• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Matchguider: Het streckmatch när "Challe" hyllas

23 januari 2012 17:10

Tisdagen innebär inte bara en oerhört viktig streckmatch mot Färjestad. Det är också dagen då Djurgården hyllar sin forne storspelare Charles "Challe" Berglund genom att hissa tröja nummer två till taket innan nedsläpp. "Det unnar jag honom. Han var en fantastisk spelare", säger gamle lagkamraten Kristofer Ottosson till klubbens hemsida.


I och med ceremonin blir Challe Berglund medlem i ett mycket exklusivt sällskap som gjort stora avtryck i Djurgårdens historia, bland andra Lasse Björn, Roland Stoltz och Mikael Johansson.

Gemensamt för de spelare vars tröjor har hissats till Hovets och Globens tak är att de spelat merparten av sin karriär i Djurgården och inte representerat någon konkurrerande klubb mitt i sin karriär. De har gjort över 100 landskamper, vunnit minst fyra SM-guld och tagit minst en medalj i VM eller OS. Tillsammans finns inte mindre än 40 fördelat på dessa åtta spelare.

– Det ska bli spännande att se hur man hanterar situationen. För det är väldigt ärofyllt att bli ärad av Djurgården på det här sättet. Titta på de tröjor som hänger där nu så förstår man, sa Charles Berglund till Djurgårdens hemsida när beslutet tillkännagavs i december.

"Han tog tag i grejorna i omklädningsrummet"

Nuvarande tränaren Hardy Nilsson coachade Challe Berglund under en period och minns främst en SM-slutspelsserie mot AIK:

– Han tog tag i grejorna i omklädningsrummet när det behövdes. Visserligen hade han support från generationen som spelade då, men han betydde väldigt mycket för oss, säger Hardy Nilsson till DIFTV och fortsätter:

– Jag minns speciellt en kvartsfinalmatch som vi förlorade mot AIK. Han samlade ihop gänget på ett bra sätt efter den matchen och sen hade inte AIK något att säga till om i den serien.

"Var inte rädd för att säga vad han tyckte"

Kristofer Ottosson, numera en del av Djurgårdens förstakedja, har spelat tillsammans med Challe Berglund.

– Det är mycket man kommer ihåg men på rak arm minns jag när han blev hissad efter finalsegern 2000/2001, säger Ottosson.

– Han var engagerad och inte rädd för att säga vad han tyckte och tänkte. Han hade hela känsloregistret: han kunde vara glad och bjuda på sig själv, men han kunde även vara arg och förbannad både på sig själv och på andra.

Skadeläget ljusnar för Djurgården

Med tröjhissningen genomförd väntar en mycket viktig hockeymatch. Två lag som krigar runt strecken i Elitserien gör upp om tre poäng och som bekant, alla pinnar kan visa sig vara avgörande när den hysteriskt jämna serien sammanfattas den 6 mars. Parallellt med matchen är dessutom AIK, ett av lagen precis ovanför slutsspelsstrecket, igång i E.ON Arena där laget tar sig an Timrå.

Skadeläget har ljusnat rejält för Djurgården som bara saknar backen Daniel Tjärnqvist i tisdagens match.

– Jimmie Ölvestad kör för fullt, Mika Zibanejad och Josef Boumedienne likaså. Dessutom är Marcus Nilson tillbaka efter sin avstängning, säger assisterande tränaren Tomas Montén till klubbens hemsida.

"En riktig ödesvecka"

Tre tuffa matcher på sex dagar väntar för stockholmarna som förutom derbyt mot AIK på torsdag möter Färjestad på söndag, då på bortaplan.

– Det blir tufft och tajt. En riktig ödesvecka, säger Tomas Montén.

Färjestad föll efter förlängning mot Linköping senast och noterades därmed för sin femte raka förlust. Mot Djurgården har man dessutom haft svårt den här säsongen: båda matcherna har slutat med seger för 08:orna.

"Det kommer vända om vi fortsätter jobba"

Rickard Wallin var besviken direkt efter förlusten senast men ser ändå med tillförsikt på framtiden.

– Det är tungt och det grinar emot, men det gäller att fortsätta jobba. Det kommer att vända om vi fortsätter att jobba hårt, säger Rickard Wallin till klubbens hemsida.

– Det är klart att man kan bli lite orolig när resultaten inte kommer. Men vi ger oss aldrig, det kan jag lova.