Linus Lindström hjälte när Skellefteå bröt Rögles segersvit
Publicerad: 2024-04-20
#SKERBK
Skellefteå vann den första finalen mot Rögle. Efter drygt 55 minuter utan mål klev Linus Lindström fram och satte 1-0. Det blev också matchens enda mål och därmed stannade Rögles segersvit i slutspelet på tio matcher.

Period 3

15:44 1-0 (EQ) SKE 16 Linus Lindström (5)
Assist: 52 Arvid Lundberg (6), 11 Max Lindholm (4)

Med tanke på att Skellefteå kom från en hård semifinalserie mot Frölunda och Rögle hade en dryg vecka utan match var det många som frågade sig hur det skulle märkas i inledningen. Och det var Rögle som började bäst. Gästerna kom ut med bra fart, satte hög press och skapade ett par chanser de första tio minuterna. Skellefteå slarvade med pucken ett par gånger och hade svårt att komma till längre anfall. Skellefteå flyttade sedan fram spelet, efter att ha klarat av ett boxplay, och bland annat hade Dylan Sikura ett hyfsat läge efter en spelvändning. Bästa läget i den första perioden hade Skellefteåbacken Elias Salomonsson när han fick pucken framför mål, men han sköt utanför. 

Även den andra perioden blev mållös. Det var en mellanperiod där Rögle hade mest offensiv zontid och skapade flest chanser, även om inget av lagen kom till särskilt många riktigt heta målmöjligheter. Den bästa chansen hade Dennis Everberg, men pucken studsade över klubban när Röglestjärnan skulle raka in pucken i öppet mål.

Den trejde perioden var fortsatt tajt och det var väldigt få avblåsningar. Båda lagen spelade bra defensivt och de heta chanserna uteblev. Till slut kom det dock ett mål, och det var Linus Lindström som gjorde det. Han högg på en lös puck framför mål och hittade luckan bakom Christoffer Rifalk. Då återstod drygt fyra minuter av den tredje perioden. Rögle hade svårt att få till något tryck framåt minuterna som följde, men med 34 sekunder kvar av perioden fick Rögle till en offensiv tekning och då tog Roger Hansson timeout. Men Rögle kom inte till någon bra kvitteringschans och första ronden till Skellefteå.

Matchstatistik

Spelarstatistik

Video från matchen 

_____________________________

Sagt om matchen

– Det var kul. Alltid skönt att vinna första. Nu tar vi det härifrån. Skönt att se pucken gå in, riktigt härligt. Vi vågade spela ut mer i tredje och sedan var vi tajta i mittzon sa Skellefteås målskytt Linus Lindström.

– Prestationsmässigt gör vi en bra match. Jag tycker att vi har full kontroll i andra och tredje perioden, så när som på ett byte i andra och ett byte i tredje. På det bytet i tredje gör Skellefteå mål. Vi behöver bli bättre på att ta betalt på det vi skapar, sa Rögles huvudtränare Roger Hansson.

I punktform

- Skellefteå stoppade Rögles segersvit. Dessförinnan hade Ängelholmslaget 13 raka segrar, varav tio i slutspelet.

- Skellefteå har vunnit sex av sju hemmamatcher i slutspelet.

- Linus Lindström nätade i match 7 mot Frölunda och gjorde mål även i den första finalen.

- Arvid Lundberg hade assist på 1-0-målet och han har nu gjort poäng i fyra av de fem senaste matcherna.

- Linus Söderström räddade 30 skott – och det här var hans andra nolla i slutspelet.

- 5 801 personer var på plats i Skellefteå Kraft Arena och det var 25:e matchen i rad i det här SM-slutspelet där det var slutsålt.

- Mest istid i den första finalen hade Skellefteåkaptenen Jonathan Pudas, 22:34.

Highlights

2024-04-20
Skellefteå AIK - Rögle BK

Kommande matcher

Skellefteå: Rögle hemma, måndagen den 22 april

Rögle: Skellefteå borta, måndagen den 22 april

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners