OMGÅNG 21 - TEAM BÖRJE
Publicerad: 2023-10-29
Omgång 21
SDHL, Hockeyallsvenskan, Hockeyettan och SHL kommer att tillägna omgång 21 till Börje Salming och Börje Salmings ALS-stiftelse. Ligorna kommer att använda sina gemensamma krafter för att samla in pengar till stöd för ALS-forskning.

I samband med att en av våra mest folkkära idrottare, hockeylegendaren Börje Salming meddelade att han drabbats av sjukdomen ALS, togs initiativet till Börje Salming ALS-stiftelse. Syftet med stiftelsen är att samla in pengar till stöd för ALS-forskning och att stötta drabbade och anhöriga.

Under Omgång 21, en symbolisk siffra för tröjnumret hos en av svensk ishockeys största pionjärer, kommer ligorna att använda sina gemensamma krafter för att tillsammans med Börje Salming ALS-stiftelse verka för att uppnå det som Börje önskade: att stoppa ALS.

Inför årets Omgång 21 lanseras medlemsklubben Team Börje. För 21 kronor i månaden bjuds alla in att vara med i fighten mot ALS. Pengarna går till ALS-forskning och att stötta drabbade och anhöriga. Det är Börje Salming ALS-stiftelse som står bakom Team Börje.

Under förra säsongens Omgång 21 var engagemanget från klubbar, spelare och publik enormt och totalt samlades det in 471 124 kronor till Börje Salming ALS-stiftelse. Pengar som, tillsammans med andra donationer, gör det möjligt att stiftelsen redan i år kan dela ut medel till ALS-forskare.

– Klubbarnas arbete och den gemensamma kraften inom vår verksamhet är enorm. Vi är stolta över att vi har möjlighet att använda oss av den kraften i det oerhört viktiga arbete Börje Salmings ALS-stiftelse utför, säger Jenny Silfverstrand, VD SHL. 

– Börje var en stor hockeyspelare och medmänniska. Börjes enda önskan var att andra ska slippa att drabbas av ALS. Tillsammans kan vi uppnå det målet och stödja forskarna i kampen mot ALS. Gå med i Team Börje så tar vi fighten”, säger Karin Karlström, initiativtagare och grundare Börje Salming ALS-stiftelse.

Omgång 21 inleds söndagen den 26:e november och respektive liga kommer att uppmärksamma Team Börje och Stiftelsens arbete under veckan.

Vi måste få stopp på den här skiten.”
- Börje Salming

Vad är ALS?

Amyotrofisk lateralskleros, ALS, är en sjukdom som angriper de motoriska nervcellerna (de som styr musklernas rörelser) i hjärnan och ryggmärgen. Först skadas nervcellerna, och så småningom förstörs de. Hos den som drabbas visar sig nervskadorna genom muskelförtvining och förlamning. ALS är en dödlig sjukdom, och det saknas fortfarande botemedel.

Börje Salmings ALS-stiftelse har som mål att främja vetenskaplig forskning för att öka förståelsen och förbättra behandlingen av ALS. Stiftelsen ska också skapa initiativ för att underlätta och ge ett stöd för drabbade och anhöriga.

Vill du stödja stiftelsens arbete? Swisha valfritt belopp till 123 135 28 30

SHL
SHL:s huvudpartners