Lassinantti ostoppbar - Luleå besegrade rivalerna i norr
Publicerad: 2024-02-27
#LHFSKE
Det var uppdukat för ett glödhett rivalmöte i ett utsålt Coop Norrbotten Arena när Luleå tog emot Skellefteå under tisdagsaftonen. Då dominerade Luleå i den inledande perioden medan Skellefteå var något bättre i mittenakten. Väl i den tredje perioden stängde Joel Lassinantti och Luleå ner Skellefteås offensiv, vilket till slut innebar en 2-0 seger för Luleå. Lassinanttis nolla blev därmed hans 50:e i SHL-sammanhang.

Period 1

1-0 (EQ) LHF 06:40 27 Oskari Laaksonen (3)
Assist: 67 Linus Omark (22), 20 Jack Connolly (13)

Period 2

-

Period 3

2-0 (EQ) LHF 18:57 10 Einar Emanuelsson (7)
Assist: 67 Linus Omark (23), 39 Pontus Själin (5)

Highlights

2024-02-27
Luleå Hockey - Skellefteå AIK

Det blev en relativt jämn matchinledning när domaren släppte pucken i Coop Norrbotten Arena, men Luleå var de som helt klart lyckades skapa den farligaste offensiven. Så pass farlig att hemmafansen fick jubla efter knappt sju minuter när Luleås Oskari Laaksonen hittade krysset för 1-0. Målet, tillsammans med publiken, gav rikligt med energi och Luleå såg ordentligt spelsugna ut. Skellefteå var nog lättade över att bara ha ett mål i baken efter 20 minuters spel, då Luleå vann skotten i överlägsen stil (13-3) och var klart dominanta i den inledande perioden.

Skellefteå fick en guldbiljett in i matchen när Luleå drog på sig en tvåminutare direkt i andra perioden, men Luleå lyckades stoppa ligans i särklass bästa powerplay just nu. Det var dock ett annat Skellefteå som kom ut i andra perioden. Gästerna var det spelförande laget, men Luleå var alltjämt vassa när de sattes i offensiva lägen. I andra hälften av perioden blev även det fysiska spelet och de griniga känslorna klart framträdande, men Luleås ledning stod sig även efter två spelade perioder.

Luleå satte ordentligt tryck i upptakten av den tredje perioden och tvingade Skellefteås Gustaf Lindvall till ett gäng fina parader mellan stolparna. Skellefteå skulle växa sig in och inte ens ett boxplay hindrade dem från att vara farliga offensivt. Luleå var däremot nästintill perfekta i sin defensiv, tillsammans med en storspelande Joel Lassinantti mellan stolparna. Skellefteå plockade målvakt med knappt tre minuter kvar och i spel sex mot fem kom en kraftfull forcering. Einar Emanuelsson kunde dock bryta sig förbi flera Skellefteåförsvarare och lyckades lägga in 2-0 i tom målbur, vilket även kom att bli slutresultatet.

Matchstatistik

Spelarstatistik

Video från matchen

_____________________________

– Stort tack, det känns suveränt och framförallt att ta det i en derbymatch på hemmaplan där det var fantastisk stämning. Vi spelar resolut som lag och de hade några klara lägen i tredje där jag fick agera med plocken så de är extra sköna att ta, kommenterade en nöjd Joel Lassinantti efter slutsignal när han höll sin 50:e nolla i SHL.

– Första är inte tillräckligt bra, men vi gör det bättre i andra och i tredje. Vi gör dock inga mål trots att vi är bättre och de sista passningarna för att få ett bra läge sitter inte, men Joel gör det bra där bak för dem, summerar Robert Ohlsson till TV4 play.

- Joel Lassinantti höll sin 50:e SHL-nolla, otrolig milstolpe för burväktaren!

- Föga överraskande var Coop Norrbotten Arena slutsålt för kvällens rivalmöte och det rådde magisk atmosfär innanför väggarna.

- Oskari Laaksonen var ett frågetecken inför matchstart, men tursamt för Luleå kunde han spela och gjorde sig hörd och sedd genom att sätta matchens första mål.

- Skellefteås segersvit på sex matcher och nio raka bortasegrar kom till ända i och med kvällens förlust.

- Luleå vann tre av fyra möten mot Skellefteå den här säsongen och anmärkningsvärt är att i samtliga tre segrar höll man nollan.