tabellen.

I slutspelet slog Skellefteå först ut Linköping med 4-0 i matcher, efter att de tre första matcherna avgjorts efter övertid.

Därefter blev den en sju matcher lång semifinalserie mot Frölunda, som Skellefteå kunde vinna till slut.

"Varit tuffa och tajta matcher"

Och i finalen blev det alltså 4-1 i matcher mot Rögle.

– Det är grabbarnas resa, kul att få vara med ett så här duktigt hockeylag. Ska passa på att tacka mina sportchefer som gett mig ett superlag, fantastiska spelare, säger tränaren Robert Ohlsson och ger sin syn på finalserien:

– Det var tuffa och tajta matcher mot Rögle, Linus (Söderström) spelade sjukt bra och grabbarna gjorde det jätte-, jättebra.

Just omnämnde Linus Söderström fick Stefan Liv Memorial Trophy, och blev alltså mest värdefulle spelare i slutspelet.

– Det är bara att gå in i bubblan varje dag, handlar om att inte vara för hög eller för låg, utan att vara känslomässigt nollställd, säger Söderström om framgångarna.

SE FIRANDET:

2024-04-29
Skellefteå lyfter Le Mat
2024-04-29
Oscar Möller om SM-guldet för Skellefteå
2024-04-29
Linus Söderström om SM-guldet

Jonas Gustavsson
SHL:s huvudpartners