• Huvudsponsorer

Måndag Mån 12 Mars Mar
Onsdag Ons 14 Mars Mar
Fredag Fre 16 Mars Mar
Söndag Sön 18 Mars Mar
Måndag Mån 19 Mars Mar
Tisdag Tis 20 Mars Mar
Onsdag Ons 21 Mars Mar
Torsdag Tor 22 Mars Mar
Idag 23 Mars Mar
Lördag Lör 24 Mars Mar
Söndag Sön 25 Mars Mar
Måndag Mån 26 Mars Mar
Tisdag Tis 27 Mars Mar
Onsdag Ons 28 Mars Mar
Torsdag Tor 29 Mars Mar
Fredag Fre 30 Mars Mar

Den avgörande tredje finalmatchen

20 april 2017 13:35

Ikväll väntar den tredje finalmatchen mellan HV71 och Brynäs. 1-1 i matcher och helt ovisst på förhand. Men historiskt har det visat sig att tredje finalmatchen kan ge en rejäl fingervisning över vilket lag som kniper SM-guldet.


Sedan säsongen 2002/2003 har finalen i SM-slutspelet spelats i bäst av sju matcher. Det har varit mängder med spännande och rafflande finaler genom åren.

Men det finns en intressant röd tråd genom nästan samtliga finalmatcher - vikten av att vinna den tredje finalen.

På de 14 finaler som spelats i bäst av sju matcher har det lag som vunnit finalmatch tre, segrat tolv gånger. Seger i tredje matchen har alltså betytt guld till 85 procent av finalerna.

Dessutom har majoriteten av dessa matchserier stått 1-1 i matcher inför den tredje matchen. Precis samma utgångsläge som HV71 och Brynäs har inför kvällens match.

Chans på guld vid förlust?

De två gånger som det har skett att det lag som förlorat den tredje matchen men ändå tagit guld har varit år 2004 och år 2007. År 2004 så vann HV71 guld i en spännande finalserie mot Färjestad som gick till sju matcher.

År 2007 vann MODO Hockey guld efter att ha vänt 1-2 underläget i matcher till seger med 4-2 i matcher mot Linköping. Noterbart för dessa två undantag i den historiska regeln är att både HV71 och MODO då hade hemmaplansfördelen när finalspelet drog igång. Ett litet plåster på såren för HV71 om det blir förlust ikväll.

För Brynäs blir det desto mörkare då facit alltså är att inget lag har vänt ett underläge i en finalserie efter tre matcher, där motståndarna haft hemmaplansfördelen.

Tionde gången i rad?

De två senaste åren har förutsättningarna varit precis som inför kvällens match. 1-1 i matcher, och det lag som vann match tre, tog sedan guld. De nio senaste säsongerna har laget som segrat i match tre, tagit guld. Det kan alltså bli tionde året i rad som detta scenario blir verklighet.

Detsamma gäller för båda dessa lag. När Brynäs senast tog guld (2012) och HV71 senast tog guld (2010) så vann båda dessa lag sina respektive tredje matcher.

Fördel för HV71?

Kollar vi in statistiken från årets slutspel så är det dock fördel för HV71. I både kvartsfinal och semifinal har HV71 vunnit sina tredje matcher. Brynäs däremot har förlorat sina tredje matcher i båda slutspelsserierna.

*Notera att detta endast gäller finalserier som spelats i bäst av sju. Detta är också fakta baserat på historiken, och inget facit för hur årets final kommer att sluta.