Så föll rösterna från juryn till SHL Awards

15 april 2020 11:00
Juryns röster

På SHL Awards prisades de främsta aktörerna på respektive position. Juryn som röstade fram vinnarna bestod av alla tränare och lagkaptener samt lika många journalister och andra profiler från lokal- och riksmedia.


Finalisterna i varje kategori har vi presenterat sedan tidigare. Nu ska vi gå igenom topp tio i varje kategori, visa hur många röster var och en fick och så ska vi även göra en del nedslag i antal tiopoängare och hur många i varje kategori som fått röster.

Juryn har röstat var och en i alla kategorier. Där har de fått ge poäng till fem namn per kategori och tilldela dem poängen 10, 7, 5, 3 och 1 poäng där 10-poängaren väger tyngst.

Årets tränare

Thomas Berglund ledde sitt Luleå till en förkrossande serieseger i SHL, och det speglar av sig i rösterna till Årets tränare. Cam Abbott gjorde också succé som tränare i Rögle och var lika klar tvåa som Berglund var etta. Därefter är det ganska jämnt mellan trean Tommy Samuelsson, fyran Niklas Eriksson och femman Johan Pennerborn.

Totalt fick sex tränare minst en tiopoängare av juryn, där såklart Berglund fick flest, hela 32 st. Totalt fick 16 tränare minst en poäng av juryn.

Årets målvakt

Här var det jämnare mellan ettan och tvåan där det var en kamp in i det sista. Till slut skilde det 26 poäng mellan Gustaf Lindvall och Joel Lassinantti. Lindvall fick 24 st tiopoängare av juryn, medan Lassinantti fick 18, vilket gjorde att det vägde över till Lindvalls fördel. Utöver dessa fick även Oscar Alsenfelt och Dominik Furch tiopoängare från juryn.

Topp fem är tydligt avgränsad innan det sker ett skutt ner till Niklas Svedberg på sjätte plats. Totalt fick 17 målvakter minst en poäng av juryn.

Årets back

Kodie Curran har briljerat i SHL 2019/2020, gjort publikfriande saker på isen och öst in poäng från sin backplats. 499 poäng från juryn talar sitt tydliga språk, Curran var bästa backen i ligan. Han fick hela 48 st av tiopoängarna.

Resten av tiorna delade Erik Gustafsson, Johannes Kinnvall och Jonathan Pudas på. Totalt fick 25 backar minst en poäng av juryn.

Årets Forward

Forwards är den kategori där det var jämnast med poängfördelningen en bit ner i topplistan. Ja - efter ettan Marcus Nilsson då förstås, för han var i en klass för sig med 408 poäng vilket var hela 234 poäng fler än tvåan Fredrik Händemark.

Näst flest tiopoängare, efter Nilsson som fick 33 st, tilldelades Ted Brithén. Inom kategorin var det hela elva spelare som fick minst en fullpoängare av juryn. Totalt fick 26 forwards minst en poäng av juryn.

Årets rookie

Bland nykomlingarna, eller rookies, ser vi att Jesper Frödén var tydlig etta, Alexander Holtz tydlig tvåa och Manuel Ågren lika tydlig trea. Därefter jämnar det till sig lite i topp tio-listan.

Totalt fick 27 spelare minst en poäng av juryn och totalt delade elva spelare på juryns tiopoängare, där vinnaren Frödén fick 23 av dem.

Årets mest värdefulle spelare

Kodie Curran fick inte riktigt lika många poäng i den här kategorin som i Årets back. Men han var ännu mer överlägsen med en differens ner till tvåan på hela 249 poäng.

Även i denna kategori var det 27 olika spelare som fick minst en jurypoäng. Curran, som tog hand om 31 st, delade med sig av de andra tiopoängarna till nio andra spelare.