Josefsson: "En sida jag bara visar innanför husets fyra väggar"

16 juni 2020 10:00
20 frågor

Erik Josefsson, 33, har spelat i Växjö sedan 2008 och har varit med och både spelat upp klubben i SHL samt vunnit två SM-guld. Nu är det hans tur att svara på 20 frågor, några hockeyrelaterade och andra mer privata. Hur nära har han varit att lämna Lakers? Vem är den bäste spelare han har mött? Och vad är det egentligen han bara gör inom sitt hus fyra väggar?


1. Om du är sportchef i ett SHL-lag, och får välja en målvakt, en back och en forward att bygga laget kring. Vilka väljer du? Max en spelare från ditt lag.

– Målvakt tar jag Oscar Alsenfelt (Malmö). Han har visat att han är en riktigt stabil toppmålvakt. Rutinerad. Jag tar Joel Persson från oss som back. Han är bra offensivt, men även bra bakåt. En tvåvägsback, med bra spetskompetens. Dessutom rightare. Lite exklusivare. Som forward tar jag Dennis Everberg (Rögle). Både för att jag gillar honom som person och spelare. Han är nyttig att ha i ett lag.

2. Vem är den bäste spelaren du har mött?

– Jag spelade några matcher mot Kenny Jönsson och han var otroligt bra. Det är lätt att säga någon av spelarna som blommat ut i NHL, men sett över tid i SHL tycker jag att Joakim Lindström är den bäste jag mött. Om man ser till vem som har haft sin topp när jag har mött honom.

3. Har du några måsten när det gäller dina rutiner inför en match?

– Inga måsten, men sjävklart bygger jag upp lite rutiner som utifrån kan se ut som måsten. Jag har lite rutiner för att få dagen att gå. Jag är ofta på is och kör morgonvärmningen om det inte är en 15-match. Jag försöker få till lite vila efter lunch. Ibland sova, ibland bara vila. Annars kör jag mina uppvärmingsrutiner och mina start och stopp på uppvärmningen. Lite måsten och lite rutiner. Det är kanske svårt att se skillnad.

4. Av alla du har spelat med, är det någon som sticker ut när det gäller speciella rutiner inför en match?

Cristopher Nihlstorp var utlånad till oss en period i allsvenskan. Och då hade han en massa grej för sig inför match. Han spelade luftpiano, blåste på fingrarna och allt vad han gjorde. Sedan kom jag ihåg ett slutspel där vi grillade innan en match. Då gick det bra och efter det grillade vi inför alla slutspelsmatcher.

5. Vilken arena i SHL är roligast att spela i? Du får inte välja Vida Arena.

– Kinnarps (HV71) skulle jag säga. Det är mycket folk där. En liten och tajt arena och det gör mycket när det nästan alltid är fullsatt.

6. Vad är det märkligaste du varit med om kring hockeyn?

– En sak jag minns var när vi spelade en träningsmatch borta mot Malmö i Malmö Isstadion. Strömmen bröts i slutet av andra perioden. I och med att det var sista träningsmatchen innan serien kände inget av lagen att vi ville vänta för länge så vi avbröt matchen. Det var lite konstigt.

7. Hur ser den perfekta semesterdagen ut för dig?

– Vi har sommarstuga i Halmstad där vi tillbringar stor del av semestern. Vi är där och det är en klassisk sommardag, med bad och strandhäng med familjen. Det avslutas med grillat och att barnen sover i tid så att jag och min fästmö kan sitta uppe, spela lite kort och njuta av lugnet.

8. Vem av du och din fästmö är mest tävlingsinriktad i kortspel?

– Vi är båda ganska tävlingsinriktade. Sedan kan jag visa mer tendenser till tjurighet. Hon är inte dålig på att slänga på tändvätska på brasan heller.

9. Hur matintresserad är du?

– Jag är begränsad i min matlagning, men jag lagar mycket mat och tycker det är roligt. Jag gör de små enkla sakerna.

