• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 22 Oktober Okt
Lördag Lör 24 Oktober Okt
Tisdag Tis 27 Oktober Okt
Torsdag Tor 29 Oktober Okt
Lördag Lör 31 Oktober Okt
Tisdag Tis 10 November Nov

Om nya regeltolkningar - och frågestund med domarchefen

18 september 2020 14:00

Utöver de sex regeländringar som gjorts i regelboken till kommande säsong har SHL även, efter dialog med lagen, bestämt nya regeltolkningar kring två vanligt förekommande situationer, slashing och boxa ut. Här kan du även ta del av domarchefen Tomas Thorsbrinks frågor och svar från onsdagens frågestund på Instagram.


Inför säsongen 2020/2021 är Svenska Ishockeyförbundets regelbok uppdaterad med sex olika ändringar. Ni finner samtliga ändringar här.

Utöver dessa regeländringar har SHL även, efter dialog med lagen, bestämt kring två nya regeltolkningar. Efter input från lagen har det framkommit att spelare/tränare anser att domarna varit för inkonsekventa i sin bedömning kring slashing och boxa ut. Därmed ska nedan situationer bedömas striktare från och med kommande säsong.

Slashing: vid situationer när en spelare är långt efter puckförande spelare och slår mot puckförandespelarens klubba högt upp på klubba eller handskar/kropp, kommer det att bli en striktare bedömning säsongen 2020/2021.

Boxa ut: vid situationer när en anfallsspelare vill ta sig ut på mål men försvarande spelare gör sig större i sidled med sin klubba alternativt arm, kommer det bedömas striktare säsongen 2020/2021.

Utöver ovan ändringar har domarna även fått ändrade direktiv, utifrån rådande riktlinjer och anpassningar med hänsyn av pågående pandemi, gällande situationer med gruff/slagsmål.

Två spelare som väljer att tjafsa/gå i handgemäng ges ansvaret att avbryta pågående gruff/slagsmål själva, däremot kommer de att avskärmas från övriga spelare av linjemännen. Skulle det bli ett regelrätt slagsmål och en spelare anses ha övertag jämtemot den andra spelaren kommer en linjedomare att kliva in i situationen och avbryta slagsmålet.

Frågor och svar med Tomas Thorsbrink

Tidigare i veckan hade SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink en frågestund på SHL:s Instagram och nedan sammanfattas frågorna och svaren.

Hur många SHL-domare finns det?

– 17 huvuddomare och 21 linjedomare.

Vad är viktigast för att lyckas som domare?

– Att man är kommunikativ, matchledare (veta när och var man ska kliva in som domare), fysisk och tekniskt kompetent.

Ska tröjorna vara utanför byxorna så att man ser namn och nummer?

– Ja det stämmer, tröjan ska vara utanför byxan så att namn syns. Spelare som kommer in med tröjan innanför byxan kommer att bli tillrättavisad.

Gäller halsskyddsregeln alla ungdomsserier också?

– Alla som spelar ishockey, oavsett ålder, ska bära halsskydd. Så ja!

Vad säger du om goaltender interference förra säsongen? Är ni nöjda med hur den regeln fungerar?

– I stort ja. Viktigt att vi skyddar våra målvakter, och vi såg ifjol en minskning av hjärnskakningar på målvakterna. Regeln vill uppnå en beteendeförändring och ökad respekt.

Vad betyder slashing?

– Slashing är när en spelare slår sin motståndare med sin klubba. Nytt för i år; efter dialog med klubbarna kommer en striktare bedömning av slashing ske.

Kommer det bli några regeländringar i och med Covid-19?

– Det är ingen regelförändring, men däremot ett förändrat arbetssätt i och med svenska ishockeyförbundets riktlinjer; domarna kommer i ett första läge inte att avbryta ett pågående gruff/slagsmålssituation.

Vilka direktiv har domarna fått om den nya riktlinjen att inte ingripa vid tjafs mellan spelare?

– Vid en situation då en spelare har ett stort övertag kommer domarna att ingripa av säkerhetsskäl. Annars har spelarna själva ett större ansvar denna säsong i frågan.

Varför tillåts domare att göra felaktiga beslut och komma undan med det?

– För det första så tar domaren en bedömning utifrån en vinkel på en bråkdel av en sekund, det finns ingen domare som gör ett medvetet fel. Matcher och prestationer analyseras dock kontinuerligt av domarna själva och av oss i ledningen.

Tror du att avsaknaden av publikens tryck kommer att märkas i bedömningen? Hur?

– Effekten av bedömningarna (publikljud) kommer ju alltid efter bedömningarna så jag tror inte att just dessa kommer att ändras, däremot kommer ju konsekvenserna att skiljas mycket åt beroende på publikmängd.

Om jag vill bli domare i SHL, hur lång tid skulle det ta? Jag åker skridskor väldigt bra.

– Kul att du vill bli domare! Svårt att säga, beror mycket på den egna prestationen och drivet. Råder de som är intresserade av att döma att ta kontakt med sitt respektive distrikt för att få datum för domarkurs.

Varför har utvisningsnivån på försäsongen varit så låg?

– Om du med låg nivå menar många utvisningar beror det i stort på de striktare bedömningarna kring framförallt slashing. Sen ska man även komma ihåg att försäsong är försäsong även för domarna.

När/vilket år uppfanns offside och icing i hockey?

– Icing kom på 1930-talet. Offside hittar jag ingenting om på Google.

Hur fungerar Taunting? Var går gränsen och hur stort straff kan man få?

– Taunting betyder hånas. Regeln ämnar att främja fairplay och respekt. Regelboken säger att man kan få alltifrån två minuter till match penalty.

Vad för tips skulle du ge till unga domare som vill utvecklas?

– Var dig själv, kom förberedd till match, njut av världens bästa sport.

Hur jobbar du för att förbättra domarinsatsen?

– Löpande utbildning och träffar, coachning vid match, löpande analys av matcher och prestation.

Är det matchstraff när man droppar handskarna?

– Nej, inte per automatik. Däremot kan det vara 10 min (misconduct).

Om en linjeman ser en utvisning, får han utvisa eller är det bara huvuddomarens jobb?

– Linjedomaren har rätt att stoppa spelet (t ex för många spelare på isen), i övrigt kan de rapportera händelser till huvuddomare.

Är det automatiskt en match avstängning efter ett matchstraff?

– Om man får ett match penalty är man per automatik avstängd en match. Misconduct = 10 minuter. Game misconduct = spelar ej mer i aktuell match.

Hur går tankarna kring slagsmål i SHL?

– Svensk hockey har gemensamt beslutat att vi ej vill ha slagsmål i svensk hockey!

Är det kul att vara domare?

– JA! Bästa jobbet som finns.