HOCKEYGALAN 2023 - NOMINERADE TILL ÅRETS TRÄNARE
Publicerad: 2023-04-21
Hockeygalan 2023
Vid Hockeygalan den 2 maj kommer de främsta individuella prestationerna att lyftas fram och prisas. Här hittar du juryns fem nominerade till Årets tränare.

Juryn

De nominerade utses av en jury bestående av SHL:s alla huvudtränare och lagkaptener samt av lika många noga utvalda ishockeyprofiler och journalister från såväl riks- som lokalmedia. Rösterna baseras på spelarnas prestationer i grundserien.

Följande fem spelare har fått flest röster av juryn och presenteras utan inbördes ordning.

Martin Filander, IK Oskarshamn

Det är mer regel än undantag att Oskarshamn är ett av de bottentippade laget i ligan inför säsongen, men gång på gång har Oskarshamn med Martin Filander vid rodret motbevisat tvivlarna. För varje säsong Filander varit i klubben har laget förbättrat sin placering i grundserien. Den här säsongen räckte till en sjundeplats – vilket alltså är det bästa resultatet i IK Oskarshamns historia.

Jörgen Jönsson, Växjö Lakers

Efter tio säsonger och tre SM-guld lämnade Sam Hallam Växjö och många ställde sig frågan hur det skulle gå för Jörgen Jönsson att axla Hallams mantel. Det skulle visa sig att den förre storspelaren skulle klara det alldeles utmärkt. Jörgen Jönsson förde Växjö Lakers till klubbens fjärde serieseger genom tiderna och Lakers var det enda laget i ligan som passerade 100 poäng.

Robert Ohlsson, Skellefteå AIK

Efter fem raka säsonger utan någon plats bland topp-3 i grundserien har Robert Ohlsson två säsonger i rad gjort Skellefteå AIK till ett av ligans tre bästa lag i grundserien. Fjolårets tredjeplats följdes upp med en andraplats i år. Tillsammans med Oskarshamn gjorde Skellefteå flest mål i grundserien, samtidigt som endast Växjö släppte in färre mål än västerbottningarna.

Tomas Mitell, Färjestad BK

Tomas Mitell kom in under förra säsongen och förde direkt Färjestad till ett SM-guld. Den här säsongen har Mitell återigen bevisat vilken skicklig tränare han är. För trots att Färjestad har haft skadebekymmer under stora delar av säsongen lyckades Mitell ändå föra sitt Färjestad till en tredjeplats efter 52 spelade omgångar.

Ante Karlsson, Timrå IK

Ante Karlsson gjorde sin första säsong som ensam huvudtränare i Timrå – och vilken framgång det har blivit. Förra säsongens kvalplats för Timrå förvandlades den här säsongen till en kvartsfinalplats. Till slut blev det en femteplats för Timrå och det är klubbens bästa grundserieplacering sedan säsongen 2007/08.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners