Update inför SM-slutspel och kval med Johan Hemlin

31 mars 2021 14:00

På måndag startar årets SM-slutspel och dagen därpå är det dags för den första kvalmatchen. Vi har ställt frågor till Johan Hemlin, SHL:s sportchef och vice VD, inför säsongens avslut.


Hur ser det ut inför grundseriens avslut?

– Just nu är det åtta matcher kvar. Av de lag som tidigare fått pausa sina verksamheter på grund av smitta inom lagen är det nu bara Brynäs som ska komma tillbaka till spel och de planerar för spel idag. Därmed hoppas vi kunna avsluta grundserien enligt nuvarande program, det vill säga med en avgörande omgång på lördag.

Hur kommer lagens medicinska team arbeta under slutspelet?

– Lagens medicinska team kommer fortsätta med bred testning och noggranna bedömningar och det är fortsatt deras medicinska underlag som ligger till grund för eventuella bedömningar av SHL och slutligen Svenska ishockeyförbundet. SHL och klubbarna kan dessutom ta hjälp av Svensk Ishockeys medicinska förening om man behöver diskutera olika frågeställningar. Det är de rutiner vi haft under säsongen och vi kommer som sagt fortsätta med den breda testningen och medicinska underlaget även under SM-slutspel och kval. Vi hade en avstämning med den medicinska föreningen förra helgen och har ett nytt möte inför kvartsfinalerna. Vi har samsyn i princip alla bedömningar, det har varit mycket bra diskussioner och samarbete i svåra frågor.

Hur kommer det sig att SHL haft många matchflyttar?

– Smittan finns i samhället och så även i vår idrottsmiljö. Jag kan bara konstatera att när vi har testat omfattande och brett så har vi hittat en mängd positiva fall helt utan symptom. Dessa är ju i princip omöjliga att hitta om man inte testar. Vi har från dag ett haft strategin att testa mycket och brett för att kunna sträva efter säkra och trygga evenemang. Även om matchflyttarna inneburit en hel del arbete för samtliga inblandade och konsekvenser för alla som vill följa SHL så har det ingått i vår strategi då vi strävat efter trygga evenemang.

– Vi fortsätter arbeta med de interna verksamhetsprotokoll och riktlinjer för såväl lagen, personal och de på plats i arenorna. Klubbarna har köpt in på det konceptet fullt ut och arbetar intensivt med såväl testning som verksamhetsprotokoll.

Hur har processen kring eventuella sjukdomsutbrott i slutspelet sett ut?

– Det har tagits upp i Svenska Ishockeyförbundets elitkommitté ett antal gånger, alla ligorna följer i stort sett samma mönster. Klubbarna har också varit fullt delaktiga hela vägen, det har inte varit så omfattande diskussioner. Det finns inte så många alternativ under ett pågående slutspel när schemat ser ut som det gör.

När det kommer till kommande SM-slutspel, hur hanterar ni eventuella sjukdomsutbrott?

– Under slutspelet går det inte att skjuta matcher i samma omfattning som i grundserien då det är ett helt annat tidsutrymme. Ett lag som drabbas av ett stort utbrott som innebär att man inte kan komma till spel medför att laget sannolikt får lämna WO, och då med en förlust som följd. Vid ett sådant fall så tar man match efter match enligt schemat, SHL kan möjligen göra någon justering av schemat men det är högst begränsat. Med andra ord kan man i princip säga att det blir otroligt svårt för ett lag att slutföra slutspelet om man får ett stort coronautbrott under en matchserie. Ett lag som inte kan slutföra serien får lämna slutspelet, oavsett hur ställningen i matchserien ser ut.

Kommer ni ersätta något lag som kan tvingas lämna en matchserie?

– Vi kommer endast att ersätta ett lag som drabbas inför åttondelarna, detta för att säkerställa att slutspelet startar med korrekt antal lag. Dvs lag 11 står som reserv i 48h innan åttondelarna drar igång. I övrigt sker ingen sådan tillämpning utan lag som inte kommer till spel på grund av Covid under själva slutspelet kommer tvingas lämna WO match för match.

Vad händer om båda lagen i samma slutspelsserie drabbas av corona?

– Om båda lagens medicinska team avråder från spel och vi tar ett beslut att avbryta så finns det tydliga regler vilket lag som går vidare. Det handlar om grundseriens placering om inte serien kommit långt medan ställningen i aktuell matchserie har företräde om vi kommit en bit in. Även här har klubbarna varit delaktiga och detta kommer inte som någon nyhet internt. Här hoppas vi verkligen inte att vi hamnar, men vi är förberedda i regelverket om så är fallet.

Hur ser det ut i kvalspelet?

– Där arbetar vi däremot som i grundserien. Finns det medicinska underlag som tydligt avråder från spel så kan SHL/Svenska Ishockeyförbundet välja att pausa matchserien. Sedan tar vi upp den igen när vi har smittan under kontroll. Alltså precis som i grundserien. Jämfört med slutspelet så är det endast en matchserie som påverkas samt att tidsutrymmet är större vilket gör att vi inte använder WO i det sammanhanget. Enklast är att jämföra med grundserien.

Slutligen, hur känns det att SM-slutspelet och kvalet startar nästa vecka?

– Det är alltid mycket känslor inför slutspel och avgörande matcher men det är mycket hårt arbete som ligger bakom att vi nu kan se fram emot årets SM-slutspel och kval. Jag är imponerad och tacksam över samarbetet och dialogen vi sett i väldigt många och svåra frågor under seriens gång tillsammans med såväl klubbarna, de medicinska teamen, partners och även allt fantastiskt engagemang vi sett från alla supportrar.