SANDIN PELLIKKA: "FINT SÄLLSKAP ATT VARA I"
Publicerad: 2023-09-29
Intervju
För att få plats på en hockeyskola anmälde sig Axel Sandin Pellikka som back – och därefter skolades han om. Nu är han en av endast fem backar i SHL-historien som har gjort mål i tre raka matcher som 18-åring eller yngre. ”Det är ett fint sällskap att vara i”, säger Skellefteåbacken i en intervju om förebilder, att hans direktskott inte är lika pricksäkert på träning och morgondagens match mot HV71.

Axel Sandin Pellikka har imponerat stort i säsongsinledningen. Den 18-årige backen har snittat 18:35 minuters istid per match, tredje mest i Skellefteå, och han har gjort mål i tre raka matcher. Mot Timrå satte han ett handledsskott i det vänstra krysset. Mot Örebro i lördags och i går mot Leksand stod han för nästan identiska mål. I spel fem mot fyra fick han en passning i sidled av Jonathan Pudas och dunkade upp pucken i krysset.

– Det är alltid kul att göra mål. På förra målet var det en kanelbullepassning av Pudas. Det är bara att tacka och ta emot. Pudas maskerade bra och målvakten var lite sen över och då är krysset ledigt, säger Sandin Pellikka.

Hur ska du bjuda tillbaka för de här kanelbullepassningarna?
– Jag är skyldig att göra det så jag får försöka ge tillbaka på något sätt, säger han.

Daniel Eriksson

Axel Sandin Pellikka jublar efter att ha gjort mål för tredje matchen i rad.

"Alltid kul att stå med någonstans"

Med sina tre mål har Sandin Pellikka lyckats med något som ingen SHL-spelare har gjort på 28 år. Endast fyra backar som har varit 18 år eller yngre har nätat i tre matcher i följd tidigare. Den senaste som gjorde det var Mattias Öhlund 1995. Övriga som har lyckats med den bedriften är Anders Eldebrink, Tomas Jonsson och Roger Hägglund – som alla gjorde det på 1970-talet.

– Jag har inte hunnit tänka på det så mycket, men det är ett fint sällskap att vara i. Jag har inte tänkt på det så mycket, men det är alltid kul att stå med någonstans, säger Skellefteåbacken.

Hur bra koll har du på andra spelarna?
– Nja. Mattias Öhlund har jag lite koll på. Att jag känner igen hans namn, men de andra var så pass längesen de pelade och dem har jag ingen koll på tyvärr.

Den ende backen som har varit 18 år eller yngre och gjort mål i fyra raka SHL-matcher är Mattias Öhlund, som alltså gjorde det för Luleå för 28 år sedan. I morgon kan Sandin Pellikka tangera det om han nätar mot HV71

– Om Pudas fortsätter att leverera bra passningar till mig i PP kanske den kan sitta. Fast det är inget jag fokuserar så mycket på, utan jag vill bara bidra så mycket jag kan till laget, säger Sandin Pellikka.

Hur mycket har du tränat på det där direktskottet?
– Vi står och nöter i princip efter varje träning. Men på träningarna kan puckarna flyga lite överallt, ut i högra sarghörnet och gå längs isen. På matcherna sitter skotten, så jag sparar mig väl till matcherna.

Getty Images

Sandin Pellikka draftades i första rundan, som nummer 17 totalt, av Red Wings i somras.

Inledde karriären som forward

Med sina tre fullträffar är Sandin Pellikka målbäst bland ligans backar och tia i poängligan bland backar, men 18-åringen, som är draftad av Detroit Red Wings, har inte satt upp några målsättningar när det kommer till mål och poäng den här säsongen.

– Inför säsongen ville jag först och främst komma upp till SHL och spela några minuter per match. Jag vill fortsätta spela mitt spel, vara orädd och försöka spela med självförtroende. Det är väl målsättningen jag satte upp. Jag vill spela mitt spel och utvecklas på det sättet.

Axel Sandin Pellikka har Malmbergets AIF som moderklubb och faktum är att han inledde karriären som forward.

– I ungdomsåren var jag mest forward. Jag har för mig att jag var på en hockeyskola, men jag minns inte var, och till den fanns det bara backplatser kvar. Då anmälde jag mig som back och efter det var jag back. Jag tänkte väl att jag kan göra mål från den positionen också, haha.

Var din största oro med positionsbyte att det skulle bli färre mål?
– Ja, exakt.

Hur gammal var du när du gick den där hockeyskolan?
– Jag tror att jag var kring tio år. Fram till att jag flyttade till Skellefteå (2019) blandade jag lite. Jag var både back och forward, men det blev back till slut.

Vilka förebilder hade du när du växte upp?
– 2010 var farsan på en jobbresa i Chicago och då köpte han en Patrick Kane-tröja till mig och lillbrorsan. Jag har kollat på Kane på Youtube och försökt härma hans dribblingar. Pappa har något klipp när jag är liten och ska dribbla bland en massa puckar för att jag har sett Kane göra det. Han är den första idolen.

Har du haft några backar du har sett upp till?
– Nu på senare år det väl de som är grymma i NHL, som Cale Makar och Quinn Hughes. Men här i laget är det väl Jonathan Pudas. Man blir inspirerad av att se honom dagligen. Jag försöker att ta efter lite av hans hans moves och skott.

Skellefteå gästas av HV71

För Sandin Pellikka och hans Skellefteå väntar i morgon HV71. Ett HV71 som kommer till Skellefteå Kraft Arena från två raka förluster den här veckan medan västerbottningarna tog en uddamålsseger i torsdags mot Leksand.

– Vi hade en grym laginsats senast. Vi ska ta vid där och bjuda hemmapubliken på en vinst tycker jag, säger Sandin Pellikka, som jagar mål för fjärde matchen i följd.

Skellefteå-HV71 startar klockan 18:00 i morgon.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners