Beslut från disciplinnämnden - Max Wennlund
Publicerad: 2021-03-12
Disciplinärende
HV71-spelaren Max Wennlund anmäldes till svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd för kicking a player i gårdagens match mellan Växjö och HV71. Hanteringen av ärendet har skett enligt de rutiner som gäller disciplinärenden säsongen 2020/2021, och beslut är nu fattat.

Med 1.31 kvar av andra perioden så kommer HV71-spelaren nr 39 Max Wennlund ner i zon och skjuter pucken på mål. Växjöspelaren nr 11 Ilari Melart tacklar Wennlund i kortsargen och båda spelarna faller. När Melart har ställt sig upp så sparkar Wennlund till Melart med sin vänstra skridsko. Sparken träffar Melarts vänstra ben.

SHL:s situationsrum valde att anmäla händelsen till svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd som nu har fattat beslut i ärendet.

Beslut

Någon ytterligare bestraffning utöver den avstängning som automatiskt följer vid ett match penalty döms inte ut.

Disciplinnämnden:

Kicking a player ska ådömas den spelare som avsiktligt använder sin skridsko i en sparkrörelse mot en motståndare, vare sig sparken träffar eller ej, se regel 49 första stycket. En spelare som bryter mot denna regel ska ådömas match penalty. Något annat straff finns inte föreskrivet i regelboken.

Av filmsekvensen framgår att Max Wennlund har riktat en sparkrörelse mot benen på motspelaren. Det går dock inte av filmsekvensen säkert att säga att skridskon träffat motståndarens vänstra ben. Av filmsekvensen ser det istället ut som att sparken framförallt träffat motspelarens högra ben, vilket tydligt åker framåt i sekvensen. Att skridskon inte träffat motspelarens vänstra ben framstår dock som en lyckosam omständighet som Max Wennholm inte haft kontroll över. Som framgår av regeln ska en spelare bestraffas oavsett om sparken (skridskon) träffat eller inte. Max Wennholm ska därför, trots att det inte går att slå fast att skridskon träffat motståndarens ben, bestraffas för kicking a player. Att skridskon inte träffat vägs dock in i bedömningen av vilket straffvärde förseelsen har. Framför allt mot denna bakgrund bedömer nämnden att någon ytterligare bestraffning utöver den avstängning om en match som automatiskt följer vid ett match penalty inte ska dömas ut.

Nyckelfaktorer

– Sparkrörelser är typiskt sett farliga och ska enligt gällande regelverk medföra match penalty med automatisk avstängning.

– Att nämnden inte kunnat slå fast att skridskon träffat motspelaren beaktas i förmildrande riktning.

SHL