"Upp till mig att representera de finska tränarna"

7 september 2021 16:00
Intervju

I artikelserien "Välkommen till SHL" stiftar vi bekantskap med en spelare eller tränare från varje klubb som under säsongen kommer att begå sin SHL-debut. I den här upplagan träffar vi Brynäs nye tränare Mikko Manner.


Planen var ett huvuduppdrag utomlands någon gång. Det var inte ett måste där och då. Men ett telefonsamtal i våras ändrade Mikko Manners tillvaro. Planen blev verklighet lite snabbare än tänkt.

– Jag var på väg till VM med Finland och hade inte direkt planerat att söka efter huvudtränare. Jag hade tänkt att fortsätta i finska landslaget som assisterande tränare, säger han när SHL.se ringer upp. Nu är det OS i Beijing och sedan hemma-VM i Tammerfors. Jag hade räknat lite med att om jag inte hittar någon speciellt bra möjlighet utomlands så letar jag inte och tar bara ett år med finska landslaget som assisterande och jobbar med lite ungdomar eller så i Vasa Sport.

Han fortsätter:

– Men Josef Boumedienne ringde mig när det stod klart att Brynäs fick stanna i SHL. Han frågade om jag skulle vara intresserad av att komma till Brynäs och jag svarade “Javisst är jag intresserad.” Mitt stora mål för nästa huvudtränarjobb var i första hand i Sverige, följt av kanske Schweiz och Tyskland. När Boumedienne ringde var det ganska lätt att bli intresserad och ta nästa steg om de bara ville ha mig. Varför Boumedienne ringde mig? Han har jobbat lite i Kärpät, han har spelat där. Han har många kompisar där som han kan snacka med. Han känner till folket där så jag tror att han därför har lite koll på mig.

Hockeygalen

Mikko Manners liv kretsar kring is, puck och klubba. Och familjen så klart. Familjen är förresten kvar hemma i Vasa och den anledningen är lika enkel som självklar för vilken förälder som helst:

– Min son går i sjunde klass och min dotter i åttonde klass. Vi hade redan skaffat bra skolplatser för dom och vi har precis flyttat till ett bra område i Vasa. Vi ville inte förändra mer för barnen. När man är 13-14 år är kompisar så viktiga. Vi ville att de skulle stanna och deras morföräldrar och farföräldrar lever fortfarnade så de får vara nära släkten. Jag kan resa hem någon gång under säsongen och de kan säkert komma hit och hälsa på under säsongen, berättar 47-årige Manner.

– Sen fick jag med mig min kompis Ari-Pekka Pajuluoma (assisterande tränare i Brynäs, red. anm.) Hans fru och barn bor också i Vasa och de bor kanske 400 meter från min familj. Så familjerna har lite sällskap där och vi har lite sällskap här. Det är bra.

Hur har du hållit koll på SHL genom åren?

– Jag är hockeygalen så jag är intresserad. SHL var den ligan som jag började kolla på först när jag bodde i Vasa och förra året hade C More alla möjliga matcher. Dessutom hade jag några svenska spelare i Oulun Kärpät. Med landslaget har jag sett många spelare i internationella sammanhang. Jag har följt det ganska mycket, förklarar han.

Ja, det var det där med hockeyn. I den här artikelserien har en återkommande fråga varit vad spelarna gör när de försöker koppla bort hockeyn. Men vad gör Brynäs nye tränare?

– Jag älskar att titta på hockey, nu är det riktigt spännande att följa den finska ligan. Det är en stress release för mig. Tiden går också lite snabbare och man behöver inte sakna familjen hela tiden, säger han. Men han lägger också till:

– Annars försöker jag att cykla och gå ut. Jag har haft lite muskelvärk nu så jag har inte kunnat springa annars gör jag gärna det. Det är de vanliga sakerna. Nu är det riktigt skoj att Ari-Pekka är här. Vi kollar på hockey tillsammans, äter gott. Såna saker. Men det är ingen stress för mig att kolla på hockey. Jag älskar att kolla på matcherna. Och samtidigt kan man lära sig hur andra gör och anpassa saker till sitt eget lag.

Otaliga finska spelare har nått stora framgångar i SHL, men finska tränare har haft det tuffare. Vad kommer du in med som gör att du tror att du kommer att lyckas?

– Om vi börjar med det första så var det en viktig grej. Senast en finsk tränare jobbade hela säsongen i SHL var 2006 när Harri Rindell tränade Mora. Senaste tränare som var här i SHL var Hannu Aravirta som var i Modo 2010 från kanske januari till april. Så det var en stor ära för mig att få frågan. Nu är det upp till mig att representera de finska tränarna även här. Att visa att finska tränare också kan göra ett bra arbete i Sverige. Hur kan jag göra det? Det är inga konstiga hemligheter, säger han och fortsätter:

– Varje tränare måste vara sig själv. Och visst måste man anpassa sig till kulturen och ha lite tålamod med olika personer. Men jag tror att det hjälper att jag pratar svenska. Jag ska göra det men det är inte mitt modersmål. Jag ska visa att jag inte är rädd för att göra bort mig. Då får jag kanske lite respekt från killarna. Men det största för varje tränare är att inte kopiera andra. Att vara sig själva. Har man jobbat många år som tränare och lyckats komma hit så har man bra saker med sig. Men man ska ha öppna ögon. Kulturchocken får inte vara för stor. Jag kan inte ändra allt och lite saker får man ha tålamod med. Vi är olika, finskar och svenskar.

Vad är din tränarfilosofi?

– Min tränarfilosofi? Största saken inför varje säsong är att jag drömmer om att alla i och runt laget mår bra. Det spelar ingen roll om du är spelare, tränare eller materialare. Den största drömmen är att när alla kommer till ishallen ska de känna att de kan vara sig själva. De behöver inte vara rädda för att göra misstag. När de åker hem efteråt ska de kunna ha känslan att det var en bra dag. Sedan ska de kunna lämna rollen som spelare, tränare eller materialare i hallen och kunna leva som vanligt. Som man, pappa, pojkvän och så vidare. Det är det största. Om vi kan lära känna oss själva lite och vara öppna och prata om de svåra sakerna inne i laget. Efter det kommer hockeyn. Vi ska jobba hårt som ett lag.

Och Manner är inte medlem av ett lag. Han jobbar med två. För sysslorna i det finska landslaget har han kvar:

– Jag hade aldrig kommit om jag var tvungen att lämna de sysslorna. Visst, det är en stor ära att vara huvudtränare i Brynäs men jag har varit med landslaget i fyra år samtidigt som jag jobbade med Kärpät. Det är bara bra för föreningen, för laget, för alla att huvudtränaren får vara med i internationella matcher och få erfarenhet därifrån. I Finland spelade ligan ofta samtidigt som Euro Hockey Tour-matcherna så förra säsongen missade jag kanske sex-sju stycken. Men här i Sverige är SHL i paus när det är landslagshockey.

För vem som helst hade nog de dubbla sysslorna inneburit hockey så det räcker och blir över. För Mikko Manner verkar det vara helt lagom. Säsongen kan börja. Brynäs inleder SHL med bortamatch mot Frölunda den 11 september. Nedsläpp sker 15.15.