10. Vem var den senaste i laget du bjöd på middag och vad blev det?

– Vem kan det vara? Jag umgås inte jättemycket med lagkamraterna utanför isen. Vi har en lite annan umgängeskrets. Vi var hemma hos familjen Rosén förra veckan. Då blev vi bjudna på grillat och det var väldigt gott. Vi får väl bjuda igen familjen Rosén.

11. Du kom till Växjö 2008. Har du någon gång under de här tolv åren varit nära att lämna klubben?

– Båda ja och absolut nej. Halvvägs in på den här perioden hade jag lite alternativ att ta ställning till. Det är alltid lite smickrande att bli uppskattad, men det är inget som jag har legat och funderat på om jag ska hoppa på eller inte.

12. Varför har du blivit kvar så länge?

– Lite olika faktorer. När vi var i allsvenskan var det en förening kan man säga. Sedan blev det SHL och då var det nästan som att byta förening. Det blev ny hall och allt blev nytt. Då levde jag på det ruset lite. Sedan jobbade vi oss in i den kostymen och helt plötsligt började vi jaga SM-guld. Då fanns det ingen anledning att leta sig bort. Jag trivs i staden och familjen har rotat sig, med förskoleplats och fästmön har jobb. Det är ytterligare ett perspektiv att väga in. Vi trivs i södra Sverige, med stugan i Halmstad. Jag har ingen dragningskraft att åka någon annanstans och upptäcka en ny stad i Sverige. Jag har inte letat i utlandet heller. I grund och botten trivs jag bra i både staden och föreningen.

13. Om du kunde återskapa en dag i ditt liv, vilken skulle det vara?

– Då skulle jag återskapa från den minuten (Tuomas) Kiiskinen sätter pucken i mål i finalen 2015 och 24 timmar framåt.

14. Vad hände under de där 24 timmarna?

– Allt och ingenting. Känslan av att vinna och fira med sina föräldrar på isen och lyfta buckla för första gången. Samtidigt som det var en stad i eufori. Dagen efter på torget var också bra. Det fanns allt.

15. Vem är din favoritidrottare (ej hockeyspelare)?

– Jag vet faktiskt inte. Jag har aldrig riktigt tänkt på det. Men jag har alltid beundrat Carles Puyol. Han var duktig som fotbollsspelare och till synes har han alltid agerat med klass och värdighet, som jag tror försvunnit lite från fotbollen. Han stod för många bra saker.

16. Vem var du i skolan?

– Jag var den duktiga snälla pojken. Jag var idrottskillen. Älskade gympan, men samtidigt tyckte jag om skolan och var inte bara där för att vara där utan jag var där för att lära mig och göra bra i från mig.

17. Har du pluggat något under karriären?

– Inget fullständigt. När jag flyttade till Växjö började jag på lärarutbildningen. Jag pluggade en termin där, men jag tyckte det var för jobbigt att kombinera med hockeyn. Efter det har det blivit några strökurser, men i princip inget som jag kan tillgodoräkna.

18. Är läraryrket något du skulle kunna tänka dig efter karriären?

– Både ja och nej. Det är upp emot fem års studier efter karriärens slut och jag vet inte hur motiverad jag är till det när den dagen kommer. Det lockar lite, men det pendlar från dag till dag vad jag vill göra efter karriären.

19. Kan du berätta något som väldigt få vet om dig?

– Det enda jag kan komma på nu är att jag framstår som väldigt lugn och nästan lite halvblyg utåt sett, men hemma med familjen är det jag som är den store spexaren, som dansar och sjunger. Det är en sida som jag bara visar innanför vårt hus fyra väggar.

20. Vad är ditt favoritspex för barnen?

– Jag dansar mycket. Jag kan även dansa i bilen när vi är ute och åker, lite för att roa barnen. Det blir mycket dans.