SHL-rekordet: Historiska Young Guns
Publicerad: 2021-02-09
SHL-rekordet
Veckans upplaga av SHL-rekordet tittar närmare på rekordunga spelare att göra intryck på ett eller annat sätt i ligan genom åren.

Denna artikel baseras på hur historiken såg ut i skrivande stund den 9 februari 2021

Individuella rekord är alltid spännande att följa oavsett vad de må innefatta. Vissa saker går att sträva efter, som att göra flest mål eller poäng. Andra är svårare att uppnå, då de kan vara relaterade till ålder. Son de rekord vi tittar på idag - några av de yngsta spelarna att göra intryck i Elitserien/SHL.

Under säsongen 2017/2018 vann Elias Pettersson, då i Växjö Lakers, poängligan. När grundseriens sista match speldes var han 19 år, tre månader och 28 dagar och blev därmed yngste spelare, och enda tonåring, hittills att vinna poängligan i den svenska högstaligan i hockey. Han slog då Mats Näslunds (Brynäs) rekord från säsongen 1980/1981.

{!C} {!K}

Precis som poängligan har skytteligan bara en vinnare som varit i tonåren. Djurgårdens Emil Bemström gjorde under säsongen 2018/19 23 mål, med vilka han vann skytteligan och passerade Kristian Huselius (Frölunda, 22 år, tre månader och 14 dagar) som den yngste skyttekungen. Bemström var då 19 år, nio månader och 13 dagar.

{!D} {!L}

{!E} {!M}

Bland målvakterna kan såväl Luleås Jesper Wallstedt som forne Brynäsmålvakten Jacob Markström stoltsera med två placeringar vardera på en topp-fem-lista. Den 4 oktober 2008 höll Markström nollan mot Linköping, vilket då gjorde att han blev den yngste målvakten att hålla nollan i Elitserien/SHL. En vecka senare höll han nollan mot Södertälje och tog då även andraplatsen. Idag ligger Markström fyra och femma i den listan, bakom HV71's Adam Åhman som nollade Örebro i januari 2018. Förstaplatsen på denna topp-fem-lista placerar honom på fjärdeplats. Han innehar även femteplatsen då han på dagen en vecka senare nollade Södertälje. Idag har listan en annan dubbel rekordinnehavare i Luleås Jesper Wallstedt. Wallstedt nollade Skellefteå den 1 december 2020 för att sedan följa upp det med en nolla mot Frölunda 7 januari. Och faktum är att om han håller nollan någon mer gång under säsongen kommer han att ta nästa placering i topplistan.

{!G} {!O}

Låt oss vända tillbaka till utespelarna. En titt på poänglistan visar att det krävs att vara under 17 år för att ens ha en chans på topp-fem. Den yngsta målskytten någonsin heter nämligen Oliver Kylington. Den dåvarande Färjestadbacken nätade mot Modo den 28 september 2013 vid en ålder av 16 år, fyra månader och nio dagar. Kylington innehar även andraplatsen på listan då han på dagen fyra veckor senare skickade in en puck mot Frölunda. Noterbart är att även tredjeplatsinnehavaren är en back; Rasmus Dahlin nätade för just Frölunda mot Karlskrona hösten 2016.

{!H} {!P}

Kylingtons mål placerar honom även på andraplatsen när det gäller yngsta spelare någonsin att göra poäng i Elitserien/SHL. Förstaplsten innehas just nu av Gabriel Landeskog. Den nuvarande superstjärnan i NHL stod för en assist mot Skellefteå den 24 februari 2009 vid en ålder av 16 år, tre månader och en dag. Även här har Kylington två placeringar i topp-fem.

Något äldre har de yngsta hattrick-skyttarna varit. Patrik Ericksson i Brynäs är yngst någonsin med sina 17 år, elva månader och sex dagar. Han stod för det rekordartade hattricket mot Djurgården den 19 februari 1987.

{!F} {!N}

Det kan alltid dyka upp en ungtupp som får chansen och nätar eller gör poäng eller mål i vad som kanske blir en sagolik debut. Det kan till och med bli ett hattrick, men chansen att så är fallet är liten. Några unga målskyttar som den här säsongen skulle kunna slå sig in på topp-fem-listan för hattricks är Djurgårdens William Eklund som idag, tisdag är 18 år tre månader och 28 dagar. Djurgården möter Malmö ikväll. Luleås Fabian Lysell har nästa chans till hattrick den 16 februari - då är han 18 år och 28 dagar. Samtidigt spelar Rögle, vilket ger Linus Sjödin (då 18 år, fyra månader och 14 dagar gammal) en chans till historieskrivning. Skellefteås Simon Robertsson kan mycket väl spela mot Örebro den 16 februari. Han är då 18 år och elva dagar gammal. Leksands Isak Rosén och Växjös Victor Stjernborg har båda chansen att peta ner Ericksson från sitt rekord. Rosén är då 17 år, 11 månader och en dag gammal - Stjernborg 17 år, nio månader och 20 dagar.

{!B} {!J}

När det gäller ynglingar att avgöra en SM-finalserie får vi titta tillbaka till våren 1979, då Modos Tomas Jonsson (18 år, elva månader och 15 dagar) blev ende 18-åring hittills att skjuta guldet till sin klubb.

Sixten Funqvist