• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Ponthus Westerholm: "Jag är väl lite som en förälder till honom"

25 januari 2019 09:00
Ponthus Westerholm med grön hjälm till vänster i bild, till höger syns Viktor Ekbom i profil.
Stafettintervju

Jonathan Pudas i Skellefteå skickade stafettintervjun vidare till Ponthus Westerholm i Frölunda. När SHL.se ringde upp Karlskronasonen blev det en hel del snack om brorsan och vad är det egentligen som skiljer tvillingarna Westerholm åt?


Enligt Jonathan Pudas går det rykten om att Ponthus Westerholm ibland missat att göra rätt för sig när han åker spårvagn.

Betalar du varje gång du åker spårvagn?

– Ja, det gör jag.

Det går tydligen rykten om att du inte gör det...

– Men det gör jag, det är klart att man betalar för sig. Jag vet inte vart du har hört det ifrån, skrattar Westerholm.

Och det var just det, var hade jag hört det ifrån? Ponthus Westerholm drar till med två felgissningar och jag ger honom en ledtråd och säger Skellefteå. Efter ytterligare två felgissningar kommer han på det till slut - efter en viss betänktetid.

– Vem kan det mer vara i Skellefteå… eller jaha, Jonathan Pudas!

Westerholm dementerar ryktet och säger att det bara är ett påhitt från en gammal lagkamrat. Westerholm och Pudas spelade nämligen tillsammans under två säsonger i Brynäs mellan 2015-2017.

Hur väl känner du Jonathan Pudas?

– Vi känner varandra bra, vi spelade tillsammans i ett eller två år, på den tiden blev vi goda kompisar och vi pratar än idag.

Grabbarna ringer varandra ibland och kollar läget men hänger även en del på somrarna och tränar ihop. Jonathan Pudas flickvän kommer nämligen från en ort strax utanför Karlskrona - där Ponthus och Pathrik Westerholm är födda och uppväxta.

Tvillingbröderna Ponthus och Pathrik har spelat ihop under hela sina hockeykarriärer och har alltid tillhört samma klubb men ibland spelat i olika lag.

– Vi har spelat inom samma klubb, men när vi var juniorer så var någon i J18 och någon i J20 under några matcher, men inte större än så.

Hur är det att spela med sin bror?

– Det är en trygghet att ha, vi vet hur vi vill spela och vad vi ska göra utan att egentligen behöva prata så jättemycket med varandra. Sen har man sin bästa kompis med sig var man än går, och det är jätteskönt.

Vad finns det för fördelar med att spela ihop med sin bror?

– Utanför isen är det en jättetrygghet. Man har alltid någon man kan lita på till hundra procent och som alltid ställer upp till hundra procent. Det är en jättetrygghet att ha med sig sin bästa kompis överallt. På isen är det att man hittar varandra, det är ju en trygghet i sig, säger Ponthus men berättar även att det kan finnas nackdelar i att de ofta blir jämförda med varandra.

När 27-åringen pratar om sin bror benämner han honom oftast som sin bästa kompis, även om de inte bor ihop längre så hänger de ofta utanför isen. Bröderna är tvillingar men trots det så har lagkamraterna och tränarna inget större problem att se skillnad på Karlskronasönerna.

Vad skulle du säga skiljer er åt?

– Nja, jag vet inte. Vi är rätt lika. Jag har svårt att säga vad som skiljer oss, men det är väl kanske att han tycker det är roligare att snickra än vad jag gör liksom.

Finns det någonting som stör dig hos brorsan?

– Ja men det gör det ju, han gillar ju inte att hålla tiderna, det är han lite dålig på. Jag får ofta vänta på honom. Alltså han håller tiderna när vi ska någonstans, men om vi säger någon tid tillsammans till exempel att vi åker vid tio - då kommer han oftast fem över tio kanske.

Om jag skulle ställa samma fråga till Pathrik, vad han stör sig på hos dig - vad hade han svarat då?

– Han stör sig på… jag kanske är tjatig. Ja, lite tjatig kanske, skrattar Ponthus.

Är inte det för att han är sen? Eller tjatar du om annat också?

– Ja, det är det nog. Nej, men det är väl att han ska diska ibland kanske.

Disken och att plocka undan efter sig är tydligen det Ponthus fått tjata mest om på sin bror. Men han har lugnat ned sig med det nu eftersom de inte bor ihop längre.

– Nu är det lite lugnare. Men att plocka in i diskmaskinen brukade han inte göra, så det fick jag göra.

Skulle du säga att du är lite som en extraförälder till honom?

– Ja, eller... ja lite grann kanske. Men samtidigt gillar han att laga mat, så han gör maten. Men jag får ju städa efter honom, så jag är väl lite som en förälder till han, säger Ponthus.

"Jag hittar överallt nu"

Ponthus Westerholm, och brorsan Pathrik, är nu inne på sin andra säsong med Frölunda och 27-åringen berättar att han hittar överallt nu och trivs bra i Göteborg.

Är du vass på göteborgskämt?

– Nej det är jag inte - inte alls, skrattar Ponthus och funderar länge på vem i laget som är bäst på ordvitsar men väljer till slut att passa på den frågan.

Forwarden beskriver sig själv som en offensiv spelare som ska bidra framåt.

– Det är det jag är bra på liksom. Sen gäller det att få den rollen, det kanske jag inte riktigt haft. Eller få, det gäller att ta rollen kanske jag ska säga eller träna sig till den.

Säsongen för egen del beskriver Westerholm som sådär - rent spelmässigt är han nöjd med sitt spel men känner att det inte gått så bra poängmässigt. På 36 matcher har 27-åringen svarat för elva poäng i form av fyra mål och sju assist. Den poängbästa säsongen i SHL noterades han för 2016/2017, vilket var hans sista i Brynäs, då gjorde han nio mål och 16 assist.

Frölundas instatser såhär långt beskriver han som helt okej. Men göteborgarna satsar för att bli bättre hela tiden och det kan de bli också menar Westerholm.

Hur går tankarna inför slutspurten?

– Det gäller att vi slipar på de detaljerna vi vill bli bättre på och försöka bli bättre hela tiden. Så när vi väl är i slutspelet så är vi så bra som vi kan vara - och så bra som vi ska vara.

Matchdag vs ledig dag

När SHL.se pratade med Jonathan Pudas senast svarade han att det var mer ett undantag om en hockeyspelare inte hade en speciell rutin innan match. Ponthus Westerholms rutin innebär att sova middag. Men något utöver det vanliga har han inte - längre.

– Nej, något sånt har jag inte. Jag hade det när jag var yngre, men det ställer bara till det. Så nej, det är bara sova middag som gäller.

Vad gjorde du när du var yngre då?

– Nej men det var väl att man skulle gå tvåa eller trea eller vad det var ut på isen.

Som hockeyspelare blir det en hel del resande och mycket träningar som varvas med machdagar. När en ledig dag dyker upp passar forwarden på att ladda batterierna med film och serier.

– Vi har ju inte så mycket lediga dagar så det gäller att passa på och vila.

Vad kollar du helst på för film och serier?

– Jag gillar Suits och Homeland. Film vet jag inte, där kollar jag allt möjligt. Men de nya filmerna brukar jag försöka kolla på, avslutar Ponthus Westerholm som bestämmer att nästa gång ska vi prata med en hungrig kille.