Makalös avslutning bäddade för Växjöseger i toppmötet
Publicerad: 2023-12-07
#VLHFBK
Serieledarna mot tabelltvåan och ligans starkaste hemmalag mot ligans starkaste bortalag. Kvällens match mellan Växjö och Färjestad hade alla förutsättningar för att bli en succé. Då visade båda lagen prov på att med hjälp av stabil defensiv kan man cementera en plats i tabelltoppen. I tredje perioden klev Växjö däremot fram som sanna mästare. Med fyra mål i den avslutande perioden vann Växjö toppmötet mot Färjestad med slutsiffrorna 4-2.

Period 1

-

Period 2

0-1 (EQ) FBK 00:50 96 David Tomasek (10)
Assist: 11 Joakim Nygård (10), 22 Per Åslund (11)

Period 3

1-1 (EQ) VLH 08:19 69 Jakub Stancl (1)
Assist: 41 Ludvig Nilsson (1), 25 Filip Eriksson (3)

2-1 (EQ) VLH 10:47 64 Eric Martinsson (1)
Assist: 21 Brian Cooper (9)

3-1 (EQ) VLH 11:34 22 Tobias Rieder (5)
Assist: 87 Robert Rosén (5)

3-2 (PP2) FBK 14:01 96 David Tomasek (11)
Assist: 32 Magnus Nygren (6), 14 Victor Ejdsell (10)

4-2 (EQ) VLH 19:37 8 Zach Giuttari (2)
Assist: 22 Tobias Rieder (9)

Highlights

2023-12-07
Växjö Lakers - Färjestad BK

Växjö tog tag i taktpinnen direkt och skapade anfall efter anfall med mängder av skott mot Färjestads Carl Lindbom. Efter drygt sju minuters spel visade skottstatistiken hela 12-1 till Växjös fördel. Färjestad spelade upp sig, men matchens första period höll sig mållös - mycket tack vare Carl Lindbom i Färjestadkassen. 

Det dröjde endast 50 sekunder in i mittenakten innan David Tomasek såg till att göra matchens första mål och därmed sätta upp sitt Färjestad i ledning. Återstående del av andra perioden präglades av mästerlig defensiv från de båda topplagen och ledningen höll sig som en uddamålsledning inför tredje perioden.

Jakub Stancl visade sig få hål på Carl Lindbom till slut och kvitterade till 1-1 för Växjö med drygt tio minuter kvar av ordinarie tid. Sedan kom vändningen att bli fullbordad. Eric Martinsson hittade bortre nätmaskan för sitt första mål för säsongen och Växjö var därmed i ledning för första gången i matchen. Allt visade sig gå i hemmalagets väg efter kvitteringen, när de senare även gjorde 3-1 kort därefter. David Tomasek klev dock fram på nytt när Färjestad reducerade till 3-2 i spel fem mot tre med sex minuter kvar och skapade spänning i slutskedet. Växjö punkterade dock matchen i öppen kasse och besegrade Färjestad med 4-2.

Matchstatistik 

Spelarstatistik 

Video från matchen 

_____________________________

Sagt om matchen

– Efterlängtat mål. Skönt både för mig och för laget så den satt bra. Vi spelar bättre över hela banan och spelar ut på ett helt annat sätt i tredje perioden än i första och andra så blir de lite ketchupeffekt där i tredje, säger Eric Martinsson efter slutsignal.

– Växjö är ett bra lag till att börja med och vi såg lite slitna ut där vi torskade lite många dueller i egen zon. Det är jämnt, tajt och små marginaler där dem hade marginalerna med sig idag, sammanfattar Färjestads Tomas Mitell om sitt manskap till TV4 Play.

I punktform

- Det var ett hett möte mellan serieledarna Färjestad och tabelltvåan Växjö i Vida Arena.

- Idag var första gången Färjestads Joel Kellman kom tillbaka till Vida Arena efter att han lämnade spel i Växjö för just Färjestad efter fjolårets SM-guld med smålänningarna.

- Växjö har i och med segern nu tagit poäng i häpnadsväckande nio raka matcher. Åtta av dessa är segrar.

- Växjös Jakub Stancl gjorde sitt första mål för säsongen i och med 1-1 kvitteringen.

- Även Eric Martinsson gjorde sitt första mål för säsongen.

- Växjö gjorde samtliga av sina mål i den avslutande perioden.

- David Tomasek stod för dubbla fullträffar och blev således Färjestads enda målskytt.

Kommande matcher

Växjö: Örebro borta, lördagen den 9 december

Färjestad: MoDo hemma, lördagen den 9 december

Erik Landsjö