KNUTS BLIR REKORDMAN: "FÖRSÖKER ATT INTE TRYCKA BORT TANKARNA"
Publicerad: 2023-10-07
Intervju
För 15 år sedan ringde Niklas Eriksson och lockade Jon Knuts till Leksand. I dag passerar Knuts just Eriksson och blir den spelare med flest spelade matcher någonsin i Leksandströjan. ”Det här får jag bara vara med om en gång och då ska jag försöka att vara i nuet”, säger Knuts i en intervju om sina tankar att bli rekordman, fruns tårar när Knuts skrev a-lagskontrakt samt varför hans morfar tyckte att han skulle satsa på fotboll.

I dag skrivs Leksandshistoria. Jon Knuts, 32, ska nämligen spela sin 722:a tävlingsmatch för Leksand och därmed går han förbi Niklas Eriksson och blir den spelare med flest Leksandsmatcher på sitt CV.

– Under många år har folk sagt: ”Du kommer att slå det där rekordet”, men själv har jag inte riktigt reflekterat över det. Jag har försökt att inte jinxa något, säger Knuts.

Hur ser du på att du bli rekordman?
– Att spela flest matcher i en förening är stort och det klart att det sätter igång hjärnverksamheten lite. Jag försöker att inte bara trycka bort tankarna. Jag vill på något sätt vara i det och då blir det att det snurrar lite i skallen.

Det låter vettigt att inte bara trycka bort känslorna, även om jag tänker att många kanske hade försökt det för att man ”borde” fokusera på matchen.
– Ja, det är det jag menar. Varför ska jag hålla på och trycka bort de känslor och tankar som kommer? De finns där av en anledning. Nu är det något positivt som ska ske, Det här får jag bara vara med om en gång och då ska jag försöka att vara i nuet. Sedan blir det lite uppståndelse kring det, men det ska det samtligt vara i och med att det är rätt stort.

Vad säger du om siffran 722 matcher?
– När man är i det snurrar det på med år och matcher och helt plötsligt står jag här och är på väg att ha gjort flest matcher i en klubb. Samtidigt känns det som att det har gått fort, säger Knuts.

"Morfar sa alltid: ”Du skulle ha satsat på fotboll”"

Knuts är uppvuxen i Malung och favoritlaget var alltid Leksand. Han berättar att han åkte på så många matcher han kunde och när han blev lite äldre åkte han buss själv för att sedan stå i klacken på matcherna. Därför var det förstås speciellt när han 2010 fick chansen att skriva sitt första a-lagskontrakt med Leksand, även om alla i familjen inte var lika glada – just då i alla fall.

– Mina föräldrar hade planerat en resa till Turkiet. Jag och Malin skulle med, och vi hade inga barn på den tiden. Då sa Leksand att jag skulle komma och träna med a-laget, så jag ringde och sa att det inte blir någon resa till Turkiet för jag ska få a-lagskontrakt. Då började Malin gråta, och det var inga glädjetårar, haha. Men så här i efterhand kan vi skratta åt det, säger han.

– Malin är en stor del i att vi har fått ihop det här livet med familj och hockey. Vi har haft mycket roligt tillsammans under de här åren.

När Knuts skrev på det där a-lagskontraktet hade han gjort två säsonger i klubbens juniorlag, men det var långt ifrån givet att det skulle bli ishockey. Knuts var duktig i fotboll också.

– Min morfar hade än i dag sagt att jag skulle ha valt fotboll, säger Knuts och skrattar.

Gillade han fotboll mer?
– Nej, han var realist, eller pessimist eller vad man ska säga. Han sa alltid: ”Du skulle ha satsat på fotboll”.

Lever din morfar så kan han vara med på rekorddagen?
– Nej, tyvärr. De som har varit mina största kritiker, men samtidigt har hejat mest på mig är mina mor- och farföräldrar. Morfar såg verkligen saker med skeptiska och realistiska ögon. Det är synd att han inte får vara med, säger Knuts.

DANIEL ERIKSSON / Bildbyrån

Knuts spelar i morgon sin 722:a tävlingsmatch i Leksand.

Eriksson lockade Knuts till Leksand

Att Knuts överhuvudtaget kom till Leksand kan han till viss del tacka en viss Niklas Eriksson för, som i morgon alltså blir av med sitt rekord. Niklas Eriksson var nämligen den som 2008 ringde och frågade om Knuts ville komma och spela för Leksand.

– Vi hade en tränare i Malung som hette Sven Olsson. Han hade väl sagt till Niklas (Eriksson) och Christer (Olsson) att det finns en kille i Malung ni borde kika på. Pär Bäcklin var också inblandad. Vi hade en match med Malungs juniorer mot Häradsbygden. Då satt Niklas och Pär på läktaren. Sedan ringde Niklas, säger Knuts.

Och nu tar du Niklas rekord.
– Det är nästan oschysst.

Har ni pratat någon om det?
– Det har vi gjort. Nu är vi i olika klubbar, men Niklas bor här mycket på somrarna och vi springer på varandra. Vi gjorde någon om artikel om det i somras när vi skulle möta Örebro, och då pratade vi om det. Men världen är liten ibland.

Tror du Niklas ångrar att han värvade dig till Leksand?
– Haha, det hoppas jag inte. Vi vann ändå ett J20-guld tillsammans. 

Avslutningsvis, vilket är dina bästa minnen från de här åren i Leksand?
– Jag har varit med att gå upp till SHL tre gånger, och det är svårt att snacka bort de avancemangen. De har varit på olika sätt, men det har varit väldigt kul. Sedan vill jag även nämna J20-guldet och det är något jag verkligen tar med mig. Brynäs, som vi mötte i finalen på Globen, hade ett stjärnspäckat lag då och jag vet inte hur många spelare från det laget som hamnade NHL. Så det är en av höjdpunkterna.

En av höjdpunkterna i Knuts Leksandskarriär är SHL-avancemnaget 2016. Den säsongen berättar Knuts mer om här.

Jon Knuts drömfemma med lagkamrater han har haft under sin tid i Leksand

Målvakt: Axel Brage.
”När vi gick upp mot Mora var han tungan på vågen. En duktig målvakt och en god vän.”

Backar: Mattis Timander och Patrik Norén.
”Timander är svår att snacka bort med den karriär han hade. Norén har varit med i många år och det är dessutom en av mina bästa vänner. Klart han ska vara med.”

Forwards: Martin Karlsson, Jon Knuts, Tobias Forsberg.
”Vi kanske inte var den enheten som producerade mest, men vi fyllde vår roll till hundra procent. Det var jäkligt kul att spela med dem. Den här femman blir som ett kompisgäng med pappa Timander. När vi andra eldar för kråkorna står han tryggt där bak”

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners