• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 22 Oktober Okt
Lördag Lör 24 Oktober Okt
Tisdag Tis 27 Oktober Okt
Torsdag Tor 29 Oktober Okt
Lördag Lör 31 Oktober Okt
Tisdag Tis 10 November Nov

"Den viktigaste rekryteringen på många år"

27 augusti 2020 10:00
Lagpresentation

Brynäs har missat slutspel två säsonger i rad och det är inte godkänt i Gävle. Till den här säsongen har de plockat in några namnkunniga spelare – men den mest betydelsefulla värvningen enligt Daniel Sandström, hockeyreporter på Gefle Dagblad, är den nye tränaren Peter Andersson. ”Brynäs har själva sagt att det är den viktigaste rekryteringen på många år och det får jag skriva under på”, säger han.


Den gångna säsongen blev inte alls vad Brynäs hade hoppats på, eller räknat med. Gävleklubben slutade tolva i tabellen, vilket betyder att de har varit utanför slutspelsplats de två senaste säsongerna.

– Fiasko är ett starkt ord, men ett misslyckades är det. Igen, konstaterar Daniel Sandström, som bevakar Brynäs IF för Gefle Dagblad.

"Det duger inte"

När resultatet inte gick som klubben ville valde de att återigen byta tränare. Magnus Sundquist ersattes av Ove Molin och Michael Holmqvist.

– Sundquist var tredje tränaren på tre år att lämna. Först var det Roger Melin, sedan Janne Larsson och Tommy Sjödin och nu alltså Sundquist. Tre år i rad har Brynäs bytt tränare och det är förstås helt ohållbart. Det duger inte, säger Daniel Sandström.

Med tanke på tränarrotationen de senaste åren lyfter Sandström fram värvningen av Peter Andersson som väldigt viktig. Andersson, som har tre SM-guld som spelare, har de fyra senaste säsongerna varit huvudtränare i Malmö och både 2017 och 2018 tog han dem till semifinal.

– Brynäs har själva sagt att det är den viktigaste rekryteringen på många år och det får jag skriva under på. Det går inte att fortsätta byta tränare hela tiden, säger Sandström.

Vad tror du att Peter Andersson kan bidra med?

– Framförallt engagemang och även hockeykunnande. Han är en erkänt duktig tränare som har gjort det bra med Malmö, med tanke på förutsättningarna, säger Sandström och fortsätter:

– Samtidigt är det en process. För även om det händer saker nu var Brynäs inte bättre än tolva förra säsongen. Det kan jag känna är faran, att de kanske inte behåller ödmjukheten. Bara för att de byter tränare kommer de inte att klättra en massa placeringar. Men nu har de skrivit tre år med Andersson och klubben kommer att ha mycket tålamod med honom, säger Sandström.

Gillar värvningen av Berglund

Utöver Andersson var den stora snackisen kring Brynäs under silly season värvningarna av Simon Bertilsson och Patrik Berglund. Klubben gick ut på sin hemsida med att de hade möjlighet att värva de meriterade spelarna, men att de behövde ekonomisk hjälp från fans och sponsorer – och insamlingen blev en succé. Pengarna kom in och Brynäs säkrade upp Bertilsson på fyra år och Berglund skrev på ett tvåårskontrakt.

– I mina ögon är Patrik Berglund en av de bättre spelarna som har kommit till Brynäs utan att ha någon anknytning till föreningen. När de värvade tillbaka (Anton) Rödin och (Ryan) Gunderson var det klassvärvningar, men de hade en koppling hit. Greg Scott och några andra spelare har blivit bra när de har varit här, men nämnmässigt känns Patrik Berglund som det största namnet som klubben har fått in på många, många år, säger Daniel Sandström.

Sammanlagt har Brynäs värvat sju spelare inför kommande säsong (om man inte räknar med Oscar Birgersson, som har flyttats upp från klubbens juniorlag). På forwardssidan har de förutom Berglund plockat in Adam Pettersson från Skellefteå. Den stora förändring har varit på backsidan. Fyra nya backar (Tom Hedberg, John Nyberg, Kristofer Berglund samt Simon Bertilsson) har kommit in till den här säsongen.

– Backsidan ser bättre ut. Kristofer Berglund andas rutin, Tom Hedberg är ett löfte från Modo som lite ska ersätta Victor Söderström. John Nyberg vet man inte riktigt var han står efter två år i AHL, men den back som jag tror kommer att ta stora kliv i år är Marcus Björk, som kom från Malmö i fjol. Han tror jag blir ett utropstecken, säger Daniel Sandström.

– Simon Bertilsson får vi inte glömma när vi pratar backar. Det är en ikon i klubben och det märktes att laget saknade honom i fjol, säger Daniel Sandström.

"Finns lite mer tyngd"

På målvaktssidan är Samuel Ersson kvar. Vid hans sida har Viktor Andrén, senast i Växjö, ersatt Joacim Eriksson.

– Andrén har varit med i många år och är en superrutinerad SHL-målvakt, men han har ändå spelat andrafiolen bakom Viktor Fasth i Växjö. På pappret känns Ersson lite mer som etta, men som SHL är nu spelar målvakterna nästan lika mycket, säger Daniel Sandström.

Vilka styrkor ser du i årets upplaga av Brynäs?

– Att det finns lite mer tyngd och kraft och ganska mycket rutin i laget. Peter Andersson vill spela ett rätt aggressivt spel och våga lita på spelarna. Där måste de börja. Man kan inte gå ut som de gjorde för ett par år sedan och spela en publikfriande hockey. Det är ganska cyniskt i SHL. De måste ha ett grundspel att falla tillbaka på och det fundamentet försöker de bygga nu, säger Daniel Sandström.

Och vilka frågetecken har du kring truppen?

– Vem ska göra målen? Emil Molin kanske kan utvecklas lite till. Nicklas Danielsson har han mer att ge? Sedan har du Anton Rödin och Greg Scott förstås. De fick dra ett stort lass ifjol, men nu kan de få lite mer avlastning, säger han.

Så vilka krav kan vi ha på Brynäs 2020/21? Daniel Sandström tror att Gävleklubben når slutspel, för första gången på tre år i så fall, men han tycker samtidigt att man inte kan ha mycket högre förväntningar än så.

– Mina förväntningar är att de ska komma topp tio, säger han.

Daniel Sandström, på Gefle Dagblad, förutspår Brynäs…

…placering i grundserien: ”Jag säger åtta.”

...poängkung: ”Anton Rödin om han är hel och frisk.”

...mest värdefulle spelare: ”Greg Scott. Det finns några som aspirerar på titeln, men jag säger Scott.”

...största överraskning: ”Marcus Björk.”

...bästa nyförvärv: ”Patrik Berglund.”