”Luleå är en stark utmanare till guldet”

30 augusti 2021 11:00
Lagpresentation

Luleå Hockey har inte vunnit SM-guld sedan 1996. Nu storsatsar norrbottningarna och David Olsson Jiglund på NSD/Norrbottens Kuriren tror att Luleå har möjlighet att återigen bli Sveriges bästa hockeylag. ”I slutändan tror jag att det kommer att stå mellan Färjestad och Luleå”, säger han.


Efter att ha slutat trea i grundserien 2018-2019 samt etta 2019-2020 tog Luleå ett litet steg tillbaka förra säsongen. De snittade 1,69 poäng per match och det räckte till en femte plats. I slutspelet tog det stopp mot Skellefteå i kvartsfinal.

– Luleå gjorde en bra serie mot Skellefteå, men de hade inte bredden som hade behövts för att slå dem. Sedan var försvarsspelet inte lika bra som året innan, då det var fantastiskt bra, säger David Olsson Jiglund som bevakar Luleå Hockey för NSD och Norrbottens Kuriren.

Det är mycket möjligt att klubben håller med Olsson Jiglund om att de inte hade en tillräckligt bred trupp förra säsongen. För det har hänt en hel del sedan förra säsongen och truppen har både spetsats och breddats.

– Laget ser bra ut. Luleå har satsat betydligt mer än vad de gjorde förra säsongen då de valde att hålla igen lite. Nu kan de få ihop tre, kanske fyra, riktigt bra kedjor, säger Olsson Jiglund.

"Kanske behövde skaka om laget"

Kollar vi på vad som har hänt i truppen under våren och sommaren kan vi konstatera att sju spelare har lämnat samt att tio spelare har värvats.

– Det är ovanligt mycket för att vara Luleå. För varje säsong sedan ”Skuggan” (Stefan Nilsson, GM) och ”Bulan” (Thomas Berglund, huvudtränare) kom in har laget tagit steg framåt, men förra säsongen blev det ett steg tillbaka. De kände kanske att de behövde skaka om laget lite och få till en nystart, säger David Olsson Jiglund.

Den stora värvningen Luleå har gjort är förstås Linus Omark. Den offensivt skicklige 34-åringen har sedan han lämnade Luleå 2009 spelat 79 NHL-matcher (29 poäng), 401 KHL-matcher (353 poäng) och 97 matcher i NLA (130 poäng). Lägg därtill att han var med och vann VM-guld med Tre Kronor 2017.

– Omark kan vinna poängligan i SHL, om ”Bulan” ger honom den frihet han behöver. Det är en riktig toppvärvning, säger Olsson Jiglund.

"Han är en kittlande värvning"

Vid sidan av Omark har Luleå förstärkt forwardsbesättningen med SHL-bekantingar som Konstantin Komarek, Vilmos Gallo, Linus Fröberg, Joonas Rask och Brendan Shinnimin.

– Shinnimin är en kittlande värvning. Han är en bra spelare som kan göra en hel del mål och poäng. Jobbig att möta är han också. Sedan har han och Luleåsupportrarna ett förflutet och det ska bli intressant att se om han kan få dem att släppa det. Linus Fröberg är en stabil SHL-center och jag gillar värvningarna av Joonas Rask och Vilmos Gallo, som kommer göra Luleå ännu jobbigare att möta. Sedan får vi se hur ”Bulan” och de andra väljer att formera laget, säger David Olsson Jiglund.

Forwardssidan är inte den enda lagdel som imponerar på förhand. På målvaksposten har Luleå det också väldigt gott ställt. Både Joel Lassinantti och stortalangen Jesper Wallstedt, som draftades som nummer 20 av Minnesota Wild i somras, är kvar den här säsongen.

– Det är absolut ett av SHL:s bästa målvaktspar. När Lassinantti spelar som han gjorde i slutspelet är han topp-fem i ligan. Sedan var det viktigt att Wallstedt blev kvar. Lassinantti kan inte spela hela tiden och Wallsetedt har potential att bli en världsmålvakt. Men vi får utgå från att Lassinantti blir förstamålvakt, i alla fall inledningsvis, säger Olsson Jiglund.

Backsidan då, håller du den bättre eller sämre än förra säsongen?

– Nils Lundkvist var Luleås bästa spelare i grundserien förra säsongen och det är svårt att säga att den har blivit bättre, men den ser mer balanserad ut. Julius Honka har också sett jättebra ut i många matcher på försäsongen. Erik Gustafsson förväntar jag mig lyfter sig lite efter en sådär säsong. Dessutom har Luleå fått in Jonathan Andersson, en landslagsmeriterad back. Oscar Engsund och Pontus Själin, som var Luleås bästa backpar i kvartsfinalserien, är också kvar. Så överlag ser det rätt bra ut, även om Lundkvist så klart kommer att saknas, säger Olsson Jiglund.

Vad kan vi förvänta oss av Luleå den här säsongen?

– De bör komma topp fyra. Allt annat är ett misslyckande. Jag tror att de blir etta eller tvåa i grundserien, och ser Luleå som en stark utmanare till guldet. I slutändan tror jag att det kommer stå mellan dem och Färjestad. Färjestad har en ruskigt stark offensiv, men lite tunnare backsida, och frågan är om de har den där målvakten som behövs för att vinna guld?, säger David Olsson Jiglund.