• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Intervju med en Svensk NHL 17-profil - Viktor Ghamari

19 april 2017 12:51

I denna artikelserie träffar vi några av de mest framstående svenska profilerna i onlinespelande i EA SPORTS serie av NHL-spel. Vi återger deras starkaste tävlingsminnen från NHL-världen, nystar i vad som fick dem att plocka upp handkontrollen samt undersöker vilket SHL-lag dem håller varmast om hjärtat.


Först ut är Viktor Ghamari, grafisk formgivare (och nybliven småbarnsförälder!) från Linköping som under sitt online-alias cHIIMEERa satt skräck i sina motståndare sedan NHL 09. Likt många andra gamers som genom åren fastnat för den virtuella ishockeyvärlden så föddes Viktors passion i samband med att han – vid 6 års ålder – för första gången snörde på sig ett par riktiga skridskor. Dessa första stapplande skär lade alltså grund för det hockeyspelsintresse som skulle komma att ta Viktor hela vägen till New York för en NHL-match mot legenden Wayne Gretzky.

Året var 2010 och innan resan till New York hade Viktor kämpat sig igenom en snårig kvaltävling online för att slutligen stå som Europas representant i världsmästerskapen (1 mot 1) för NHL 10. Tillsammans med två representanter från Nordamerika respektive Oceanien/Asien bjöds han in till att närvara på plats i New York där slutfinalen skulle avgöras. Som grädden på moset skulle den slutlige vinnaren även få chansen att ställas mot världens bäste ishockeyspelare genom alla tider, Wayne Gretzky. En möjlighet Viktor tog till vara på genom att resolut besegra båda sina motståndare och ta hem titeln som världsmästare.

– Tanken var att han skulle ha legat i hårdträning för att kunna utmana turneringens vinnare… men så var inte riktigt fallet, berättar Viktor och fortsätter:

– Han hade dragit en fräckis och inte tränat alls, så vi körde en lugn straffläggning istället som jag till slut vann. Oavsett vad så var det ett minne för livet att träffa honom.

EA SPORTS Hockey League och e-Sport

Trots framgångarna var det inte spelläget 1 mot 1, bland många känt som ”Versus”, som låg Viktor närmast om hjärtat. Istället drogs han tidigt till ett nytt spelläge som EA SPORTS introducerat i samband med NHL 09.

– EA SPORTS Hockey League är utan tvekan det bästa spelläget enligt mig, konstaterar han utan omsvep.

– Den avgörande skillnaden mot andra spellägen är att du här – tillsammans med andra spelare – tar kontroll över enskilda individer på isen istället för hela laget, vilket gör det till ett perfekt spelläge för den som tycker lagspelsaspekten i hockey är viktig.

Med Viktors erfarenhet och rykte under namnet ”cHIIMEERa” dröjde det inte länge innan han lyckades sätta ihop ett EA SPORTS Hockey League-lag fullt av andra talangfulla spelare, ett lag som genom åren firat åtskilliga triumfer och än idag består.

– När jag lirar EA SPORTS Hockey League med mitt lag Northern Stars så spelar vi uteslutande 6 mot 6, det vill säga fem utespelare och en målvakt på båda sidorna, för att helt få bort datorstyrda spelare. Det är då spelläget är som bäst och det är även i det formatet alla mästerskap och tävlingar spelas, förklarar han.

Mästerskap och tävlingar var det, ja. Den nuvarande upplagan av Northern Stars – en rad användarnamn som Viktor rasslar av likt ett rinnande vatten (”Floor17, Maoniiii, Rullstolskalas, Mullweiser, M4Gustafsson”) – har erövrat förstaplatsen i flertalet Europamästerskap genom åren; en serie framgångar som givit den virtuella klubben ett synnerligen gott rykte bland NHL-gamers över hela Europa.

Viktor och gänget deltog även nyligen i det största mästerskapet hittills – European Championship League (ECL) på hemsidan NHLGamer.com – en turnering bestående av uppemot 100 lag och över 1000 spelare från länder som Lettland, Finland, Ryssland, Tyskland och Sverige.

– Det känns som NHL rör sig allt närmare e-Sportens värld, även om det självklart finns en lång väg kvar att gå. Det finns mer spelare och lag än någonsin tidigare och konkurrensen är utan tvekan på topp.

Att nuförtiden varva NHL-spelande på högsta nivå med jobb, hemmasysslor och en busig son på 6 månader är dock inte alltid det enklaste.

– Ja du, det blir helt klart inte lika mycket spelande som förr, erkänner han skrattande. Men i ärlighetens namn går det lite i vågor. En del veckor blir det inget spelande alls och andra är det flera schemalagda tävlingsmatcher i Europamästerskapen. Då blir det till att be min kära sambo ta över grabben ett tag.  

Inspiration från SHL

Som inbiten hockeyentusiast med geografisk närhet till en av de mest etablerade SHL-klubbarna, Linköpings HC, var intresset för Sveriges bästa hockeyliga närmast en självklarhet för Viktor. Ett intresse som dock medfört sin beskärda del av frustration och besvikelse.

– Som Linköpingsgrabb har man alltid haft ”cluben” (Linköpings HC) nära hjärtat, i alla fall från det att LHC avancerade till dåvarande Elitserien år 2001. Sedan dess har vi LHC:are väntat länge på det där efterlängtade guldet…, konstaterar han eftertänksamt.

– Vi får hoppas att de tar hem det snart även om det inte blev så i år.

Utöver möjligheten att uppleva kvalitetshockey och supporterskap så har även SHL bidragit som inspirationskälla till Viktor och hans mannar i Northern Stars.

– Jag vet inte riktigt om jag skulle säga att vi spelar som ett specifikt lag, men det är ju slutspelstider i SHL nu och personligen tycker jag det är först då man ser lagens rätta virke. Defensiven och det fysiska spelet skruvas upp till max – titta bara på Malmö i år! Briljant slutspelshockey. Den typen av spel, där försvar och disciplin är prio ett, har varit vårt signum i EA SPORTS Hockey League under flera år.

I nästa upplaga av ESHL-ambassadören träffar en Svensk NHL 17-profil möter vi Twitchprofilen esdor15 – eller Adam som han egentligen heter – och hör honom berätta hur lång tid det tagit att bygga upp sina över 3000 följare på Twitch och hur många timmar han egentligen lägger på Hockey Ultimate Team en vanlig vecka…

Tillbaka till ESHL.