SHL-REKORDET: ”PÅ ETT SÄTT VAR DET ETT LAGREKORD”
Publicerad: 2023-02-08
#SHLREKORDET
Linus Söderström slog igenom med ett monsterslutspel 2017 som ledde till SM-guld. När han kom tillbaka till svensk hockey och Skellefteå AIK inför den här säsongen var många osäkra på var målvakten stod. Det lilla frågetecknet förbyttes snabbt till ett utropstecken. Målvakten har imponerat stort, och under fyra matcher i december slog han SHL-rekordet i längsta nolla.

Om vi backar bandet till säsongen 2016/17 och tar en titt i målvaktsstatistiken hittar vi Linus Söderström på andra plats vad gäller räddningsprocent i SHL:s grundserie. Han noterades för imponerande 94,32 procent över 22 matcher, och i slutspelet fortsatte succén som slutade med ett SM-guld för Söderström och HV71.

– Vi spelade en väldigt bra hockey den säsongen, trots att vi sakande en del nyckelspelare under perioder.

– För egen del gick det också väldigt bra, och jag tror att jag satte nåt rekord den säsongen också. Men jag försöker att inte lägga så mycket fokus på statistik och rekord, utan att hålla fokus där det ska vara, på mina egna förberedelser och min prestation, säger Linus.

Kan slå egna rekordet

Mycket riktigt. Med 1,34 insläppta mål per match tog sig Linus Söderström förbi Henrik Lundqvist upp på förstaplatsen i den rekordkategorin säsongen 2016/17. Det rekordet har han för övrigt kvar, och det har egentligen aldrig varit hotat – förrän nu. Den här säsongen ligger han nämligen själv på 1,39 insläppta mål per match i skrivande stund. Men att det skulle bli sådan succé var inte givet inför säsongen, där han återvände till svensk hockey efter två skadefyllda säsonger i Nordamerika och två säsonger i Finland.

– Jag kom in i den här säsongen med ett enda fokus, att få ihop helheten. Efter guldet med HV71 visste jag att jag hade en hög nivå i mig, men med skadorna följde en viss osäkerhet. När jag väl kom tillbaka och började spela i Finland kände jag att jag fortfarande var en bra hockeymålvakt, men insåg samtidigt att jag hade en lång väg tillbaka, berättar Linus.

– De två säsongerna i Finland gjorde mig väldigt gott. Där spelar man ofta onsdag, fredag, lördag och ser jag det så här i efterhand har jag haft stor nytta av att matcha så tufft.

Hyllar Holm

I Skellefteå har Linus Söderström haft Krister Holm som målvaktstränare, en erkänt duktig tränare som Söderström hyllar.

– Krister är en fantastisk människa, en riktig guldklimp. Han vet precis vad han gör och har ett tydligt upplägg. Jag är grymt tacksam över att ha honom som målvaktstränare.

– Tillsammans har vi tagit fram en bra bild över mina grunder och vad jag behöver göra dag ut och dag in för att ge mig själv bästa chans att rädda varje skott, fortsätter Linus.

Och rädda varje skott var precis vad Linus Söderström gjorde under en period av tre och en halv match i december 2022. Faktum är att han gjorde det så länge – 228 minuter och 39 sekunder – att han slog Alexander Saláks rekord för längsta nolla.

– Det var under vår svit när vi vann 16 raka matcher, så vårt lag spelade på en extremt hög nivå under de här matcherna, minns Linus.

– Du kan inte hålla nollan i den här ligan utan grymt försvarsspel, där laget satt en struktur och sköter det defensiva arbetet exemplariskt. Dessutom spelade vi otroligt bra anfallsspel och spenderade mycket tid i offensiv zon, vilket också bidrog till att vi inte fick så många chanser emot oss. På ett sätt var det ett lagrekord.

Tog rekordet mot rivalen – och polaren

Även om Linus Söderströms fokus knappast låg på att slå ett individuellt rekord medger han att han var medveten om att han närmade sig Saláks siffror inför matchen mot Luleå, efter att ha hållit nollan i tre raka matcher dessförinnan.

– Jag hade egentligen ingen koll på att jag närmade mig ett rekord, men inför matchen mot Luleå gjorde jag en intervju där journalisten nämnde att jag hade chans att slå Saláks rekord, så då insåg jag det.

I matchen mot Skellefteås rivaler Luleå behövde Linus Söderström hålla tätt i sju minuter och 37 sekunder för att passera Alexander Salák. Och det gjorde han – med visst besvär.

– De hade några lägen i början av matchen, bland annat en två mot etta där det blev skott och retur och jag minns att jag tänkte ”nu smäller det”, berättar Linus.

– Mest minns jag att min polare Mario Kempe var sugen på att grusa rekordet, han hade några lägen och framförallt ett som nog bara var nån halvminut innan jag faktiskt slog rekordet där han bröt in framför mål och försökte raka in pucken, fortsätter Linus med ett skratt.

”Kanske bra att det kom ett mål”

De dryga sju minuterna passerade med råge, och det dröjde ungefär halva matchen innan Luleå trots allt blev det lag som bröt Söderströms rekordsvit. Einar Emanuelsson reducerade till 1–2 efter 31.29.

– Om man aldrig släpper in några mål tror jag att man förr eller senare tappar lite i ödmjukhet. Dessutom är det nästan alltid målsituationer jag och Krister analyserar på video efter matcherna, så även om man aldrig vill släppa in mål var det kanske bra att det kom ett mål där, resonerar Linus.

Med ett kreativt och effektivt anfallsspel och ett välstrukturerat och tight försvarsspel samt en storspelande målvakt är det inte så konstigt att Skellefteå ligger i toppen och är ett av lagen med störst chans att gå långt i vårens SM-slutspel.

– Det är många bitar som gör oss bra. För det första har vi en fantastisk grupp av spelare och människor där alla är drivna och vill bli bättre. Alla är villiga att gå ut på isen och göra det tuffa arbetet, ta defensivt ansvar och blocka skott. För det andra har vi en bra spelidé och struktur som vi följer. Det tillsammans med en otrolig offensiv och många skickliga spelare gör oss svåra att slå, avslutar rekordmannen Linus Söderström.

Johan Hagesund
SHL:s huvudpartners