Perssons islossning efter skobytet: "Inte konstigt folk blir skrockfulla"
Publicerad: 2023-12-07
Intervju
Efter fem assist på de 15 första matcherna har Joel Persson exploderat och gjort 13 poäng på nio matcher. Ett par kvarglömda skor har på ett konstigt sätt spelat en viss roll i Växjökaptenens förvandling. ”Det är inte konstigt folk blir skrockfulla”, säger Persson.

Vi har vant oss att se Joel Persson, 29, ösa in poäng från sin backplats – men så var det inte riktigt i början av den här säsongen. Växjökaptenen var en av rätt många namnkunniga spelare i ligan som hade en tuff start, i alla fall poängmässigt. På de 15 första matcherna noterades Persson, som förra säsongen snittade 0,7 poäng per match, för fem assist.

– Framförallt hade jag en period där jag hade en assist på nio matcher. Helt overkligt. Det hade gått i lås fullständigt, säger Persson.

Hur blir du när du är i en sådan poängtorka?
– Det klart att man börjar fundera och tänka lite, men samtidigt tyckte jag att gjorde samma saker som jag brukar göra. Skönt att jag är lite äldre och att jag har lärt mig att det där går i vågor. Jag ska samtidigt inte ljuga och säga att det inte är frustrerande när man är i de där perioderna, säger Persson.

JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Den senaste tiden har Joel Persson fått måljubla många gånger.

Bytte skor – och då kom första målet

Hade Persson han haft en liknande formsvacka för några år sedan tror han att han hade hanterat den lite annorlunda.

– Jag hade kanske börjat tänka ännu mer. Eller kanske bytt färg på tejpen eller vad man nu höll på med.

Gjorde du någon skrockfull grej den här gången?
– Jag hade faktisk en sak. När jag gjorde mitt första mål för säsongen (Oskarshamn hemma, omgång 17) hade min polare som hade varit och hälsat på glömt sina skor. Så jag tog skorna till matchen och gjorde mål. Nästa hemmamatch tänkte jag att jag skulle prova samma sak och det gick vägen då med (Persson gjorde ett mål mot LHC). Jag provade därefter en tredje gång och tror du inte att det funkade då också. Det är inte konstigt att folk blir skrockfulla, haha. I matchen efter tog jag inte polarens skor, men då lyckades jag göra ett turmål mot MoDo, så det var tur att jag lyckades bryta den trenden i alla fall.

Har du lagt något bud på kompisens skor?
– Jag har redan sagt att de är mina. Motdealen är att han får ta något ur min garderob, men jag sa att vi får diskutera det nästa gång han kommer upp. Men det är några helger sedan han var här, men jag tyckte att de där skorna passade bra till min outfit. Så de var mer en tillfällighet att de åkte på.

Vad är det för skor?
– Ett par Off-White-skor. Så det är fina skor, säger Persson.

Tar kompisens skor till toppmatchen

Persson, som på de nio senaste matcherna har gjort 13 poäng (4+9), är en av många namnkunniga spelare som har fått det att lossna efter en tyngre inledning. Exempelvis gjorde Luleås Linus Omark fem poäng på de 15 första matcherna och har nu nio poäng på de sju senaste. Rögles Simon Ryfors gjorde två poäng på 14 matcher för att därefter snitta en poäng per match de nio senaste.

När Joel Persson ombeds plocka fram den poängtorka som har överraskat honom mest vänder han blicken mot Skellefteå och Pär Lindholm, som hade en assist på de 14 första matcherna. På sina fyra senaste matcher har dock Skellefteåcentern noterats för två mål.

– Pär Lindholm är en oerhört bra spelare och jag blev chockad när jag fick höra hans statistik. Men det är väl samma sak för honom, det går i perioder.

För Persson och hans Växjö väntar i kväll toppmöte mot Färjestad. Ett Färjestad som är fyra poäng före Lakers i tabellen.

– Det blir två lag som vill styra händelserna. Båda lagen har fått en bra start på säsongen och jag förväntar mig en bra och intensiv match, säger Persson.

Avslutningsvis till den kanske viktigaste frågan, vilka skor tar du till matchen i kväll?
– Jag tror att jag testar Off-White-skorna faktiskt. Vi får se om det funkar, säger Persson.

Sex spelare som har lyft sig efter en tung inledning

Joel Persson, b, Växjö Lakers
De 15 första matcherna: 5 poäng (0+5), +4
De 9 senaste matcherna: 13 poäng (4+9), +5

Anton Bengtsson, f, Rögle
De 14 första matcherna: 3 poäng (1+2), -3
De 9 senaste matcherna: 9 poäng (2+7), +7

Oskar Stål Lyrenäs, f, HV71
De 11 första matcherna: 3 poäng (3+0), -8
De 9 senaste matcherna: 11 poäng (3+8), +6

Linus Omark, f, Luleå
De 15 första matcherna: 5 poäng (1+4), -3
De 7 senaste matcherna: 9 poäng (5+4), 0

Patrick Russell, f, Linköping
De 14 första matcherna: 3 poäng (0+5), -4
De 9 senaste matcherna: 8 poäng (4+4), +12

Simon Ryfors, f, Rögle
De 14 första matcherna: 2 poäng (0+2), -8
De 9 senaste matcherna: 9 poäng (4+5), +7

Torsdagens SHL-omgång

Skellefteå AIK-Rögle BK
MoDo Hockey-Timrå IK
Leksands IF-Frölunda HC
HV71-Luleå Hockey
IK Oskarshamn-Örebro Hockey
Växjö Lakers-Färjestad BK
Malmö Redhawks-Linköping HC

Johannes Hägglund