"Det blir väl mer att bara spela på instinkt"
Publicerad: 2021-09-02
Intervju
I artikelserien "Välkommen till SHL" stiftar vi bekantskap med en spelare eller tränare från varje klubb som under säsongen kommer att begå sin SHL-debut. I den här upplagan träffar vi Rögle BK's back William Wallinder.

I Nordamerika börjar han dra till sig fler och fler blickar. Men de som vill ha honom nu får allt kontakta Detroit Red Wings som tingade William Wallinder i den  andra rundan (nummer 52 totalt) under draften 2020. Men NHL och ett nordamerikanskt äventyr tillhör framtiden. SHL och Rögle är nutid. Hit har Sollefteå-sonen kommit efter några fina säsonger i Örnsköldsvik med Modo i HockeyAllsvenskan.

– Jag följde Rögle under förra säsongen och det såg riktigt bra ut. De spelade bra och rolig hockey. Sen har jag bara hört bra saker om Abbotts här nere, säger 19-åringen när SHL.se ringer upp. De var väldigt välkomnande och tog emot mig med öppna armar, om man säger så. Det var svårt att säga nej.

Han börjar bli hemmastadd i Ängelholm nu. Snart har han bott i Skåne i ett halvår.

– Jaja, jag flyttade ner redan i mars. Det är riktigt nice här. Det är en bra sommarstad. Det är nice att kunna gå till stranden och det har varit kul att träffa alla nya i laget. En riktigt trevlig stad, säger han entusiastiskt.

Kopplingen Detroit - Rögle känns kanske bekant? Detroit hade ju ett finger med i spelet när Moritz Seider, som sedermera blev utnämnd till SHL's bäste back förra säsongen, landade i Ängelholm.

– Detroit berättade lite för mig om hur det var här, de hade ju Seider här förra året. De hade bra kontakt med Rögle redan då och de gav mig lite tips om hur det var och så, förklarar 19-åringen.

På isen

Förra säsongen spelade Wallinder 43 matcher i HockeyAllsvenskan. På dessa snittade han 15:56 minuter per match och stod för ett mål och fem assist. Värt att notera är dock att han hade 61 skott på mål, endast Jesper Lindgren var mer skottvillig bland Modos backar. Och när vi kommer in på spelet inleder vi med frågan:

Kan du beskriva dig själv som spelare?

– Jag är en offensiv tvåvägsback som gillar att vara delaktig, att följa med i anfallen och skapa lägen. Jag är en bra skridskoåkare. Jag är väldigt rörlig och mobil.

I artikelserien pratar vi med andra spelare som kommer in i SHL från HockeyAllsvenskan. De nämner att tempot går upp och att det kräver lite mer från honom. Wallinder har sin syn på saken:

– Jag tror att mycket ligger i noggrannheten. Det gäller att spela ordentligt. Jag har inte tänkt i de banorna. Det är klart att man får mindre tid, men det gäller väl bara att göra det noggrant. Man gör ju allt oftast i högsta fart. Det gäller att anpassa sig, resonerar han.

Enligt de officiella pappren står Wallinder som 193 centimeter lång och 86 kilo. Men det är inte helt sant:    – Jag tror att jag är 194-195 centimeter nu, hehe, skrockar Wallinder.    Hur anpassar du dig därute på isen med gap control och sådär?   – Det blir väl mer att bara spela på instinkt, känsla. Jag tänker inte så mycket. Jag vet inte hur jag skulle ha gjort, nu när vi pratar om det. Men på isen bara kommer det naturligt, det är bara att köra.

Avslutningsvis, vad gör du för att koppla bort hockeyn?

– Jag kollar på film eller serier.

Har du några favoriter?

Han skrattar.

– Det är oklart, jag tittar på något varje dag. Det blir en hel del. Det är ingen som sticker ut. Det finns mycket bra.

Går allt som det ska gör William Wallinder SHL-debut när hans Rögle reser till Örebro den 11 september för SHL-premiär. Nedsläpp sker då klockan 18:00.

Sixten Funqvist