• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 13 Februari Feb
Fredag Fre 14 Februari Feb
Lördag Lör 15 Februari Feb
Tisdag Tis 18 Februari Feb
Torsdag Tor 20 Februari Feb
Lördag Lör 22 Februari Feb

Domarchef Peter Andersson om händelserna i Tegera Arena

31 oktober 2013 16:31

SHL:s domarchef Peter Andersson tar den här gången upp två situationer från matchen mellan Leksands IF-HV71 i omgång 17. Matchstraffet på HV71:s Andreas Jämtin samt offsidesituationen som föranledde Leksands 4-2 är dagens ämnen i "Domarchefen informerar". Andersson utvecklar även det arbete som pågår med att förändra synen på tolkningen av reglerna kring tacklingar.


I matchen mellan Leksands IF och HV71 i omgång 17 av SHL uppstod en situation efter tio minuters spel i den andra perioden. HV71:s Andreas Jämtin tacklade Leksands Kevin Kapstad vilket föranledde ett matchstraff för Jämtin.

– Domarna bedömer händelsen som "checking to the head" och Kapstad bedöms vara skadad, varför de tilldömer Jämtin fem minuter plus game misconduct. Allt enligt gällande regelverk. Kapstad återvänder i spel efter några minuter, säger Peter Andersson till SHL.se och fortsätter:

– Efter matchen granskar domarna sistuationen och bedömer att händelsen inte ska anmälas till Svenska Ishockeyförbundets Diciplinnämnd. Grunden för det beslutet är att själva handlingen inte bedöms vara så allvarlig att den ska rendera i en anmälan. Det faktum att Kapstad återvänder i spel gör också att spelaren inte bedöms vara skadad.

"Arbete pågår med tolkningen"

Efter flera tacklingssituationer den senaste veckan säger Peter Andersson att SHL lyft frågan med samtliga sportchefer i SHL-klubbarna:

– Med anledning av den senaste tidens situationer pågår ett arbete med att förändra synen på tolkningen av reglerna. Vi vill lägga mer ansvar på spelarna som blir tacklade att inte sätta sig i utsatta situationer genom att exempelvis vända ryggen mot en tacklingssituation. Detsamma ska gälla spelare som böjer sig ner precis innan de blir tacklade, säger Andersson och förtydligar avslutningsvis:

– Tanken är att det inte automatiskt måste vara utvisning eller utdömas strängare straff då spelare som satt sig i utsatta situationer blir skadade.

Se klippet ovan för kommentarer även kring offsidesituationen som föranledde Leksands 4-2-mål.