20 FRÅGOR MED MIKKEL AAGAARD
Publicerad: 2023-10-01
20 frågor
Mikkel Aagaard var med och spelade upp MoDo i SHL förra säsongen och nu har det blivit dags att lära känna den 27-årige dansken lite bättre. Här berättar han om hur det var att möta en ung Connor McDavid, vilken SHL-spelare han helst hade värvat till MoDo samt vilken dansk dryck att han alltid ber familjen ta med när de kommer på besök.

1. Om du får plocka en egenskap från en annan SHL-spelare, vad hade du valt?

– Patrik Karlkvists direktskott.

2. Om du får värva en SHL-spelare från ett annat lag till er, vem hade du valt och varför?

– Jag hade tagit Joachim Blichfeld (Växjö). En rightare som ska stå på vänstersidan i powerplay och dunka in puckarna när han får möjlighet.

3. Om du inte hade varit hockeyspelare, vilket yrke hade du haft då?

– Jag hade antingen jobbat på bank eller som revisor. Jag gillar siffror och allt sånt.

4. Har du pluggat något inom ekonomi?

– Jag har två eller tre kurser kvar för att ta examen i ekonomi. Jag läste på universitet i Kanada i två och ett halvt år. Därefter har jag läst lite ämnen här och där för att hålla igång det, men jag är inte helt klar än. Vi får se hur det blir, om jag pluggar något till sommaren. Hockey kommer jag inte att hålla på med för alltid så det känns bra att ha något att göra efteråt.

5. Vem är den bäste spelaren du har mött?

– Det måste vara Connor McDavid, som jag har mött både i JVM och under tiden i OHL (nordamerikansk juniorliga).

6. Hur var det att möta McDavid i juniorligan?

– Jag kommer ihåg första gången vi spelade mot honom. Vi hade en backtränare som sa: ”När McDavid får pucken är det ingen anledningen att försöka backa med. Vänd om och åk framlänges och ställ er vid var sin stolpe”. Det var roligt, men McDavid var magiskt bra.

7. När har du varit som mest starstruck?

– Under VM 2016 i Ryssland. Ryssland hade spelare som Artemi Panarin, Yevgeni Kuznetsov och Alexander Ovetjkin. Att åka runt på värmningen och se de där stora kanonerna från NHL var häftigt. Det är en gång när jag varit väldigt starstruck i alla fall. Jag hade några byten mot Datsyuk och Ovetjkin och då var det mest bara att försöka hålla koll bakåt.

8. Vem i laget åker du helst på semester med och varför?

– Antingen Sebastian Ohlsson eller David Bernhardt. Vi umgås bra och har samma humor. Vi skulle ha väldigt roligt tillsammans.

9. Vilken del i utrustningen är du mest noggrann med?

– Mina skridskor. Jag ser alltid till att ha fräscha snören och att skridskorna är i bra skick. Jag har svarta skridskor och gillar att se till att de är snygga. Händer det något med dem målar jag på lite så de ser helt svarta ut och självklart tar jag även hand om skenorna.

10. Vem är största materialliraren i ert lag?

– Pontus Näsén. Han är väldigt noggrann med sin knopp på klubban. Den ska vara på ett visst sätt och även skridskorna har han bra koll på.

JONAS FORSBERG / Bildbyrån

Mikkel Aagaard är inne på sin fjärde raka säsong i MoDo.

11. Golf eller padel?

– Golf, eftersom jag inte har den bästa padelhistoriken. Jag bröt benet första gången jag spelade padel. Vilket för övrigt var första dagen i MoDo, den 1 maj 2020. Det var en tuff start.

12. Har du vågat dig tillbaka på padelbanan sedan dess?

– Nej, inte riktigt. Jag kanske spelar då och då med tjejen, men ingen tävling.

13. Vad var det senaste du googlade?

– Bruksanvisningen på en torktumlare. Jag fick upp en symbol när den körde. Jag var tvungen att kolla upp vad det var som hade hänt.

14. Löste du problemet?

– Hyfsat. Men jag tror nog ändå jag måste ta hit någon som kan kolla på det. Den körs nu, men lite måste den fixas.

15. Hur händig är du?

– Jag är inte så händig, men jag kan spika, skruva och fixa lite. Jag har lärt mig mer efter att vi har köpt hus. Jag blir mer och mer händig varje dag.

16. Nu är det nästan tio år sedan du spelade i en dansk klubb. Vad saknar du mest med att bo i Danmark?

– Att alltid kunna köpa en dansk läsk, Faxe Kondi. Den finns bara i Danmark. Nu måste jag vara lite mer noggrann i planeringen. När familj eller polare kommer måste jag se till att de köper med. Det är den godaste dricka som finns. 

17. Om någon ur din familj kommer och hälsar på, hur många Faxe Kondi beställer du?

– När brorsan var här förra veckan hade han med ett flak med burkar och två eller tre en och en halv-litersflaskor. När jag ska njuta en fredagskväll då är det en sådan, iskall, jag tar fram.

18. Bjuder du lagkamraterna på Faxe Kondi?

– Ja, speciellt Sebastian Ohlsson har lärt sig att uppskatta det efter att vi har spelat tillsammans i fyra år. Sebastian är också ett stort fan. Han brukar få en ibland om vi är på bortaresa. 

19. Vad hade du för förebild när du växte upp?

– Vi kollade mycket svensk hockey och jag har alltid tyckt om Daniel Alfredsson. Under lockoutsäsongn var vi, jag och brorsan, i Göteborg två gånger i månaden för att se Frölunda.

20. Om du ska unna dig något, vad köper du då?

– En påse chips. Antingen blir det OLW:s Ranch eller en ny jag testade med paprika och havssalt. Men en god påse chips tycker jag om.

Här hittar du samtliga intervjuer i serien "20 frågor".

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners