FORSBERG NÅR 500 SHL-MATCHER: "KÄNNER STOLTHET"
Publicerad: 2023-11-02
Intervju
För andra gången på en vecka når Christoffer Forsberg en mäktig milstolpe. I kväll spelar SHL:s stålman sin 500:e grundseriematch i SHL. Här berättar Malmöforwarden om den minnesvärda SHL-debuten där hans pappa stod i motståndarbåset, vilken av de 500 matcherna som han minns bäst samt varför hans rekordlånga svit med matcher i rad kan brytas i december.

Förra torsdagen gjorde Malmöforwarden Christoffer Forsberg sin 500:e match i Redahwkströjan. I kväll har det blivit dags för ännu en milstolpe. Matchen mot Leksand blir nämligen Forsbergs 500:e grundseriematch i SHL.

– Vad ska jag säga om den siffran? Det har rullat på. Men det är lite kul att det blir i två milstolpar på kort tid, både 500 matcher med Malmö och 500 i SHL. Riktigt kul, säger Forsberg.

SHL-debuterade – mot sin pappa 

För att hitta hans SHL-debut får vi backa bandet tio år och förflytta oss till Karlstad, där Forsbergs Färjestad gästades av HV71.

– Vi mötte HV71 och farsan (Roger Forsberg) var assisterande tränare där. Jag minns att jag blev inringd på morgonen. Sedan efter den där första matchen var jag i stort sett ordinarie. Kul att jag tog tillvara på den chansen kan jag ju känna så här i efterhand, säger Forsberg.

Vem var det som ringde dig?
– Thomas Fröberg var J20-tränare då och det var han som ringde på morgonen och frågade om jag var sugen på att lira match. Då var det bara att sätta på sig grejerna och åka. Jag hade tränat en del med a-laget, men det var det var mest på landslagsuppehåll när de hade mindre folk. Så det var bara pang på egentligen.

Vad sa din pappa när du sa att ni skulle mötas?
– Jag ringde honom efter värmningen och droppade det och han höll nog på att sätta kaffet i halsen, haha.

Hur var det att debutera i SHL?
– Klart att det var lite speciellt att möta farsans lag i första matchen. Jag minns att båda lagen hade gått ganska dåligt och det var en ganska viktig match, men jag tror att vi förlorade, säger han och fortsätter:

– Jag inledde som extraforward, men Tomas Hyka gick sönder och jag fick spela i stället för honom.  I mitt första byte kom vi i en två-mot-etta och jag fick ett riktigt drömläge. Det hade kunnat bli en riktig drömdebut i SHL.

PETTER ARVIDSON / Bildbyrån

Christoffer Forsberg spelar match nummer 500 i SHL i kväll.

Minns derbyt från 2017

När shl.se når honom har Malmö en ledig dag och han är på väg att möta upp lagkamraten Johan Olofsson för en fika på stan.

– Det blir kaffe i alla fall och det kan nog bli en kanelbulle också. Lyxa till det lite.

Ett bra sätt att fira 500 SHL-matcher.
– Haha exakt.

Han kom till Malmö på lån säsongen 2014/15 och var den säsongen med och spelade upp Redhawks i SHL.

– När jag kom hit i slutet av januari insåg jag rätt snabbt att det var en stor press på oss att gå upp. Det höll på att gå åt pipan i den där Meca Hockey Race-serien. Vi tog oss vidare som sista lag och fick möta Leksand i kvalspelet, men då blev det som att allt vände och vi plötsligt hade allt vinna. Det gick som det gick och därefter har det rullat på, säger Forsberg, som har blivit kvar i Redhawks sedan dess.

Av de här 500 matcherna, är det någon som sticker ut och som du minns lite extra?
– Den är svår. Det har varit en del både med- och motgångar. Derbyna mot Rögle var galna några år. En gång blev det 7-6 (2016) och sedan 8-7-matchen när vi möttes 2017. Det var sinnessjuka hockeymatcher. Det känns inte som att sådant händer. 15 mål i ett derby mot Rögle. Det svängde fram och tillbaka, och det är en match som jag kan plocka ut som extra speciell, säger Forsberg, som alltså gör sin 500:e match i kväll.

Han medger att det känns lite speciellt att uppnå den siffran.

– Klart att jag känner stolthet kring det, att jag har fått uppleva så mycket och att jag har fått spelat så många matcher. För min del även att jag har fått spela så många matcher i rad utan att bli sjuk eller skadad är något uppskattar jag så enormt mycket. Själva milstolparna är inget jag går runt och tänker på, säger Forsberg.

Ska bli pappa i december

Den matchsvit han pratar om är de 429 SHL-grundseriematcher i rad han har spelat utan avbrott. Senast han missade en grundseriematch var säsongen 2015/16, och i en intervju med shl.se förra säsongen pratade han mer om sviten. Men risken finns att den bryts om ungefär en månad.

– Vi ska bli föräldrar i december och då är sviten i riskzonen. Då ligger den risigt till, men det är inget jag gråter över.

Förlossningen går före din rekordsvit?
– Haha, alla dagar i veckan. Det skulle ändå vara en bra anledning att bryta den sviten, säger han.

Hyllad av Joel Lundqvist

Christoffer Forsberg får sällan de stora rubrikerna, men i lördags blev han hyllad av en SHL-ikon. För i TV4:s SHL-sändning fick alla experter plocka ut en spelare var i ligan som de ansåg vara mest underskattad, och för Joel Lundqvist föll valet på just Christoffer Forsberg.

– Jag hade ingen aning om det. Det uppskattas verkligen, och speciellt när det kommer från Joel Lundqvist. Det känns i hjärtat ska jag ärligt säga. Han var en enormt bra spelare.

Du låter nästan lite tagen?
– Det är väldigt kul att höra, och, som sagt, extra kul när det kommer från en sådan välmeriterad spelare som jag, och alla, tyckte var svår att möta. Vi har stångats med Frölunda många gånger, bland annat i slutspel, och man har verkligen fått känna på hur bra Joel var. Jättekul att höra, säger Christoffer Forsberg.

Flest grundseriematcher i rad – aktiva sviter

  1. Christoffer Forsberg, Malmö - 429 matcher
  2. Rickard Hugg, Skellefteå - 208 matcher
  3. Jonas Engström, Oskarshamn - 203 matcher
  4. Oliver Eklind, Örebro -170 matcher
  5. Brady Ferguson, Rögle -170 matcher

Torsdagens SHL-omgång

Timrå IK-Växjö Lakers
Leksands IF-Malmö Redhawks
Färjestad BK-Luleå Hockey
Frölunda HC-MoDo Hockey
HV71-Skellefteå AIK
IK Oskarshamn-Linköping HC
Rögle BK-Örebro Hockey

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners