• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

SHL informerar - regelförklaringar och bedömningar

21 oktober 2019 08:59
Informationsvideos

Inför säsongen 2019/2020 har ett antal spelregler förändrats och kompletterats. Vi reder här ut begreppet "late hit" och går igenom en del förändringar kring tekningar, icing, offside och mycket mer.


SHL har arbetat mycket med kommunikationen ut till klubbar och varje klubb har fått besök av Johan Hemlin, sportchef och vVD på SHL, och Tomas Thorsbrink, SHL:s domarchef. De har haft genomgångar och visat upp exempel på situationer och hur dessa kommer att bedömas under säsongen. Syftet är att förtydliga situationer för att underlätta för spelare, ledare och domare.

En stor del handlar om respekt för varandra på isen för att främja spelarnas säkerhet. Ett grepp för att främja det är införandet av utvisningen "late hit".

– SHL sätter spelarnas säkerhet i fokus och därför inför SHL tillsammans med svensk hockey regeln Late Hit. Du som spelare måste visa hänsyn till din motspelare och inte välja att tackla en spelare som spelat ifrån sig pucken och inte längre är puckförare samt att tacklingen är sen, berättar Tomas Thorsbrink.

Som alltid när det gäller regeluppdateringar sker det för att föra sporten framåt, dels för spelarnas säkerhet men också för att främja underhållningsvärdet.

– Med de nya reglerna, men även nya tolkningar av befintliga regler, vill SHL skapa en mer fartfylld ishockey där vi sätter spelarnas säkerhet i fokus, fortsätter Thorsbrink.

Spelare i målområdet

Reglerna och tolkningarna kring spelare i målområdet har ändrats en del de senaste åren och det är en situation som har föranlett en del diskussioner.

– Med den tydligare tolkningen av spelare i målområdet vill SHL skapa en förutsägbarhet för publik, spelare, coacher och media. Du ska kunna känna att detta är ett mål som bör godkännas eller detta är ett mål som inte kommer att godkännas.

Analyser och utvärderingar

Domarchefen ansvarar för domarna i SHL, domare vars insatser bevisligen gör avtryck även internationellt med uppdrag under världsmästerskap och andra internationela tävlingar. Huvuddomaren Andreas Harnebring och linjedomarna Tobias Nordlander och Ludvig Lundgren är exempelvis uttagna till att döma junior-VM i Tjeckien i december.

För att ligga på den absoluta toppnivån krävs en stark organisation kring domarna för att ge rätt förutsättningar.

– Domarna analyserar alltid sin match direkt efter avslutad match samt även dagen efter. På ca 50 procent av matcherna finns en domarcoach på plats som utvärderar domarens insats och kommer med konstruktiv feedback om vad som varit bra och vad som kan förbättras. Vi jobbar även mycket med video där vi tillsammans analyserar situationer, både enskilt med domarna men även med samtliga domare, berättar Thorsbrink.

Frågestund på Insta Story

Vill du veta mer, eller har du något speciellt du skulle vilja få svar på från domarchefen? Passa på att ställ dina frågor under en frågestund på SHL:s Insta Story med Tomas Thorsbrink under måndagen.

Du hittar frågestunden på SHL:s Instagramkonto via Stories shlofficial.