Beslut från Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd - Nichlas Torp
Publicerad: 2023-01-27
Disciplinärende
HV71:s spelare Nichlas Torp fälls för illegal check to the head i gårdagens match mellan HV71 och Leksand av svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd. Hanteringen av ärendet har skett enligt de rutiner som gäller disciplinärenden säsongen 2022/2023.

I andra perioden när det återstår 7.32 så sker det en illegal check to the head av HV71-spelaren nr 38 Nichlas Torp. En Leksandsspelare och Torp kampar om pucken ner mot kortsargen. Pucken glider ner bakom mål där Leksandsspelaren nr 7 Marcus Karlberg och en HV71-spelare kampar om positionen. Karlberg stoppar pucken med sin högra skridsko när Torp kommer med fart och med en uppågående rörelse sätter vänster axel i huvudet på Karlberg som inte kan försvara sig.

SHL:s situationsrum valde att anmäla händelsen till svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd som nu har fällt Nichlas Torp för illegal check to the head.

Disciplinnämndens bedömning och nyckelfaktorer

Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Nichlas Torp gjort sig skyldig till checking to the head. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara tre matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

  • Tacklingen sker med en uppåtgående rörelse mot en spelare som är i kampsituation med en tredje spelare.
  • Skaderisk.

Avstängning

Avstängning fr.o.m. 27 januari 2023 t.o.m. 2 februari 2023. Avstängningen bedöms motsvara tre matcher.

Böter

8 750 kr

Läs mer:

Så här hanteras disciplinärenden.

Så jobbar SHL:s situationsrum.

SHL