Rögle är kungarna av Kvalserien

2 oktober 2012 09:07

I en artikelserie säsongen 2012/2013 kommer hockeyoraklet Gregor von Konow att gå igenom samtliga elitserielag ur ett historiskt perspektiv. Nästa lag på tur är Rögle BK som i våras blev det tredje laget på tre säsonger som tagit sig från Hockeyallsvenskan till Elitserien. Förbered dig på en gedigen läsning!


Efter AIK och Växjö kommer Rögle. Skåningarna blev i våras det tredje laget på tre säsonger som tagit sig från Hockeyallsvenskan till Elitserien. Detta var en ännu större skräll än när AIK och Växjö gick upp. Vem hade trott att Rögle skulle vara tillbaka i Elitserien bara två år efter att laget åkt ur? Knappast någon. Man bör då även ha i minnet att Rögle blev av med halva laget efter degraderingen. Men man täppte igen hålen fint efter de som försvunnit och fick ihop gruppen på rekordtid och var på väg att ta sig tillbaka till Elitserien omgående.

När tre omgångar återstod av Kvalserien 2011 var laget från Ängelholm tvåa i tabellen, 13 poäng, två före MODO och Södertälje, och låg på elitserieplats. Men i de sista omgångarna säckade laget ihop och åkte på tre raka förluster - mot Södertälje (1-2), Växjö (2-4) och Örebro (3-5) - och elitserieplatsen var borta. Den tog istället MODO hand om och gjorde sällskap med Växjö upp i Elitserien.

Rögle spelade bort Malmö från Kvalserien

Förra säsongen gjorde Rögle en ganska medelmåttig insats i Allsvenskan där laget slutade femma, 85 poäng på 52 matcher och 15 efter trean Bofors/Karlskoga och missade att ta en plats direkt i Kvalserien. Rögle fick i stället försöka att ta sig dit via spel i Förkvalserien tillsammans med Malmö, Västerås och Oskarshamn. Segraren gick till Kvalserien.

Det såg illa ut för Rögle sedan man förlorat borta mot Malmö (3-5) i näst sista omgången. Rögle hade visserligen lika många poäng som Malmö, men MIF ledde i kraft av bättre målskillnad, fyra plusmål. Rögle mötte Oskarshamn i sluomgången, medan Malmö åkte till ABB Arena för att ta sig an Västerås. Malmö vann som väntat mot Västerås med några mål (4-1), samtidigt som Rögle vann en storseger mot Oskarshamn. Det blev 7-0 till Rögle, vara fyra fullträffar tillverkades i den sista perioden. En seger som förde Rögle till Kvalserien på målfoto med två plusmål före Malmö.

– Det spelar ingen roll om vi förlorar våra matcher mot Malmö i serien bara vi kommer före dem i tabellen, sa lagkaptenen Jakob Johansson efteråt:

– Det är det som räknas. För oss var detta ungefär som att vinna SM-guld.

Viktig seger mot Djurgården på Hovet

Efter framgången i förkvalserien fick Rögle ett lyft och kom helt rätt in i Kvalserien. där laget spelade sin bästa och effektivaste hockey på länge. Rögle inledde serien med att tvåla dit storfavoriterna Djurgården med 4-3 på Hovet, sedan man legat under med 2-3 en bit in på tredje perioden. Segermålet slogs in av backen Daniel Glimmenvall tio minuter före slutsignalen.

Rögle vann därefter tre av sina fem följande matcher och efter hemmavinsten mot Karlskoga/Bofors med 5-3 i åttonde omgången, då Djurgården förlorade i Leksand med 2-0, var skåningarna i stort sett klara för Elitserien. Rögle var i det läget tvåa i tabellen efter ettan Timrå med fyra poäng tillgodo på trean Djurgården och fyran Leksand och hade dessutom klart bättre målskillnad än dessa båda lag. För att vara helt på den säkra sidan slog Rögle sedan Örebro borta med 4-1 i nästa match och laget var mycket sensationellt tillbaka i Elitserien.

Att Rögle sedan förlorade hemma mot Djurgården (1-2) hade ingen betydelse. Laget blev tvåa i sluttabellen med 19 poäng på 10 matcher, fyra före trean Djurgården.

– När vi åkte ur Elitserien 2010 bestämde vi oss för att vi skulle vara tillbaka inom tre säsonger, sa sportchefen Pelle Svenson och konstaterade:

– Det gick på två. Vi har visat att det går att gå upp i Elitserien med små resurser. Vi är en liten klubb som har små medel till vårt förfogande och kan inte äventyra ekonomin genom vidlyftiga och spektakulära värvningar. Vi arbetar på ett annat sätt. Det går alltid att hitta en väg som leder framåt.

Svårt att återvända till Elitserien

Det har genom åren visat sig vara mycket svårt för ett lag att ta sig tillbaka till Elitserien efter att man åkt ur. Timrå var borta från Elitserien i 18 säsonger (1982-2000) innan de gjorde comeback, Skellefteå i 16 (1990-2006) och AIK i åtta (2002-2010). Leksand (2006), Malmö (2007) och Mora (2008) har inte gått upp sedan de åkte ur. Björklöven från Umeå (svenska mästare 1987, SM-finalist 1988, topplag i ligan under 1980-talet) försvann för gott från Elitserien på vårvintern 2001. Numera håller Björklöven till i Allettan.

Men Rögle var i stort sett bara nere och vände i Hockeyallsvenskan. Endast en välskött klubb med kloka ledare och bra spelare klarar av att göra en sådan sak. Men det hade inte gått om man inte haft en mycket bra och förstklassig ungdomsverksamhet, en av landets bästa, som levererat spelare på löpande band till A-laget.

De senaste i raden av stora talanger som Rögle fått fram är Hampus Lindholm, Victor Panelin-Borg, Alexander Lindqvist-Hansen, Ted Brithén och Daniel Sylvander. Den förstnämnde (född 1994) är den största talangen av allihopa. Lindholm togs som nummer sex totalt i NHL-draften i somras av Anaheim Ducks och har redan skrivit kontrakt med klubben och flyttat till Nordamerika. Hampus Lindholm var en av Rögles bättre backar i Kvalserien i våras och hann även med att hjälpa skåningarna att vinna Junior-SM för 18-åringar.

– Jag tycker att Hampus, liksom flera av våra andra ungdomar, skötte sig mycket bra i Kvalserien, säger coachen Dan Tangnes:

– Det är verkligen roligt att kunna konstatera att vi har så många, bra, unga och talangfulla spelare som är beredda på att kliva fram och ta för sig. Vi har i många år arbetat efter ett bra koncept och det har gett resultat. Vi har många kunniga och ambitiösa tränare och ledare i klubben, som har ett stort engagemang, vilket är en förutsättning för att nå bra resultat. Sedan har vi förstås också en mycket bra träningskultur.

Dramatiskt även förra gången Rögle gick upp

Även förra gången, för fyra år sedan, var det mycket dramatiskt när Rögle tog sig upp i Elitserien. Rögle slog Mora hemma med 3-2 i sista omgången, samtidigt som Malmö förlorade uppe i Leksand med 6-5 på övertid. En seger som gjorde att Rögle passerade Malmö och blev tvåa i tabellen med 19 poäng på 10 matcher, lika många som ettan Brynäs och två före Malmö.

Mattias Sjögren slog in 2-1 till Rögle 26 sekunder före full tid och elva sekunder senare ökade Richard Demén-Willaume till 3-1, innan Moras Anders Nilsson reducerade till 3-2 två sekunder före slutet. Rögle var mot alla odds i Elitserien.

– Det är sanslöst att få avgöra en sådan viktig match i slutskedet på hemmaplan inför dina egna fans, sa Mattias Sjögren efteråt och konstaterade:

– Stämningen i hallen var helt otrolig. Bättre än så här kan det bara inte bli. Det var ingen i media som trodde på oss. Man talade bara om Brynäs och Malmö, vilket gav oss ett perfekt utgångsläge. När allt var över var det vi som skrattade mest.

Tredje gången i Elitserien

Rögle gör i år sitt tredje försök i Elitserien. Mellan 1992 och 1996 gjorde laget från Ängelholm fyra säsonger i Elitserien. 1994 gick Rögle till SM-slutspel sedan man blivit sexa i Elitserien, vilket är klubbens största framgång.

Rögles mest framstående spelare under denna framgångsrika säsong var främst skyttekungen Mats Lööv, målkungen Tomas Srsen (Bäst i hela ligan med 28 fullträffar), Jörgen Jönsson, Pelle Svensson, Michael Hjälm, Stefan Elvenäs och Roger Elvenäs (Alla forwards). Backarna Kenny Jönsson, Kari Eloranta, Arto Ruotanen, Kari Souraniemi och Daniel Johansson (numera Glimmenvall) samt målvakten Kenneth Johansson var även framträdande. Rögle producerade 160 mål, fyra färre än Malmö, som var bäst.

Säsongerna 2008/2009 samt 2009/2010 var Rögle med i Elitserien senast och skåningarna har värvat bra inför årets säsong. Målvakten Martin Gerber, backarna Lasse Kukkonen, Martin Strbak och Tom Pressing samt forwards Mathias Tjärnqvist, Fredrik Warg, Mike Iggulden, Alexander Barta och Thomas Spelling kommer alla på sitt sätt att betyda mycket för Rögle under säsongen. Om det sedan räcker för att laget ska hänga kvar i Elitserien och ha minst två lag efter sig i sluttabellen återstår att se. Kan Rögle undvika att hamna i Kvalserien igen, man har spelat där varje säsong sedan 2006, har man gjort en stor prestation.

Tidigare artiklar i serien:
Timrå (25/9 2012) Timrås 13:e raka elitseriesäsong