SHL-rekordet: Internationella spelare i ligan - del 1

27 november 2020 11:00

Sedan 1970-talet har de utländska bidragen i Elitserien och SHL varit stora och betydande. Här följer en första djupdykning bland siffrorna för utländsk produktion i den svenska högstaligan.


När Borna Rendulic debuterade för Örebro den här säsongen blev han den 24:e nationaliteten, förutom svenskar, att representera ett svenskt högstaliga-lag i ishockey. Förste icke-svenske spelare att debutera i högstaligan var kanadensaren Morris Mott som den femte oktober 1975 debuterade för Västra Frölunda, idag Frölunda HC. Året därpå kom den första finländaren, Hannu Palmu, till Sverige. Han debuterade, för Skellefteå AIK, den 10 oktober 1976.

Finland är också, måhända föga förvånande, det land som har bidragit med flest spelare till ligan genom tiderna. Med torsdagens matcher inräknade har 372 finländska spelare gjort minst en match i Elitserien/SHL. Dessa spelare har också stått för flest icke-svenska mål i ligan: 2959 stycken.

Nyss nämnda Rendulic har på egen hand sett till att Kroatien har noterats för åtta mål i SHL-sammanhang. Det är mer än Italien, som bidragit med sex spelare i ligan och stått för sju mål, Ukrainas enda spelare (Vadym Slivchenko, tre mål), samt Japan och Litauen. Men om man ska vara lite rättvis så har de två sista länderna bidragit med målvakter i form av Jiro Nihei (som verkar ha varit med i Djurgårdens matchtrupp, men aldrig spelat) och Mantas Armalis. Nihei gjorde däremot 89 matcher för Huddinge i HockeyAllsvenskan och divion 1.

Rekord i farozonen?

I årets SHL kan vi potentiellt se två utländska målrekord få nya innehavare. Örebros Rodrigo Abols har än så länge gjort 23 mål och 13 assist i SHL, vilket placerar honom på tredje plats i den "lettiska poängligan" genom alla tider, 55 poäng bakom ledande Alexander Beliavski. Men målmässigt är avståndet närmare. Abols ligger nämligen bara 17 mål bakom Beliavski. Med 18 mål förra året och fem fullträffar redan i år är det inte en omöjlighet att han åtminstone är uppe och nosar på det rekordet redan i år.

En som nosar på ett rekord redan är Linköpings Broc Little. Amerikanen har gjort 131 mål i grundserien än så länge och är därmed bara fem mål bakom Brynäs-legendaren Tom Bissetts 136 baljor. Little behöver också "bara" 20 poäng till för att bli ensam ledare i den amerikanska poängligan.

Appropå amerikaner; Djurgårdens nyförvärv Rhett Rakhshani har i skrivande stund spelat 343 grundseriematcher. Det är näst flest bland de amerikanska importerna i grundserien, bakom Luleås Jack Connolly (372). Ryan Lasch, som länge huserade i ligan ligger trea med 325 spelade matcher och även om Rakhshani kanske inte tar in på Connolly under säsongen så kommer han om något att cementera andraplatsen än mer. I den amerikanska poängligan kan han dock klättra; Med 228 (90+138) poäng är han på fjärdeplats, blott 15 pinnar bakom trean Bissett.

Bland många amerikanska importer sticker målvaktspositionen ut på ett speciellt sätt. Av 129 spelare som gjort minst en match i SHL återfinns bara enda målvakt som har spelat mer än tio matcher i ligan: IK Osharshamns Joe Cannata.

Om man tittar bland kanadensarna har Brynäs Greg Scott chans att göra ett riktigt avtryck i den "kanadensiska" skytteligan och poängligan. Scott, som i skrivande stund har gjort två mål och fem assist på nio matcher är på femteplats i poängligan med 161 (72+89) poäng, fem bakom fjärdeplacerade Cam Abbott och 14 bakom trean Kent McDonell. Till förstaplatsen, som innehas av Chris Abbott, är det dock en bit; 79 poäng. Scott, som alltså har gjort 72 mål i SHL, kan också ta sig in på topp-fem i den kanadensiska skytteligan. Han är en fullträff från att tangera femteplatsen med Greg Parks och två från Cam Abbott på fjärde pltas. För att ta en ensam tredjeplats skulle han behöva göra ytterligare nio mål, vilket skulle göra att han petade ner Bud Holloway. Med tanke på att han gjorde 19 mål förra året – och som sämst har gjort 16 mål på en säsong – är det ingen omöjlighet. Stannar han kvar något år till borde 100-gränsen vara rimlig. Scott skulle i så fall bli den förste kanadensiske spelare att göra 100 mål i Elitserien/SHL. Det är en bedrift som bara tio utländska spelare har lyckats med.

Den import som har gjort flest poäng i Elitserien/SHL är norrmannen Per-Åge Skröder. Skröder, som representerade Frölunda, Linköping, HV71, Södertälje och Modo, står noterad för hela 513 pinnar (260+253), 49 poäng före tvåan Tomi Kallio på 464 poäng (211+253). Finländaren, som spelade för Frölunda och Växjö, är även tvåa i den "internationella" skytteligan. Som synes hade duon exakt samma antal assist vilket gör att Skröder toppar den med 260 mål, 49 före Kallios 211. Det ser ut att vara topp-placeringar som står sig då den ende aktive utländske spelaren i SHL som är i närheten - och det är att tänja på ordets betydelse - är Broc Little med sina 131 mål.

Värt att notera är att Frölundas sloven Jan Mursak (13+18) har alla förutsättningar för att dryga ut ledningen till tvåan i den slovenska poängligan (Anze Kopitar, 20) och skytteligan (Nik Zupancic, 9). Med 34 spelade matcher ser Mursak ut ha förstaplatsen som i en liten ask när det gäller antal spelade matcher. Han är nämligen bara 30 bakom "ettan" Jan Urbas (54).

Matcher och utvisningar

Inte heller i antal spelade matcher i Elitserien/SHL är Skröder i närheten av att hotas. Med mäktiga 856 matcher är han klar etta före Kallios 637. Ytterligare åtta utändska spelare har gjort mer än 400 matcher i den svenska högstaserien; Jens Nielsen (Danmark, 563), Pavel Skrbek (Tjeckien, 477), Anders Bastiansen (Norge, 443) Jarmo Mäkitalo (Finland, 433), Juha Riihijärvi (Finland, 431), Chris Abbott (Kanada, 429), Mats Rosseli Olsen (Norge, 410) samt Jesper Duus (Danmark, 405). Om allt går som det ska kan Jack Connolly (371) nå den gränsen den här säsongen också.

Slutligen, för denna den första delen av den internationella sammanställningen, vänder vi oss mot utvisningsstatistiken. Med tanke på deras höga antal matcher är Skröder (1058 utvisningsminuter) och Kallio (548) med. Norrmannen "leder" och är ende utländske spelare över 1000 utvisningsminuter. Antalet utländska spelare som har över 500 utvisningsminuter är totalt sex stycken. Förutom Kallio och Skröder är det även Lance Ward (580), Ole-Kristian Tollefsen (574), Pavel Skrbek (573) och Noah Welch (521).

Värt att notera bland utvisningsminuter är att Rakhshani (256) är den näst mest utvisade amerikanen bakom Welch och att Frölundas Mats Rosseli Olsen kan bli tredje mest utvisade norrmannen den här säsongen. Rosseli Olsen står i skrivande stund på 254 utvisningsminuter, 22 bakom Anders Bastiansen.

I nästa upplaga av den internationella genomgången tittar vi bland annat närmare på mäktiga poängsnitt, ytterligare länders "poängligor" och även lite slutspelssiffror.