• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Johan Pennerborn: ”Ber om ursäkt till alla lärare jag hade”

15 juli 2020 09:00
20 frågor – sommarspecial

Färjestads tränare Johan Pennerborn, 48, är näste person vi ska lära känna bättre i 20 frågor - sommarspecial. Visste du att han är utbildad snickare? Att han har har haft husvagn i 20 år? Eller att han blev starstruck när han träffade Miriam Bryant i Göteborg?


1. Husvagn eller hotell?

– Husvagn, definitivt. Jag har haft husvagn i 20 års tid. Men det är ganska sjukt att du ställer den frågan, för vi sålde husvagnen för några dagar sedan.

2. Varför sålde ni husvagnen?

– Barnen (23 och 19 år gamla) börjar bli så pass stora, men de har varit med hela tiden. Jag drog den ner till Gotland förra sommaren, men nu testar vi och se hur det är att vara utan den. Sedan får vi väl köpa en ny.

3. Vad är det du gillar med husvagn?

– Frihetskänslan. Du har en husvagn att sköta om och visa hänsyn till andra campinggäster. Du har inga sysslor. När du är hemma har du alltid en massa saker att fixa. Sedan kan du ta dig till olika ställen. Vi har varit på västkusten, Gotland, norrut, söderut. Du är mobil på ett bra sätt.

4. Om du skulle kunna återskapa en dag i ditt liv. Vilken skulle du välja?

– Dagarna då jag har fått vara med och ta emot mina barn.

5. Nu när det inte är hockeysäsong, vad tar du dig tid för då som du kanske måste prioritera bort under säsong?

– Jag försöker supporta mina barn lite mer. Jag tillbringar mer tid med familjen. Tränar, men det gör jag i och för sig året om.

6. Vilka träningsformer kör du?

– Cykling, löpning, padel… Allt med boll, allt med spel. Jag tar gärna inte i skivstången.

7. Hur händig är du på en skala 1-5?

– Jag har ett gammalt yrkesbevis som byggnadsträarbetare i skrivbordslådan. Jag blev klar snickare, men när jag spelade, i gamla division 1, orkade jag inte fysiskt. Jag sadlade om lite. Men nog fixar jag det mesta hemma. Jag tycker om att skapa, jag tycker om att bygga.

8. Vad har du för projekt i sommar?

– Jag har haft en jäkla massa projekt. Jag har byggt ut altanen och satt upp en friggebod bland annat.

9. Golf eller padel?

– Det är som två godisar. Det är svårt att välja, men jag gillar verkligen padel.

10. Vem av tränarkollegorna i SHL hade du helst bjudit på grillmiddag och varför?

– Vilken jäkla fin fråga, haha. Svår fråga. Men jag skulle vilja lära känna Bert Robertsson (Linköping) bättre. Han bjuder jag på en middag.

11. Var det givet att du skulle bli tränare efter din aktiva karriär?

– Nej, jag försökte annat. Jag startade ett bolag och drev det ett tag. Jag slutade med hockey och kopplade bort det. Jag tänkte att det inte blir något med hockeyn. Sedan fick jag frågan från Värmlands ishockeyförbund om att träna tv-puckslaget. Där och då kände jag att det var riktigt skoj att träna lag. På den vägen växte det fram. Sedan blev det juniorlag, lite a-lag, lite Leksand, lite Gurms och sedan Färjestad.

12. Om du ska jämföra din spelstil som spelare med någon i SHL?

– Jag har aldrig spelat på den högsta nivån, utan den under, gamla division 1. Men jag skulle påminna lite om Linus Johansson tror jag. Lite åt det hållet.

13. Har du blivit starstruck någon gång?

– Ja, det har hänt. En gång var när vi kom till Göteborg från Luleå. Du skulle jag ut och köpa snus på kvällen. Då gick jag ut från hotellet och där stod Miriam Bryant. Jag tittade på henne och hon tittade på mig. Sedan tittade jag på henne igen och hon tittade på mig. Då sa jag hej och hon med, haha. Det är den senaste jag har.

14. Vilken är din bästa hockeyupplevelse?

– Att vara en del av ett lag, antingen som spelare eller ledare. Samhörigheten i det är det största för mig. Jag har svårt att sätta fingret på att det skulle vara när vi vann serien med Färjestad eller när jag gjorde mål i någon ungdomscup. För mig handlar det inte om något sådant, utan om att vara en del av ett lag, med allt vad det innebär. Det är nog de bästa minnena jag har kring hockeyn.

15. Vem var du i skolan?

– Jag har aldrig kunnat sitta still. Jag var både högt och lågt. Jag ber om ursäkt till alla lärare jag hade här och nu.

16. Gör det att du har förståelse för killar i laget som har svårt att sitta still under genomgångarna?

– Jag har några som brukar vara i rörelse och jag kan ha överseende till en viss gräns. Jag älskar barn och rörelse. Kroppen är inte byggd för att sitta still. Så jag kan ha överseende med det.

17. Vad har kvar du på din bucket list?

– Jag har aldrig sett en NHL-match i USA eller Kanada. Jag har kanske någon av mina adepter den senaste tiden som kan bjuda över mig. Jag betalar gärna själv, men jag är inte så bra i större städer. Jag skulle behöva lite guidning. Att se en match live där borta skulle jag vilja göra.

18. Vem är din favoritidrottare (ej hockeyspelare)?

– Jag har alltid varit fascinerad av dem som bara kör. De som kör triathlon, tiokamparare och de som löper i över en veckas tid. Men sedan har du Ingemar Stenmark, det finns ingen att jämföra med. Kommer vi någonsin att få fram någon liknande? Vilken karaktär. Stenmark säger jag.

– Jag brukar faktiskt dra en story om Stenmark i omklädningsrummet. Det snöar, regnar och haglar, jag tror det är alla väderlekar på vägen ner. Glasögonen hänger mitt i ansiktet på Stenmark, men han vinner till slut. Då säger ”Plex” Pettersson (kommentatorn): ”Jadu Ingemark, i dag hade du allt tur”. ”Tänk, ju mer jag tränar desto mer tur har jag”, svarade Ingemar.

19. Hur reager spelarna när du drar den historien?

– För det första vet hälften inte vem Stenmark är. Men de har sett honom i Mästarnas Mästare. Det är också ett sätt för mig att leda människor, att så frön. Säger jag namnet kanske de googlar honom, tittar på något Youtubeklipp och läser på lite mer. Då förstår de storheten i hans idrottskarriär. Han gick på lina till exempel. Hur många går på lina i dag?

20. Om du bara fick äta en maträtt resten av livet, vilken skulle det bli?

– Kebab.