Underskattade Berglund: "Känner mig uppskattad i laget"
Publicerad: 2023-11-21
Intervju
När vi frågade SHL:s följare på sociala medier vem som är ligans mest underskattade spelare var det många som lyfte fram Luleås Jonas Berglund. Vi ringde upp 32-åringen för att höra hur han ser på det epitetet, vem han håller som ligans mest underskattade spelare och Berglund skickar även en passning till Luleås GM-duo Stefan ”Skuggan” Nilsson och Ulf Engman.

Jonas Berglund är på väg mot sin poängbästa säsong i karriären. Luleåcentern har gjort åtta poäng, varav sex mål, och när SHL:s följare på sociala medier fick frågan om vem som är ligans mest underskattade spelare var det många som la sin röst på just Jonas Berglund.

– Det är kul att folk tycker det. Jag fick höra att jag var omnämnd som det av någon expert på TV4 för ett tag sedan, vilket så klart är kul.

Ser du dig som underskattad?
– Nja jag vet inte. Folk tycker väl det. Jag känner mig uppskattad i laget, av tränarna och av fansen. Om folk tycker att jag är underskattad och ser det jobb jag lägger ner är det kul. Jag tar det som något positivt.

Hur märker du av uppskattningen från laget och tränarna?
– De uppskattar det jag gör i boxplay och så har det varit varje år. Folk ser det hårda jobbet, oavsett vem jag spelar med. Tränarna spelar mig i fyra mot fem och fem mot sex. Då känner man förtroende och växer av det. När Linus Omark var här förra svängen fick vi lite skador och då ville han spela med mig. Det är också en fjäder i hatten och ett bevis på att man gör någonting bra.

Lyfter Connolly och Forsberg som underskattade

När Berglund får frågan vem han tycker är Luleås mest underskattade spelare behöver han lite betänketid.

– Vi har många, men vem ska jag säga? Jag tycker att Marcus Hardegård är fin. Fast han har spelat i landslaget nu och kanske inte är underskattad längre. Jack Connolly säger jag. Han sliter i det tysta. Han är bra både offensivt och defensivt, och får inte så många rubriker.

Vem tycker du är mest underskattad bland övriga lag i SHL?
– Jag tycker att det är coolt med (Christoffer) Forsberg i Malmö, som har gjort så sjukt många matcher i rad. Han är också en fjärdecenter. Duktig på att teka, sliter och att han har väl spelat 400, 500 matcher i rad, vilket är häftigt.

PÄR OLERT / BILDBYRÅN

Jonas Berglund har gjort mål i två raka matcher.

"Kan lyfta den från röda och den går in"

Jonas Berglund har inte gjort sig känd som någon stor poängmakare, men faktum är att han har gjort poäng i fem av de sex senaste matcherna, varav han har nätat i fyra.

– Det är mer tillfälligheter. När jag skjuter känns det som att pucken går in. Jag kan lyfta den från röda och den går in. Jag kan skjuta från slottet och den går in bredvid målvakten. Tidigare var det lite mer stolpe ut och då tänker man lite mer. Nu rider jag på den här vågen. Egentligen är det väl inte min huvuduppgift att göra mål och poäng, men det är kul att det slinker in någon balja då och då. Jag skjuter kanske lite mer än tidigare också.

På Berglunds Eliteprospects-profil kan man se att om han fortsätter i den här poängtakten kommer han att landa på 17 mål. Hans tidigare bästa notering är nio fullträffar från 2019/20.

– Jag har haft en grej med vår assisterande tränare Antti Alamäki. Han hade som krav att jag skulle göra sex mål i år, vilket jag redan har gjort. Nu sa han att nästa mål att sikta på är 16 mål, men det är lite väl kryddat kan jag tycka.

Har du fått någon belöning för att du uppnådde sex mål?
– Tyvärr inte. Jag har tyvärr radioskugga från ”Skuggan” och Engman (Luleås general managers) också. De verkar inte vilja prata om någon förlängning än. De är smarta, säger Berglund och skrattar till.

Berglund är inne på sin sjunde raka säsong i Luleå, men det här är sista säsongen på det här kontraktet. Men han har alltså inte hört något från klubben om någon förlängning.

– Nej, nej. Inte ett ljud. De är smarta som sagt. De ser att jag går bra och har börjat producera plötsligt. Då sitter de väl i ett sämre förhandlingsläge, haha. De väntar kanske på att jag ska dala, men förhoppningsvis kan jag fortsätta och då blir det jobbigare för dem.

Men du vill stanna i Luleå?
– Ja, herregud. Jag säger det varje gång jag sitter på utgående kontrakt, att alla vet om att Luleå är hemma för mig och det är här jag vill spela. Förhoppningsvis blir det så, men vi får se. Fortsätter jag så här blir det kanske svårt att inte ta förlängningsdiskussionen.

FEM SNABBA

Vem i laget har imponerat mest på dig den här säsongen?
– Oscar Eklind. Han har öst in mål, och det kanske inte var det man förväntade sig av honom. En stor, stark kille, men han har gjort det väldigt bra.

Vem i laget åker du helst på semester med och varför?
– Jag skulle åka med Joel Lassinantti. Vi har känt varandra länge och vi bodde ihop i Asplöven som juniorer. Sjukt trevlig person. Vi är både intresserade av fiske och naturen. Vi hade haft kul ihop.

Vem av du och Lassinantti får upp mest fisk?
– Det beror på. När det gäller gädda är det ”Lassi”, men är det ädelfisk är det jag.

Vem i laget styr musiken i omklädningsrummet?
– Linus Omark. Han är bra. Jag är nöjd med honom.

Vem i laget är sämst förlorare?
–  Erik Gustafsson eller David Lilja.

Johannes Hägglund