• Huvudsponsorer

Lördag Lör 21 November Nov
Söndag Sön 22 November Nov
Tisdag Tis 24 November Nov
Torsdag Tor 26 November Nov
Lördag Lör 28 November Nov
Tisdag Tis 1 December Dec
Torsdag Tor 3 December Dec
Lördag Lör 5 December Dec

Uppdatering av Covid-läget i SHL

29 oktober 2020 16:00

I förra veckan flyttades den första matchen fram till följd av då misstänkt utbredd smitta inom ett SHL-lag. Sedan dess har totalt 14 matcher flyttats till ett senare datum. SHL uppdaterar här om status gällande Covid-19 och smittspridning i SHL-lag.


Att 2020 har varit ett omtumlande år, och att säsongen 2020/2021 är den mest utmanande SHL-säsongen någonsin kan nog de flesta skriva under på. SHL har arbetat tillsammans med svenska ishockeyförbundet och de andra ligorna med att bland annat ta fram ett verksamhetsprotokoll samt publikprotokoll med en rad förebyggande smittbegränsande åtgärder. Ett arbete som fungerat väl. När smittoläget i samhället har ökat, har dock även SHL påverkats.

– SHL-lagen följer noga de protokoll och rutiner som finns framtagna och vi har även växlat upp testtagningen till följd av de inledande konstaterade fallen. De medicinska teamen gör hela tiden avstämningar och bedömningar utifrån sina respektive lag och situationer, kommenterar Johan Hemlin, SHL:s sportchef och vice VD.

För en vecka sedan flyttades två matcher fram på grund av, i det läget, misstänkt utbredd smitta inom Linköping och Djurgården. När de två lagen testats på bred front gjordes en samlad medicinsk bedömning vilket landade i att det fanns utbredd smitta inom lagen och ytterligare matcher flyttades fram.

– Det är just den samlade medicinska bedömningen som ligger till grund för beslutet och själva beslutet tas av Svenska Ishockeyförbundet i samråd med SHL, säger Hemlin och fortsätter;

– Precis som alla måste göra just nu så lyssnar vi till experterna när det gäller en medicinsk och smittbegränsande bedömning, i vårt fall görs det tillsammans med lagens medicinska team och det regionala smittskyddet vid behov. Det är ett stort arbete bakom att flytta matcher men vi tvekar inte att göra det om det finns anledning att göra så för det smittbegränsande arbetet.

Utöver två ovan nämnda lag har det även funnits misstanke om utbredd smitta inom Leksand och Luleå.

– När vi säger att det är den samlade medicinska bedömningen som avgör så är det en rad faktorer som spelar in. Man kollar bland annat på om några av de spelarna som uppvisat symtom fått positiva eller negativa provsvar, är familjemedlemmar smittade sen tidigare, hur länge har man varit isolerad, övriga spelare i laget med symptom och så vidare. Vi följer riktlinjerna som är framtagna i vårt samhälle och lyssnar till experterna i frågan, säger Hemlin.

Enligt rapporter har de flesta spelare och ledare som konstaterats sjuka uppvisat lindriga symptom eller inga alls.

– Det väcker så klart en del oro och frågetecken när vi nu behövt flytta fram matcher men det viktigaste är att vi gör det för att begränsa smittan och vi kommer fortsätta att ta vårt ansvar för såväl spelare, ledare, domare och publik.

– I ett läge där varje spelare och ledare isoleras vid minsta symptom har vi såklart räknat med att behöva flytta fram en del matcher under säsongen och tack vare att vi började säsongen i tid så har vi fortsatt rymd i spelschemat att göra just så. Vi har ett gott samarbete internt med samtliga klubbar, de medicinska teamen och förbundet gällande dessa frågor, avslutar Hemlin.