SHL-minnet: Timrås kvartsfinalsrevansch på MoDo
Publicerad: 2021-12-16
SHL-minnet
Timrå har spelat semifinal tre gånger under 2000-talet. Senast var 2007/08. Med hjälp av den förre stormålvakten Johan Backlund ska vi minnas tillbaka till den säsongen, där Timrå besegrade värsta rivalen i kvartsfinal. "Att slå ut MoDo var fantastiskt. Det kändes som en revansch från året innan", säger Backlund.

Mellan 2006 och 2010 hade Timrå en väldigt bra period. Medelpadslaget tog sig till fyra raka slutspel, men i tre av dessa säsonger tog det stopp i kvartsfinal. 2007/08 tog sig dock Timrå till semifinal, men för att berätta historien om den säsongen behöver vi nästan backa bandet till säsongen innan.

Inför säsongen 2006/07 värvade Timrå spelare som målvakten Johan Backlund, den finska duon Timo Pärssinen samt Riku Hahl och Jonathan Hedström återvände från sin sejour i NHL. Timrå gjorde en bra grundserie och landande till slut på femte plats i grundserien. I kvartsfinal väntade rivalen MoDo – och det skulle komma att bli en klassisk serie, som benämndes som ”Slaget om Västernorrland”. MoDo drog det längsta strået och vann med 4-3 i matcher, efter att Per Svartvadet avgjort match sju i övertid.

– Vi hade otroligt bra driv och så här i efterhand känns det som att det hade kunnat gå hela vägen den säsongen om vi bara hade lyckats vinna den sista matchen mot MoDo, säger Johan Backlund, som vaktade Timrås mål mellan 2006 och 2009.

{!A}

Nobbade NHL-kontrakt

Johan Backlund stod 49 matcher i grundserien 2006/07, hade över 91 i räddningsprocent och belönades med en plats i det svenska VM-laget 2007.

– Efter VM fick jag ett NHL-erbjudande från Nashville som jag valde att tacka nej till. Jag ville stanna och etablera mig mer på den här nivån, säger Backlund och fortsätter:

– Jag trivdes också väldigt bra i Timrå och kände att vi hade något bra på gång. Om det var rätt eller inte vet man inte. Lite oväntat kanske det var, men jag hade just börjat jobba med Mika Tarvainen, målvaktstränaren, och ville fortsätta utvecklas i det, säger Backlund.

Ångar du att du inte åkte över till Nashville?

– Nja. Ibland kanske tanken kommer, men jag fick ju chansen senare. Hade jag inte fått chansen senare hade jag säkert ångrat mig mer. Jag var en bättre målvakt när jag fick chansen senare (2009). Nej, jag kan inte säga att jag ångrar det, säger Backlund.

"Vi var ute efter revansch"

Backlunds känsla att Timrå hade något bra på gång till säsongen 2007/08 skulle visa sig stämma. För precis som året innan blev Timrå femma i grundserien. Lagkapten i laget var Sanny Lindström och topparna i den interna poängligan var Riku Hahl, Mika Pyörälä, Peter Regin samt Timo Pärssinen.

– Jag minns att vi hade ett bra lag. Finländarna, Pärssinen, Hahl och Pyörälä, var riktigt grymma. Det var en bra förstakedja, säger Backlund.

I det här slutspelet var det ”val” inför kvartsfinalerna. MoDo slutade trea i grundserien och kunde därför välja om de ville möta tabellfemman Timrå eller sexan Frölunda i kvartsfinal. MoDo valde Timrå och därmed blev det ett ”Slaget om Västernorrland 2.0”. Något som inte Timråspelarna hade något emot.

– Vi var taggade när vi fick MoDo igen. Vi var ute efter revansch, säger Backlund.

{!B}

"Hade lite mer spets andra året"

Om kvartsfinalserien 2007 blev en nagelbitare över sju matcher var det inte lika spännande 2008. Timrå var helt enkelt lite för bra. Efter att ha vunnit match ett med uddamålet blev det 5-2 samt 6-3 till Timrå i de efterföljande matcherna.

– Det kändes som att vi hade lite mer spets andra året. Jag har för mig att det var lite rörigt i deras lag och det kändes som att vi var lite hungrigare än dem, vill jag minnas i alla fall, säger Backlund.

– Vi fick Karol Krizan (MoDos målvakt) lite ur balans. När de vann guld året innan var han bästa målvakten i serien. Han var inte riktigt i toppform andra året, säger Backlund.

MoDo vann visserligen match fyra, men i match fem var det inget snack. Johan Backlund spikade igen och räddade samtliga 23 skott han fick mot sig. Framåt gjorde Timrå fem mål och vann med 5-0 inför 7 008 personer i Swedbank Arena.

– Det var fantastiskt att slå ut MoDo. Det kändes som en revansch från året innan, säger Backlund.

{!C}

Hur skulle du beskriva rivaliteten mellan klubbarna under de här åren?

– De hade ny arena första året jag var i Timrå och det blev en liten hype kring det. Båda lagen låg på övre halvan under den här tiden. Det var häftiga derbyn. Det var riktigt bra stämning och det byggdes upp under 2006/07 och det blev väl ännu mer i och med att vi möttes i slutspelet därpå, säger Johan Backlund.

{!E}

Åkte ur mot HV71

I semifinalen 2008 ställdes Timrå mot HV71 och det blev en för svår nöt att knäcka för Backlund och hans lagkamrater. Timrå hade visserligen 2-1 i matcher efter att ha vunnit de två första matcherna på hemmaplan. Därefter tog Jönköpingslaget tre raka segrar.

– HV var hur bra som helst. De hade (Jukka) Voutilainen, (Johan) Davidsson, (Martin) Thörnberg. De hade ett grymt powerplay med (Johan) Åkerman också. På hemmaplan rådde vi på dem, men på bortaplan kändes de för tunga. Stefan Liv var ruggigt svår att få hål på. HV71 hade lite bredare lag än oss. Men vi tog oss ändå till semifinal, och det känns väl helt godkänt, säger Johan Backlund.

Det får man säga. För efter det här har Timrå aldrig lyckats nå semifinal igen.

{!D}

Här hittar ni samtliga artiklar i serien "SHL-minnet".

Johannes Hägglund