Bourque och Roy fullbordade fin premiäromgång för SHL-spelarna

15 februari 2018 16:48
SHL i OS

Med Sloveniens superskräll mot USA igår och Derek Roys och Rene Bourques uppvisning mot Schweiz idag fick SHL en utmärkt inledning på de olympiska spelen.


Imorse besegrade Tre Kronor som bekant Norge med 4-0 och det var Skellefteås Pär Lindholm som gav Sverige ledningen efter en vacker framspelning från förra Luleåspelaren Linus Omark. Även Färjestads Mikael Wikstrand blev målskytt i den premiärseger som innebar en hållen nolla för Växjös Viktor Fasth. Men det var långt ifrån bara i Sverige som SHL-spelarna var framträdande under premiäromgången i OS-turneringen.

Redan igår när Slovenien chockade USA var det Frölundas Jan Mursak som visade vägen för den lilla hockeynationen mot stora USA. Med två mål blev Mursak stor hjälte för sitt land.

Om herrarnas OS-turnering igår inleddes med två stora överraskningar (Slovakien besegrade ju även OAR) blev det desto mer skrällfritt under torsdagen. Finland var först ut med att besegra Tyskland med 5-2, där Örebros Sakari Manninen noterades för en assistpoäng.

Men allra mest framträdande av SHL-spelarna så här långt har nog Kanadas duo Rene Bourque och Derek Roy varit. Djurgårdsforwarden och Linköpingscentern var isens giganter när Kanada enkelt avfärdade Schweiz med 5-1. Rene Bourque stod för två av målen och på båda djurgårdarens mål hade Derek Roy assistpoäng. Linköpings Roy hade dessutom en tredje assist i matchen.

– Vi kom ut riktigt bra i andra perioden, med bra fart och där tycker jag vi tog kontroll över matchen, sa Roy i Kanal 5:s sändning efter matchen.

När han ombads prata om sin egen premiärsuccé valde han istället att framhäva sina kedjekamrater, och då särskilt Rene Bourque.

– Bourque är en fantastisk spelare. Han är stor, stark och och har ett riktigt bra skott.