Två beslut från Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd
Publicerad: 2023-01-20
Disciplinärende
Oskarshamns spelare William Worge Kreü och Luleås spelare Oscar Engsund fälls för fighting i gårdagens match mellan lagen av svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd. Hanteringen av ärendet har skett enligt de rutiner som gäller disciplinärenden säsongen 2022/2023.

När det återstår 14.04 av andra perioden så blir det ett slagsmål mellan Oskarshamnsspelaren nr 3 William Worge Kreü och Luleåspelaren nr 32 Oscar Engsund. Pucken spelas ner i zon när båda spelarna kommer ihop och börjar att knuffas. När spelarna kommit upp mitt i zonen så börjar båda spelarna slåss. Båda spelarna slår upprepande slag mot huvudet på varandra.

SHL:s situationsrum valde att anmäla händelsen till svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd som nu har fällt William Worge Kreü och Oscar Engsund för fighting.

Disciplinnämndens bedömning gällande William Worge Kreü

Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det således utrett att William Worge Kreü utövat våld på motspelaren på sätt som beskrivits i anmälan. Förseelse överstiger den normalt förväntade graden av regelbrott. Även om det rört sig om ett ömsesidigt slagsmål så är förloppet utdraget och beteendet har ingen koppling till hur man normalt spelar ishockey. Enligt nämnden är handlingen inte på något sätt en tillåten del av spelets idé (jfr regel 46.1) och av sådan art att den bör medföra disciplinär bestraffning i form av avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara två matcher.

Avstängning Avstängning fr.o.m. 20 januari 2023 t.o.m. 24 januari 2023. Avstängningen bedöms motsvara två matcher.

Disciplinnämndens bedömning gällande Oscar Engsund

Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det således utrett att Oscar Engsund avsiktligt utövat våld på motspelaren på sätt som beskrivits i anmälan. Förseelse överstiger den normalt förväntade graden av regelbrott. Även om det rört sig om ett ömsesidigt slagsmål så är förloppet utdraget och beteendet har ingen koppling till hur man normalt spelar ishockey. Enligt nämnden är handlingen inte på något sätt en tillåten del av spelets idé (jfr regel 46.1) och av sådan art att den bör medföra disciplinär bestraffning i form av avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara två matcher.

Avstängning Avstängning fr.o.m. 20 januari 2023 t.o.m. 26 januari 2023. Avstängningen bedöms motsvara två matcher.

Läs mer:

Så här hanteras disciplinärenden.

Så jobbar SHL:s situationsrum.

SHL