IDAG STARTAR SHL PRIDE WEEK 2023 - #ENAVOSS
Publicerad: 2023-02-20
#enavoss
Nu är det återigen dags för hockeyfesten som belyser viktiga HBTQI-frågor. SHL Pride Week tar plats under hela veckan och kommer äga rum såväl fysiskt som digitalt.

2019 inledde SHL arbetet med att strukturellt arbeta med hbtqi-frågor såväl i den interna verksamheten som externt genom SHL och klubbarnas kanaler.

Förra året utbildades samtliga lag i SHL i frågor om HBTQI. I år kommer HV71, som förra säsongen inte spelade i SHL, att genomgå samma utbildning. Totalt sett är det tredje året utbildningen genomförs inom SHL-organisationen och totalt har över 500 personer på liga och klubb utbildats.

Fokus är att vara mer inkluderande att ishockeyn ska vara en plats för alla. Vi ska inte tappa någon människas intresse för idrotten och gemenskapen längs vägen, och här är klubbarna och spelarna bra ambassadörer. 

Du är #enavoss

Idrotten har en styrka i att ena människor oavsett bakgrund och förutsättningar. Genom att våra ambassadörer och klubbar tar ställning i hbtqi-frågor vill vi visa att SHL välkomnar alla. Oavsett vem du är och vem du älskar – du är en av oss.

SHL vill att alla ska känna sig välkomna men vi är medvetna om att det inte alltid varit just så. Vi kan, genom våra normer och strukturer, ha exkluderat människor längs vägen. Hockeyn gynnas av att attrahera flera och om du hade känt dig välkommen hade du kanske varit #enavoss idag.

Upplevelsen kan vara olika för olika personer och vi måste våga prata om olikheter. 

– Vi är glada över att kunna genomföra SHL Pride Week för tredje gången. Arbetet under det här veckan genererar mycket engagemang och är en stor del i arbetet med att göra ishockeyn till en plats för alla. Det är positivt då våra följare ofta uttrycker vikten av att SHL arbetar med samhällsfrågor. Men vi ser också en del negativa kommentarer kopplat till veckan vilket stärker vikten av att vi genomför den. En vanlig kommentar är att idrott och politik inte hör ihop. Men för oss är mänskliga rättigheter inte politik, ishockey ska vara en plats där alla känner sig välkomna, säger Jenny Silfverstrand, SHL:s VD.

Pridematcher under Pride Week 2023

Under veckan kommer det spelas en hel del matcher under Pridetemat.

Tisdag 21 februari

Örebro - Malmö 
Oskarshamn - Leksand
Luleå - Frölunda
Växjö - HV71

Torsdag 23/2

Brynäs - Malmö
HV71 - Örebro
Leksand - Färjestad
Oskarshamn - Linköping

Lördag 25/2

Timrå - Malmö
Linköping - HV71
Rögle - Oskarshamn
Växjö - Luleå
Skellefteå - Leksand
Färjestad - Örebro

SHL