Riktlinjer vid uppskjutande eller inställande av match vid bekräftad eller misstänkt corona
Publicerad: 2020-09-11
Svenska Ishockeyförbundets Verkställande utskott har beslutat om Riktlinjer vid uppskjutande eller inställande av match vid bekräftad eller misstänkt Corona.

Riktlinjerna gäller för de serier som administreras av Svenska Ishockeyförbundet, det vill säga SDHL, SHL, Hockeyallsvenskan, Hockeyettan, J20 Nationell och J18 Nationell. Beslut gällande att skjuta upp eller ställa in matcher tas i Tävlingsnämnden och riktlinjerna är en vägledning i nämndens beslutsfattande.

Varje ärende kommer vara unikt och kräva separat prövning. För att nämnden ska ta upp ärendet behöver ett större antal spelare eller ledare i ett lag antingen ha konstaterad Corona eller insjuknat med stark misstanke om Corona och riktlinjen för större antal spelare är fem eller flera. Vidare behövs ett medicinskt utlåtande från den medicinskt ansvarige i föreningen med bedömning av risken för smittspridning.

Svenska Ishockeyförbundets målsättning är att varje match ska genomföras och därför är uppskjutande av match det första alternativet i de fall risken för smittspridning bedöms för stor för att genomföra matchen på ordinarie datum. I dessa fall fastställer tävlingsnämnden i samråd med berörd ligaorganisation ett nytt speldatum så snart det är möjligt. I de fall match inte hinner genomföras enligt de seriebestämmelserna fastställda slutdatumen för serie, kval eller slutspel kommer matchen att ställas in och beslut tas enligt Tävlingsbestämmelserna (5:11 Uteblivande från eller brytande av match).

– Det här är en helt unik situation för svensk ishockey där vi ständigt behöver följa utvecklingen av Coronapandemin och vilka konsekvenser det får för svensk ishockey och våra ligor. Nu har vi tillsammans med ligorna tagit fram riktlinjer att följa vid seriespel vilket är viktigt för att hantera situationen, men vi har stor förståelse för att det kommer att handla om unika fall. Därför är det viktigt att vi hela tiden utvärderar och följer utvecklingen för att kunna ta snabba beslut, säger Olof Östblom, Tävlingschef på Svenska Ishockeyförbundet.

Martin Bergh
SHL:s huvudpartners