"Jag gillar att spela boxplay"

9 september 2021 11:00
Intervju

I artikelserien "Välkommen till SHL" stiftar vi bekantskap med en spelare eller tränare från varje klubb som under säsongen kommer att begå sin SHL-debut. I den här upplagan träffar vi IK Oskarshamns back Emil Martinsen Lilleberg.


Det var en flytt han väntade på i över ett år men nu är Emil Martinsen Lilleberg på plats i Oskarshamn för att mäta sig med SHL-motstånd. Vi tar allt från början.

Hur hamnade du i Oskarshamn?

– Jag snackade mycket med min agent. Han frågade vad mitt mål är och mitt mål var att flytta utomlands och spela. I SHL. Han har haft en bra dialog med Oskarshamn och de frågade om jag ville komma redan inför förra säsongen men jag var inte helt mogen. Så jag tänkte att jag tar en säsong till i Norge. Oskarshamn visade intresse under säsongen och då ville jag ta möjligheten som uppstod.

Så ni hade kontakt även under säsongen 2020/2021?

– Ja, det hade vi.

Det blev en speciell säsong för Martinsen Lilleberg i Norge. Under 2019/2020 spelade han 39 matcher, på vilka han gjorde tolv poäng – samtliga assist. Den gångna säsongen blev det bara 18 matcher. Detta beroende på att den norska Fjordkraft Ligaen hade speluppehåll i januari på grund av pandemin. Men trots de få matcherna stod 20-åringen för två mål och två assist.

När han ska beskriva sig själv som spelare säger han:

– Jag är en defensiv spelare som gillar att spela fysiskt. Jag gillar att spela boxplay.

Det är inte alla som gillar att spela boxplay.

– Nej, det är det inte..! Jag är en defensiv kille. Jag gillar att täcka skott.

Trots det nätade du två gånger förra säsongen, och stod för tolv assist året innan...

Han skrattar.

– Haha, jag försöker att hänga med i anfallen när tillfälle ges. Man måste alltid försöka...! säger han och berättar att han följt SHL via C More hemma i Norge under en längre tid. På frågan vad han tror blir den största skillnaden mot den norska ligan svarar han:

– Det är högre tempo och mer strukturerat här. Passningarna är bättre och klubbtekniken likaså.

Trivs i Oskarshamn

Sarpsborg och Oskarshamn, det kan inte skilja mycket i storlek mellan städerna?

– Nej. Det skiljer inte mycket, men ja, Sarpsborg är lite större. Det är ingen större skillnad, säger han med ett skratt och konstaterar att han inte behövt anpassa sig särsklit mycket till nya saker.

Han har flyttat hit själv. På sätt och vis. Hans flickvän studerar och jobbar i Oslo:

– Ja, hon är där i två veckor och sedan här i två veckor.

Vad gör du när du vill koppla bort hockeyn?

Han skrattar till och mumlar som i förbifarten något om att det är "som alla andra":

– Jag spelar golf. Jag har inget handicap än. Men det blir mycket tv-spel och lite sånt.

Den storvuxne norske backen, 187 centimeter och 94 kilo, tingades som nummer 107 totalt av Arizona Coyotes vid NHL-draften i somras, Om Arizona ser vad de gillar återstår att se. Först ska vi se betydligt mer av Emil Martinsen Lilleberg i höst. Han inleder sin SHL-sejour när Oskarshamn tar emot Timrå IK på lördag. Nedsläpp sker klockan 15.15.