"Har man spelat med Jagr är det inte lika nervöst att spela med Omark"
Publicerad: 2024-01-26
Intervju
Adam Brodecki har fått en kanonstart i Luleå. Segrarna har staplats på hög och i går smällde han in tre poäng (2+1) mot Leksand, men annars kommer han från en tuff säsong där glädjen till hockeyn fick sig en törn. Här berättar han om den tuffa tiden i Tjeckien, hur det är att spela med Jaromir Jagr, glädjen över att komma till Luleå samt vem som är Luleås svar på den tjeckiske legendaren.

Adam Brodeckis säsong är minst sagt speciell. Efter ett korttidskontrakt i Växjö (fyra SHL-matcher) blev det ett nytt korttidskontrakt i Frölunda (tre SHL-matcher) innan han en dryg vecka in i januari skrev på för resten av säsongen i Luleå. Starten i Norrbotten hade knappast kunnat bli bättre. Luleå har vunnit samtliga fem matcher med Brodecki i laget, vilket betyder att Luleå nu har sex vinster i följd.

– Jättekul har det varit. Jag har fått mer förtroende än vad jag hade trott och när jag väl har fått förtroende har det gått bra. Än så länge är allt positivt, men sedan har vi vunnit alla matcher och det brukar göra att det blir bra stämning, säger Brodecki.

Är det en Brodecki-effekt?
– Innan jag kom till Luleå var jag med och vann tre raka matcher med Frölunda också, haha. Så här många matcher i rad har jag nog aldrig varit med och vunnit tidigare.

"Svårt att prestera på en hög nivå om man mår dåligt"

Brodecki hade en nyckelroll i Luleås vändning mot Leksand i går. Han gjorde först 1-3-reduceringen i powerplay, assisterade till 2-3 och satte därefter det avgörande straffmålet.

– Man fick ett adrenalinpåslag i går, både för lagets skull och för sig själv. Att somna i går var faktiskt svårt, säger Brodecki.

SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

Brodecki avgörande straffmål i går.

28-åringen trivs uppenbarligen väldigt bra i Luleå. Lika bra var det inte under förra säsongen, som han tillbringade i tjeckiska Rytiri Kladno. En klubb som ägs av en viss Jaromir Jagr. 

– Det var tufft i Tjeckien. Jag behövde kanske inte komma bort från hockeyn, men trappa ner lite, hitta tillbaka till glädjen och inte bara hoppa på första bästa igen. Det är därför det har blivit som det har blivit den här säsongen (med flera korttidskontrakt). Jag ville helst av allt spela i SHL och komma tillbaka till en liga där jag känner folk och mår bra utanför rinken.

Var du rent av nära att sluta efter året i Tjeckien?
– Klart att jag funderade på det. Hockey ska vara kul och det är svårt att prestera på en hög nivå om man mår dåligt. Tankarna fanns, men det skulle ändå mycket till för att det skulle hända. Jag behövde få ett break, men det var bra att komma till ett lag där jag hade varit i innan (Växjö) och få nystart.

Känner du att du har hittat tillbaka till glädjen nu?
– Det som är viktigt för mig är att vara i ett lag där man spelar för varandra och man gör det tillsammans. I Tjeckien var det många individualister och man tänkte mer på sig själv och sedan gick de tungt för oss som lag. Jag gillar den svenska stilen där man gör det tillsammans och har jäkligt kul när man kommer till hallen. Sedan underlättar det såklart av att man vinner.

Luleå är den sjätte SHL-klubben Brodecki representerar. Utöver Frölunda och Växjö, som han har varit i den här säsongen, har han också tillhört Brynäs, Linköping och Malmö. Vilket betyder att han bara är en klubb ifrån Johannes Salmonssons rekord på sju olika SHL-klubbar representerade.

– Det har bara blivit så och inget jag har tänkt på egentligen. Sedan vet jag inte om korttidskontrakten räknas, säger Brodecki.

SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

Hyllar Omark

Med tanke på att Brodecki spelade med Jaromir Jagr förra säsongen har han många gånger fått berätta storys om hur det var att vara nära den tjeckiske legendaren, som vid 51 års ålder fortfarande spelar (tolv matcher för Kladno den här säsongen). I en intervju med Sportbladet berättade Brodecki exempelvis att Jagr gärna tränar på nätterna. En annan sak som Brodecki och hans lagkamrater ofta påmindes om av Jagr var att alltid ha klubban i isen.

– Varenda träning, varenda åka-passa-skjuta-övning ville Jagr att man skulle ha klubban i isen. Åkte du med klubban i luften blåste han av och skrek att man skulle ha klubban i isen hela tiden. Han är en legendar och han brinner verkligen för hockeyn. Jag har aldrig träffat någon som brinner för hockey som Jagr, säger Brodecki

Vem är Luleå svar på Jaromir Jagr?
– Jag får säga Omark. Han har en jäkla energi. Man kan tro att han är 18 år energimässigt. Han bidrar med mycket glädje. Sedan är han jäkligt finurlig på isen. En rolig spelare att se varje dag. Man märker att Omark brinner för att vinna här med Luleå, säger Brodecki, som har fått chansen i samma powerplayuppställning som Omark.

– Vi har gjort några mål där och Omark kommer med små grejer hela tiden. Det är är bara att ha klubban i isen så får man pucken till slut.

Tur att du har gått i Jagrs skola och vet hur viktigt det är att ha klubban i isen då.
– Exakt. Har man spelat med Jagr behöver man inte vara lika nervös när man ska spela med Omark.

Spelarna som gjorde säsongens första mål i går

Adam Brodecki, Luleå (1-0 mot Leksand)
I säsongens tolfte match (femte i Luleå) spräckte Brodecki nollan. Han noterades även för det matchavgörande straffmålet.

Elias Salomonsson, Skellefteå (2-2 mot Örebro)
JVM-backen såg med sitt skott i krysset till att dels spräcka målnollan för säsongen och dels till att Skellefteå fick med sig en poäng mot Örebro.

Johannes Salomonsson, Oskarshamn (2-0 mot Frölunda)
Salmonsson gjorde i går sin 600:e SHL-match och firade med att sätta 2-0-målet mot Frölunda, men göteborgarna vände och vann med 5-2.

2024-01-25
LHF - LIF 1-2 Adam Brodecki

Adam Brodeckis 1-2-reducering i går och tillika hans första mål för säsongen.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners