Ruohomaa Frölundas övertidshjälte
Publicerad: 2024-04-03
#FHCLIF
Det krävdes övertid i match sju för att skilja Frölunda och Leksand åt. Och när allt skulle avgöras klev Mikael Ruohomaa fram och blev hela Göteborgs hjälte när han sköt 3-2 i övertid och såg till att Frölunda avancerar till semifinal.

Period 1

-

Period 2

1-0 FHC 33:50 (PP1) 21 Jere Innala (5)
Assist: 33 Linus Högberg (3), 86 Erik Thorell (2)

1-1 LIF 36:45 (EQ) 22 Lukas Vejdemo (2)
Assist: 8 Matt Caito (1), 25 Lucas Elvenes (4)

Period 3

2-1 FHC 53:59 (EQ) 86 Erik Thorell (1)
Assist: 2 Christian Folin (2), 33 Linus Högberg (4)

2-2 LIF 56:53 (EQ) 38 Olle Alsing (1)
Assist: 14 Oskar Lang (1), 28 Justin Kloos (2)

Period 4

3-2 FHC 64:08 (EQ) 39 Mikael Ruohomaa (2)
Assist: 67 Jayden Halbgewachs, 21 Jere Innala

Efter en fartfylld inledning på matchen gick tempot ned en aning när Frölunda fick matchens första powerplay. Där fick hemmalaget inget stäm och även om det var Frölunda som hade mest puckinnehav i den första perioden var det nära att Leksand tog ledningen. Detta då Anton Johansson sköt ett skott som Oskar Lang var framme och styrde i utsidan av stolpen. Mot slutet av perioden ökade Frölunda återigen trycket. Först forcerade Jere Innala en puck över mållinjen, men det dömdes bort på grund av spelare i målgården. Kort senare tryckte Linus Nässén upp en backhand i ribban från höger tekningscirkel.  

Andra period blev mer chansrik, där båda lagen kom till tydligare och vassare avslut. Då klev målvakterna fram och storspelade. Precis som i första perioden fick Frölunda chansen i numerärt överläge en bit in i perioden. Och den här gången tog man betalt. Slutspelsheta Jere Innala tryckte in en handledare stolpe in och fick Scandinavium att explodera. Nytt jubel, om än lite mindre, blev det kort senare när Lukas Vejdemo påpassligt tryckte in 1-1 efter en studs i kortsargen. Vejdemo tog sig in bakom Lasse Johansson och med ryggen vänd mot målet kunde han peta in pucken bakom sig.

Den tredje perioden blev, föga förvånande, en gastkramning. Efter att båda lagen vaskat fram några tidiga chanser - där Patrik Noréns, när han dök upp omarkerad på bortre stolpen, kanske var vassast - tickade tiden på och det började lukta övertid. Men då trampade Erik Thorell förbi sin försvarare på högersidan och vräkte upp 2-1 ribba in. Där och då talade allt för Frölunda-seger, men så hittade Oskar Lang upp till Olle Alsing som placerade in kvitteringen med tre minuter kvar. Efter kvitteringen blev det något av vilda västern med chanser åt alla håll och kanter - men det stod 2-2 efter 60 minuter och fick avgöras i övertid.

Övertiden blev inte gammal innan Jayden Halbgewachs hittade fram till en fristående Mikael Ruohomaa på bortre stolpen och finländaren var iskall när han lyfte in segerpucken i nättaket inför en extatisk hemmapublik. 

Matchstatistik

Spelarstatistik

Video från matchen 

_____________________________

Sagt om matchen

– Det känns otroligt! Jag har så många goda vänner i Leksand men nån var tvungen att vinna och det blev vi. Jag är glad men på samma gång känner jag med dem. Vi gjorde en stark match idag och förtjänade att vinna, sa matchhjälten Mikael Ruohomaa. 

– Vi hade inte riktigt studsarna med oss, men jag vill tacka Leksand för en fantastisk serie. De testar oss rejält. Vi ska vara glada och stolta över den här vinsten. Vi har spelat rätt bra i omgångar men inte fått studsarna med oss, men det är knappt nåt som skiljer lagen, ansåg Roger Rönnberg efter avancemanget.

– En match i publikens smak. Alla de här sju matcherna har varit fantastiskt roliga att få vara med om. Det blir övertid i match sju, det är så dramatiskt det kan bli. Vi har haft massor av spelare som varit sjuka och knappt kunnat träna, men det är gott gry i grabbarna. De har krigat med bravur, sammanfattade Leksands tränare Challe Berglund.

I punktform

- Frölunda vann sin femte match sju i slutspelssammanhang.

- För Leksand innebär det att laget inte avancerat förbi en slutspelsserie sedan 1997.

- Utsålt i Scandinavium, 12 044, för fjärde kvartsfinalen i rad.

- Jere Innala har nu gjort 1-0-målet i tre raka matcher och totalt fyra matcher i serien. 

- Frölunda har tagit ledningen i sex av sju kvartsfinalmatcher.

- För tredje året i rad har Frölunda nått minst semifinal.

2024-04-03
Frölunda HC - Leksands IF
2024-04-03
3 april Frölunda-Leksand, anfallande spelare hindrade målvakten i målområdet, därav ej mål

Kommande matcher

Frölunda: Skellefteå borta, lördagen den 6 april

Leksand: -

Johan Hagesund